High on Life – Review

EAF49856 942C 4A1B ADAC 86A1A6087A50 scaled e1672880203378

Οποίος έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν έστω και λίγο “Rick and Morty”, μπορεί χωρίς καμία αμφιβολία να καταλάβει περί τίνος πρόκειται το High on Life. Στη νέα δημιουργία της Squanch Games, η οποία διαθέτει έντονη αίσθηση του χιούμορ και αλλόκοτους κόσμους, εμπλουτισμένους με μοναδικές περιπέτειες, συμμετέχει εκτενώς και ο Justin Roiland. Το νέο παιχνίδι του στούντιο, λοιπόν, περιέχοντας όλα τα παραπάνω, καταφέρνει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, να προσφέρει μια ατόφια και άκρως διασκεδαστική Rick and Morty εμπειρία.

Ξεκινώντας, η ιστορία αποτελεί κάτι σχεδόν τόσο χαζό, όσο μπορείτε να φανταστείτε. Εξωγήινοι εισβάλλουν στη γη, με σκοπό να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπους ως “ναρκωτικό” με έναν περίεργο τρόπο. Εξού και ο τίτλος. Εμείς, θα αναλάβουμε το ρόλο ενός αγοριού, το οποίο αφού βρει το Gatlian -ένα μπλε όπλο που μιλάει- θα προσπαθήσει να σώσει τη Γη. Για να γίνει αυτό όμως, θα χρειαστεί να αποδράσουμε από τη Γη και να συνεργαστούμε με έναν πρώην Bounty Hunter στην Blim City, έτσι ώστε να καταστρέψουμε το συνδικάτο και να κάνουμε και πάλι τη Γη ένα «ασφαλές» μέρος.

High on Life

Σε αυτό το σημείο είναι που αρχίζει να παίρνει και μορφή το High on Life. Στη Blim City, αναλαμβάνουμε Bounties, μέσα από τα οποία θα κερδίζουμε χρήματα με σκοπό να αναβαθμίσουμε τα όπλα μας και τις ικανότητες της στολής μας. Συνολικά, συνδυαστικά με την ποικιλία όπλων που θα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω, υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές διασκεδαστικές και εύχρηστες αναβαθμίσεις, οι οποίες ποικίλουν από ένα απλό grappling hook, μέχρι τρέξιμο σε τοίχους και χρήση jet pack. 

Η δομή του High on Life, αποτελείται από κάποια επίπεδα/πλανήτες, τα οποία είναι γεμάτα από αστεία και αηδιαστικά πλάσματα. Ένα από τα μεγαλύτερα θετικά σχετικά με τη ροή του και το gameplay του, αποτελεί αναμφισβήτητα το movement. Παρά το γεγονός ότι ξεκινάει κάπως ανιαρά και απλά, αφού αποκτήσουμε πρόσβαση σε μερικές από τις προαναφερθείσες ικανότητες, το παιχνίδι κορυφώνεται στο κομμάτι του gameplay, προσφέροντας αστείρευτη διασκέδαση με ελάχιστη φαντασία. Μπορούμε ενώ κάνουμε grapple να αλλάζουμε όπλα στον αέρα και να εξοντώνουμε αντιπάλους, ενώ αμέσως μετά να τρέχουμε σε τοίχους και να κάνουμε μεγάλα άλματα, έτσι ώστε να προσγειωθούμε στον εχθρό και να πραγματοποιήσουμε μια κοντινή επίθεση.

High on Life

Όλες αυτές οι ικανότητες τώρα, συμβάλλουν σημαντικά και στο κομμάτι της εξερεύνησης. Εδώ έχουμε να κάνουμε και με ένα ακόμη μεγάλο συν. Ενώ αρκετοί από εμάς περιμέναμε πως θα έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς γραμμικό παιχνίδι, το κάθε επίπεδο/πλανήτης στο High on Life είναι semi-open world, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να αναζητήσουμε collectibles όπως chests και warp crystals. Εκτός από αυτά όμως, η δημιουργία της Squanch Games ξεχειλίζει από λεπτομέρειες και μυστικά, τα οποία απαιτούν λίγη παραπάνω εξερεύνηση για να αποκαλυφθούν, αλλά σίγουρα αξίζουν τον κόπο.

