No Place Like Home – Review

No Place like Home

Έχετε σκεφτεί ποτέ, τι θα έκανε η ανθρωπότητα αν η γη κατέληγε ακατοίκητη, λόγω των αμέτρητων απορριμμάτων που βρίσκονται παντού σκορπισμένα σε αυτή; Πιθανόν ναι, γιατί δεν αποτελεί και κάποιο εξωφρενικά παράλογο σενάριο. Στη περίπτωση που δεν το έχετε σκεφτεί ωστόσο, το No Place Like Home, είναι εδώ για να μας δώσει μία ιδέα. Ύστερα από ένα early access και πολλές σημαντικές βελτιώσεις για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, το πόνημα της Chicken Launcher έφτασε στα χέρια μας.

Το No Place Like Home λοιπόν, αποτελεί ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται σε ένα μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό. Αφού οι άνθρωποι γέμισαν ολόκληρο τον πλανήτη με σκουπίδια, οι περισσότεροι διέφυγαν στον πλανήτη Άρη για να δημιουργήσουν μία νέα αποικία, και πιθανόν, να καταστρέψουν έναν ακόμη πλανήτη με την απερισκεψία τους. Παρόλα αυτά, μερικοί άνθρωποι και ζώα έμειναν πίσω, καθώς αποκλείστηκαν από τις ογκώδεις σωρούς σκουπιδιών και έμειναν απροστάτευτοι ενάντια στα επιθετικά ρομπότ.

Οι παίκτες λοιπόν, παίζουμε ως Ellen, μία από τους λίγους ανθρώπους που ζουν ακόμα σε αυτόν τον βρόμικο πλανήτη. Καθώς αναζητά τον χαμένο παππού της, η Ellen αποφασίζει ότι θέλει να κάνει ξανά όμορφο το παλιό του σπίτι. Έτσι, μετακομίζει στο εγκαταλελειμμένο αγρόκτημά του και ξεκινά τον κουραστικό καθαρισμό των χωραφιών, της φύτευσης, της κατασκευής κοτέτσιων και δομών για να εξημερώσει και να καθησυχάσει τα ζώα, καθώς και να καθαρίσει ολόκληρη την περιοχή για να την κάνει πιο ασφαλή και βιώσιμη, για τους ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να μείνουν στη γη.

No Place like Home

Στα του παιχνιδιού τώρα. Η πρώτη επαφή του παίκτη με το παιχνίδι, είναι ένα σύντομο, άκρως κατατοπιστικό tutorial, που μας δίνει μια καλή ιδέα για το πώς λειτουργούν τα πάντα. Θα μάθετε πώς να μαζεύετε τα σκουπίδια με τη σκούπα της Ellen, πώς να καταστρέφετε τους γιγαντιαίους πύργους σκουπιδιών, το crafting σύστημα, πώς να εξημερώνετε τα ζώα, βασικούς τρόπους για να παράξετε πρώτες ύλες, καθώς και πολλά ακόμη. Το γεγονός ότι υπάρχει ένα tutorial σαν κι αυτό στο παιχνίδι, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα θετικό στοιχείο, καθώς με αυτό τον τρόπο, οι παίκτες μπορούν να μάθουν με πρακτικό τρόπο τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, χωρίς μακροσκελείς γραπτές εξηγήσεις, περίεργες παρεμβατικές συζητήσεις από NPC ή άλλους τρόπους που συναντάμε σε πολλούς τίτλους.

Αφού ολοκληρώσετε το tutorial, θα μεταφερθείτε αμέσως στο αγρόκτημα, το οποίο “πνίγεται” από τα αμέτρητα σκουπίδια που υπάρχουν σε αυτό. Όταν καταφέρετε και ανοίξετε ένα δρόμο με το τρυπάνι σας και τη σκούπα σας, θα είστε σε θέση να βγείτε από εκεί και να συναντήσετε μερικούς από τους ντόπιους. Κάθε NPC έχει ένα μικρό κατάστημα, όπου μπορούμε να αγοράζουμε “συνταγές” για κτίσιμο κτηρίων, αναβαθμίσεις για τα εργαλεία και τα crafting stations, ή ακόμη και να αναβαθμίσουμε την άμυνα και τη ζωή μας.

Μέσω των ντόπιων, θα αναλάβουμε quests και αρκετές άλλες αποστολές, με σκοπό να βοηθήσουμε στον καθαρισμό και την αποκατάσταση των περιοχών για τα άγρια ​​ζώα. Το σύστημα των quest του παιχνιδιού έχει σίγουρα τις ιδιορρυθμίες του, αλλά γενικά συνδυάζεται με έναν λογικό και εύληπτο στην κατανόηση τρόπο, με το οποίο οι περισσότεροι σίγουρα δε θα έχουν κανένα πρόβλημα. Σε αυτό βοηθάει και η προσθήκη του Fast Travel, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ξοδεύουμε χρόνο πηγαίνοντας χειροκίνητα από τη μία περιοχή στην άλλη.

Ένα πράγμα που μπορεί να σας κουράσει ωστόσο, είναι ο καθαρισμός όλου αυτού του ατελείωτου όγκου από σκουπίδια. Αφού έχετε καθαρίσει μερικές περιοχές, η όλη διαδικασία του καθαρισμού, που αποτελεί και το βασικό κομμάτι του παιχνιδιού, θα αρχίσει να σας κουράζει λίγο. Τις περισσότερες φορές, η ποσότητα των σκουπιδιών που πρέπει να καθαριστεί, είναι συντριπτικά μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε και έτσι αποθαρρύνει το παίκτη, κάνοντάς το να μοιάζει περισσότερο σαν αγγαρεία, παρά σαν ευχαρίστηση. Η μόνη θετική προσέγγιση που μπορούμε να σκεφτούμε, είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει μετά από ένα χρονοβόρο καθάρισμα. Το να βλέπεις μια περιοχή εντελώς άδεια και πεντακάθαρη, προκαλεί από μόνο του ένα αίσθημα ικανοποίησης. Πέρα από αυτό όμως, το κομμάτι αυτό του παιχνιδιού το βρήκαμε πολύ ρηχό.

