Horizon Forbidden West: Burning Shores – Review

Horizon Forbidden West: Burning Shores

Ένα χρόνο μετά το Horizon Forbidden West, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στον άγριο κόσμο του με την Aloy. Το Horizon Forbidden West Burning Shores είναι η πρώτη επέκταση που θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε μια νέα περιοχή, ένα εντυπωσιακό μετα-αποκαλυπτικό Λος Άντζελες, να αντιμετωπίσουμε νέες μηχανές με νέα όπλα, νέους συμμάχους αλλά και νέους τρομακτικούς εχθρούς.

Μια πανδαισία γραφικών που χρησιμοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της next gen γενιάς, δεδομένης και της αποκλειστικότητας αυτού του DLC στο PS5. Θα καταφέρει όμως να μας εκπλήξει και από άποψη περιεχομένου και gameplay;

Horizon Forbidden West: Burning Shores

Το Burning Shores ξεκινά ακριβώς μετά τον επίλογο του Horizon Forbidden West, το review του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Είναι αυτονόητο ότι για να παίξετε αυτό το DLC, θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει το main quest του παιχνιδιού, όπως άλλωστε προτείνει και η Guerrilla Games τόσο στα trailer που κυκλοφόρησαν όσο και στην αποποίηση ευθύνης που θα εμφανιστεί μόλις εγκατασταθεί το expansion.

Το DLC ξεκινάει, λοιπόν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γεγονότων του Horizon Forbidden West, αλλά σε αυτή την περίπτωση το αφηγηματικό ενσταντανέ είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που θα περιμένατε ή από αυτό που μπορείτε μόνο να φανταστείτε μέσα σε οποιαδήποτε παραγωγή videogame. Η Aloy επιβεβαιώνει έτσι τον εαυτό της ως μια αμείλικτη ηρωίδα και η προσωπικότητά της συνεχίζει να ξεχωρίζει και να βρίσκεται στο επίκεντρο της αφήγησης. Προφανώς δε θα είναι μόνη της, αφού τη συνοδεύει σε αυτή τη νέα ιστορία και ένας νέος συμπρωταγωνιστής που θα σας αφήσουμε να τον ανακαλύψετε.

Horizon Forbidden West: Burning Shores

Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο, εκτός από την αποστολή γενικά και το βάθος ορισμένων χαρακτήρων, εστιάζει στην ανάδειξη των εθίμων και του πολιτισμού των Quen, του λαού που έχει εγκατασταθεί στις ακτές της περιοχής όπου διαδραματίζεται το DLC. Γιατί ναι, όπως συνέβη και με το πρώτο DLC που ήταν αφιερωμένο στο Zero Dawn, αυτό ξεκλειδώνει επίσης μια νέα περιοχή που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω γρήγορου ταξιδιού.

Κλείνουμε σε ότι αφορά στο σενάριο και την αφήγηση γιατί δε θέλουμε να αποκαλύψουμε κάτι και να σας χαλάσουμε την εμπειρία. Δεν ξεπερνά τα στάνταρ του Forbidden West, αλλά πρέπει να πούμε ότι έγινε ένα βήμα προς την εμβάθυνση των χαρακτήρων και λιγότερο προς τα υπόλοιπα, μια επιλογή που νιώθουμε ότι δικαιώνει πλήρως την εταιρεία, δεδομένης της φύσης του πρόσθετου περιεχομένου.

Horizon Forbidden West: Burning Shores

Το Burning Shores μας δίνει μια εικόνα για το πώς θα μπορούσε να ήταν το Forbidden West, αν είχε κυκλοφορήσει αποκλειστικά για το PS5. Στο gameplay, η αίσθηση είναι ότι το συνολικό επίπεδο δυσκολίας έχει τοποθετηθεί ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι στον βασικό τίτλο, αλλά το DLC θέτει νέα μέσα στη διάθεσή μας για να πλήξουμε τους εχθρούς. Υπάρχουν νέα όπλα και νέες πανοπλίες για την αναβάθμιση της Aloy, η οποία, χάρη και στην εισαγωγή νέων ενδιαφέρουσων δεξιοτήτων εκτός από αυτές που υπάρχουν ήδη, θα μπορέσει να ξεπεράσει το όριο του επιπέδου 50 και να φτάσει στο ανώτατο όριο του επιπέδου 60.