Η λίγη παραπάνω εξερεύνηση όμως δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς το High on Life περιέχει εκπληκτικά σχεδιασμένα περιβάλλοντα, τα οποία είναι απολαυστικό να ψαχουλεύει κανείς. Επιπλέον, έχουμε να κάνουμε και με έναν συνολικά εξαιρετικό οπτικό τομέα, με υψηλής ποιότητας γραφικά -τις περισσότερες φορές- ενώ ακόμα με λίγη παραπάνω παρατηρητικότητα, μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει την έμφαση που έχει δοθεί ακόμα και σε πολύ μικρές λεπτομέρειες. Έπειτα, αξίζει να αναφερθούν τα απροσδόκητα εντυπωσιακά animations συνδυαστικά με τα ηχητικά εφέ, καθώς και τα καλοφτιαγμένα μοντέλα των χαρακτήρων, τα οποία ενσαρκώνει ένα πολύ ταλαντούχο καστ ηθοποιών.

High on life

Το ταλαντούχο αυτό καστ ηθοποιών, εξυπηρετεί και τον απώτερο σκοπό του τίτλου, ο οποίος δε δύναται να είναι άλλος από το χιούμορ του. Το catch όμως του High on Life, το οποίο έρχεται σε απόλυτη αρμονία με την αίσθηση του χιούμορ του, είναι η αλληλεπίδραση των χαρακτήρων με τον παίκτη, σπάζοντας το λεγόμενο τέταρτο τοίχο. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να βυθίζει ακόμα περισσότερο τον παίκτη στον κόσμο, δίνοντάς του την εντύπωση ότι είναι μέρος αυτού και συμμετέχει ενεργά. Το μεγαλύτερο μέρος της αλληλεπίδρασης αυτής συμβαίνει με τα όπλα μας, τα οποία φυσικά και μιλάνε -μιας και το σκεπτικό πίσω από το παιχνίδι ανήκει στον Justin Roiland- και μας κρατάνε συντροφιά καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπειρίας μας.

Το σύστημα μάχης τώρα, δεν προσφέρει κάτι ριζοσπαστικό στο FPS genre, ωστόσο θα βρούμε και εδώ αρκετές επιλογές. Στο οπλοστάσιό μας υπάρχει μια ικανοποιητική γκάμα όπλων με καθένα από αυτά να έρχεται με δύο fire modes, παράλληλα με μερικές ακόμα προσθήκες, ένα δυνατό melee χτύπημα, καθώς και την ικανότητα να αποκρούουμε επιθέσεις. Σε γενικές γραμμές, κάθε όπλο προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, με τα περισσότερα από αυτά -εκτός της καραμπίνας- να λειτουργούν άρτια. Και πάλι όμως, υπήρχαν φορές που το σύστημα μάχης απλά δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικό. Δεν είχε το απαραίτητο βάθος ή κάτι που να το διαφοροποιεί από άλλα του είδους.

High on Life

Όπως είναι αναμενόμενο, μετά το τέλος κάθε επιπέδου/πλανήτη, υπάρχει ένα bossfight. Αυτό είναι άλλο ένα κομμάτι στο  οποίο το High on Life τα πηγαίνει περίφημα. Κάθε bossfight που συνοδεύεται από τους αλλόκοτα όμορφους πλανήτες, είναι σχεδιασμένο και δομημένο εκπληκτικά. Από το μέρος που λαμβάνει χώρα η μάχη, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το boss, την ισορροπημένη δυσκολία και το χιούμορ, όλα λειτουργούν υπέροχα.

Στον τεχνικό τομέα, το High on Life δεν είχε κανένα σοβαρό πρόβλημα, παρά μόνο κάποια μικρά bugs, τα οποία μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν. Για όσους αναρωτιούνται, ακόμα και στο Xbox Series S, τα FPS του ήταν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια σταθερά, ενώ η απόδοση του συνολικά παραπάνω από ικανοποιητική.

High on life

Τελικές εντυπώσεις
Το High on Life σηματοδοτεί την επιτυχημένη είσοδο του Justin Roiland στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, κατορθώνοντας να ξεχωρίσει, κυρίως με τη γνώριμη αλλά μοναδική αίσθηση του χιούμορ του. Όπλα που μιλούν και αλληλεπιδρούν με τον παίκτη σπάζοντας τον τέταρτο τοίχο, και ξεκαρδιστικοί διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων, είναι μόνο μερικά από αυτά που συμπεριλαμβάνονται στη δημιουργία του. Το ποικιλόμορφο gameplay του, η δομή του κόσμου του, το εξαιρετικό cast ηθοποιών, καθώς και ο συνολικά υπέροχος οπτικός του τομέας, έρχονται και δένουν αρμονικά, ολοκληρώνοντας τα συστατικά μιας απολαυστικής gaming συνταγής.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.