Το περιβάλλον τώρα του No Place Like Home, ενώ φαίνεται απλοϊκό, είναι σε γενικές γραμμές πολύ όμορφο. Ο σχεδιασμός του είναι είναι αρκετά κομψός και συνολικά η εμφάνιση και η ατμόσφαιρα του τίτλου είναι αρκετά ευχάριστη. Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, δόθηκε πολλή προσοχή στον τρόπο που παρουσιάζεται ο κόσμος, συνδυαστικά με την πλειοψηφία των χαρακτήρων, που ο καθένας έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα. Αν και δεν υπάρχει ιδιαίτερο βάθος όσον αφορά στην ιστορία, και τα γραφικά του είναι απλά εντάξει, η ατμόσφαιρα και ο τρόπος που λειτουργεί ορισμένες φορές το παιχνίδι, έχει σίγουρα ένα παραπάνω ενδιαφέρον.

Καθώς προχωράτε στην ιστορία, θα έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε διάφορα ζώα ως κατοικίδια, ενώ θα μπορείτε να εξημερώνετε από κοτόπουλα, μέχρι και ένα είδος μικρών ρομπότ που ονομάζονται Cubebots. Επιπρόσθετα, θα έχετε τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε και να διακοσμήσετε το νέο σας σπίτι με έπιπλα, ταπετσαρίες, αγάλματα, και ένα σωρό άλλα εντυπωσιακά διακοσμητικά. Γενικότερα, υπάρχουν πολλές επιλογές, οπού σίγουρα όλοι θα βρουν κάτι στα γούστα τους.

Μια πτυχή του παιχνιδιού τώρα που χρειάζεται προσοχή, είναι οι πόροι και ο τρόπος που τους διαχειρίζεστε. Θα πρέπει πάντα πριν τους ξοδέψετε, να έχετε σκεφτεί καλά τι θέλετε και τι πρέπει να κάνετε. Μία σημαντική αναβάθμιση που πρέπει να γίνει για παράδειγμα, είναι αυτή του βασικού όπλου. Χωρίς καμία αναβάθμιση, το τρυπάνι δεν μπορεί να διαπεράσει κάποιους πιο ογκώδεις και στιβαρούς πύργους σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να συνεχίσετε την ιστορία.

Επιπλέον, στο No Place Like Home, το σύστημα μάχης και η μάχη καθαυτή, είναι συνολικά άτονη. Κατά κύριο λόγο θα έρχεστε αντιμέτωποι με μερικά κακόβουλα ρομπότ, τα οποία σκοτώνετε για να αποκτήσετε το loot που αφήνουν, που είναι μπαταρίες για να ταΐσετε τα Cubebots. Η μάχη γενικά είναι είτε αστεία εύκολη, είτε τόσο δύσκολη που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πεθάνετε τουλάχιστον μία φορά προσπαθώντας. Υπάρχει μια απότομη καμπύλη που σχετίζεται με το σύστημα μάχης, η οποία σίγουρα θα μπορούσε να είναι πιο βατή και ομαλή προς τους παίκτες.

Όσον αφορά στην απόδοση του παιχνιδιού, δεν αντιμετωπίσαμε κάποια σοβαρά προβλήματα, πέρα από κάποιες πτώσεις των FPS. Ακόμα, δίνεται άπλετη ελευθερία όσον αφορά στην παραμετροποίηση των πλήκτρων και γενικότερα στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού. Ένα αρνητικό που εντοπίσαμε και δεν καταφέραμε να φέρουμε στα μέτρα μας όμως, ήταν το sensitivity. Όσο κι αν προσπαθήσαμε, δεν καταφέραμε να βρούμε το τέλειο σημείο, με αποτέλεσμα ο χειρισμός της κάμερας να βρίσκεται μονίμως σε μία περίεργη κατάσταση. Τέλος, ένα ακόμη αρνητικό, είναι ότι το παιχνίδι δεν υποστηρίζει τη χρήση χειριστηρίου.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Chicken Launcher.

Τελικές εντυπώσεις

Το No Place Like Home αποτελεί ένα παιχνίδι μικρής κλίμακας, το οποίο έχει σίγουρα πράγματα να δείξει. Η συνολική του αίσθηση και ατμόσφαιρα, οι χαρακτήρες, το στήσιμο και το όλο concept, είναι χωρίς καμία αμφιβολία τα δυνατά του χαρτιά. Ο καθαρισμός των σωρών από σκουπίδια τώρα, που ως επί το πλείστο αποτελεί ένα πολύ βασικό κομμάτι gameplay του τίτλου, είναι σε μεγάλο βαθμό μία επαναλαμβανόμενη διαδικασία, η οποία τις περισσότερες φορές “πνίγει” και κουράζει το παίκτη. Ακόμα, η μάχη και ο χειρισμός της κάμερας, είναι από τα σημεία που σίγουρα χρειάζονται περισσότερη δουλειά. Παρόλα αυτά, το δημιούργημα της Chicken Launcher, αποτελεί συνολικά μία χαλαρωτική, όμορφη και προσιτή για όλες τις ηλικίες εμπειρία.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.