Ο πραγματικός άξονας του Burning Shores, ωστόσο, είναι η εξερεύνηση. Προσφέρει μια τεράστια περιοχή που μπορεί να εξερευνηθεί σε μεγάλο μέρος της, με πολλά μυστικά να κρύβονται στις πιο απομακρυσμένες εσοχές της.  Ενώ οι βιοτόποι που υπάρχουν στο Burning Shores δεν είναι τόσο διαφορετικοί από αυτούς που είναι γνωστοί στο Forbidden West, έχει γίνει πολλή δουλειά στο εσωτερικό των κτιρίων που υπάρχουν, μερικά από τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Όπως αναφέραμε, παρά την παρουσία του Horizon Forbidden West και στις δύο κονσόλες, η Guerrilla Games και η Sony θέλησαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα, αφιερώνοντας την επέκταση Burning Shores μόνο στο PS5, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και έχοντας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ελεύθερα τις δυνατότητες της Decima Engine.

Horizon Forbidden West: Burning Shores

Ο βαθμός λεπτομέρειας, τόσο στα περιβάλλοντα όσο και στα animations των χαρακτήρων, είναι εντυπωσιακός και εκφράζει όλες τις δυνατότητες μιας μηχανής που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά εξαιρετική (θα τη δούμε σε δράση και στο επερχόμενο Death Stranding 2). Αρκεί να περιπλανηθείτε στα ετοιμόρροπα κτίρια που φωτίζονται μόνο από τεχνητά φώτα ή να αντικρίσετε την άγρια θάλασσα, για να χαθείτε στην ομορφιά του νέου expansion που δημιούργησαν οι άνθρωποι της Guerrilla Games.

Το Burning Shores δεν μπορεί παρά να είναι must-have τόσο για όσους έχουν ήδη απολαύσει και ευχαριστηθεί πολύ τις περιπέτειες της Aloy στο Forbidden West, όσο και για όσους έκαναν υπομονή μέχρι τώρα για να αφιερωθούν στη συνέχεια ενός από τους καλύτερους τίτλους του 2017 στην πιο ολοκληρωμένη μορφή του. Φυσικά, υπάρχουν κάποιες συμβουλές και μικρές υπενθυμίσεις στο παιχνίδι για όσους θα χρειαστεί να ξαναπιάσουν το χειριστήριο μετά από λίγο καιρό και θα έχουν ξεχάσει το βασικό χειρισμό του παιχνιδιού.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS5, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas.

Τελικές εντυπώσεις

Το Burning Shores είναι το αναμενόμενο Horizon Forbidden West DLC. Χρησιμοποιώντας το Λος Άντζελες ως σκηνικό, η Guerrilla ακολουθεί τους κανόνες του χολιγουντιανού θεάματος και κάνει τα πάντα για να προσφέρει μια οπτική πανδαισία. Περικλείει όλο το θαύμα της Decima και του κόσμου που δημιούργησαν τα μυαλά της Guerrilla εξερευνώντας νέες περιοχές και νέες θεαματικές μηχανές. Αν το τέλος του Horizon Forbidden West είχε αφήσει μερικά ερωτήματα πίσω του, το Burning Shores θα δώσει νέα τροφή, καθώς μας προετοιμάζει για το τρίτο μέρος της σειράς. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη την οικονομική τιμή, το Burning Shores δεν μπορεί παρά να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντήσετε ξανά την Aloy και να αντιμετωπίσετε νέες συναρπαστικές προκλήσεις.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.