Dredge – Review

Dredge

Το Dredge, η νέα δημιουργία της Black Salt Games, αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία, η οποία χάρη στην υπέροχη ατμόσφαιρα, την μυστηριώδη πλοκή της και το πανέμορφο εικαστικό της, μας άφησε να ζητάμε κι άλλο.

Από την πρώτη στιγμή στο Dredge, μπορούσαμε να καταλάβουμε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν. Οι άνθρωποι δεν είναι τόσο φιλικοί, τόσο φιλόξενοι, και σίγουρα όχι τόσο επιφανειακοί όσο πιστεύουν ότι φαίνονται. Κάθε χαρακτήρας που θα συναντήσουμε, συνοδεύεται από ένα αινιγματικό και απόκρυφο υπόβαθρο, το οποίο καλούμαστε να αποκαλύψουμε με τις συναναστροφές μας μαζί τους. Κάθε συζήτηση μας φανερώνει νέες πληροφορίες, οι οποίες μας βοηθούν στο να ξεδιπλώσουμε το μυστήριο που περιτριγυρίζει το αρχιπέλαγος στο οποίο βρεθήκαμε. Ένα αρχιπέλαγος γεμάτο μικρά, απομονωμένα νησάκια, γεμάτα αποκρουστικούς ανθρώπους και σκοτεινά μυστικά.

Εμείς, λοιπόν, πέρνουμε τον ρόλο ενός ψαρά, ο οποίος θα βρεθεί στο προαναφερόμενο αρχιπέλαγος με όνομα “The Marrows”, ύστερα από τη βύθιση του σκάφους του. Εκεί, θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, βοηθώντας με τη δουλειά μας την ανάπτυξη των νησιών. Έτσι, θα αποκτήσουμε ένα νέο σκάφος και θα ξεκινήσουμε να εξερευνούμε, ενώ παράλληλα ψαρεύουμε. Το Dredge καταφέρνει με έναν εξαιρετικό τρόπο να συνδυάσει το υπέροχο εικαστικό του και τη μυστηριώδη, σκοτεινή πλοκή, με ένα RPG simulator ψαρέματος το οποίο περιλαμβάνει εξερεύνηση, ανταλλαγές, αναβαθμίσεις εξοπλισμού και πολλά ακόμη. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι τόσο άρτια και άρρηκτα συνδεδεμένα, προκαλώντας ένα πρωτοφανές συναίσθημα, σε έναν συνδυασμό που δε θα μπορούσαμε ποτέ να πιστέψουμε ότι θα ήταν τόσο συναρπαστικός.

Αφού αποκτήσουμε το νέο μας σκάφος, θα ξεκινήσουμε να λαμβάνουμε παραγγελίες από τον ιχθυοπώλη του νησιού, έτσι ώστε να βγάζουμε χρήματα, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε είτε για αγορά νέου εξοπλισμού, είτε για αναβαθμίσεις. Οι παραγγελίες, συνήθως, απαρτίζονται από συγκεκριμένα είδη ψαριών, τα οποία άλλες φορές θα βρίσκουμε κατά τη διάρκεια της μέρας, και άλλες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πόσο πετυχημένα και ρεαλιστικά λειτουργεί το σύστημα ημέρας-νύχτας, αφού απαιτείται και να κοιμόμαστε κάποιες ώρες μέσα στη μέρα, αλλιώς θα υπάρχουν συνέπειες. Επίσης, αρκετές φορές, όπως και στην πραγματική ζωή, κάποια πράγματα τα συναντάμε μόνο τη νύχτα. Στο Dredge, όμως, κατά κύριο λόγο, αυτά που συναντάμε τη νύχτα είναι κάποια μεταλλαγμένα ψάρια, τα οποία πουλάμε στον ιχθυοπώλη σε υψηλή τιμή.

Ως εκ τούτου, η βασική δραστηριότητά μας είναι να ψαρεύουμε και να πουλάμε τα αποκτήματά μας για χρήματα. Έχοντας ως αποστολή να πιάνουμε συγκεκριμένα ψάρια, θα βρούμε τους εαυτούς μας σε κάθε γωνιά και νησί του αρχιπελάγους, γνωρίζοντας νέους ανθρώπους, αποκτώντας πρόσβαση σε νέο εξοπλισμό και ξεδιπλώνοντας όλο και περισσότερο το μυστήριο που το περιτριγυρίζει. Επιπλέον, η εξερεύνηση αποτελεί μια πτυχή που επιβραβεύει τους παίκτες, καθώς υπάρχουν αρκετοί κρυμμένοι θησαυροί, οι οποίοι θα μας δώσουν πρόσβαση σε νέες, ειδικές ικανότητες. Συνολικά, στο Dredge υπάρχει μια πολύ ομαλή και άρτια εξέλιξη των πραγμάτων, εισάγοντας νέους μηχανισμούς και πληροφορίες, πάντα στις σωστές στιγμές.

Όσο ολοκληρώνουμε αποστολές που μας δίνονται, θα κερδίζουμε χρήματα και κάποια ερευνητικά κομμάτια. Τα χρήματα που έχουμε κάθε φορά στην κατοχή μας, μπορούμε να τα ξοδεύουμε στη μηχανικό του νησιού για επισκευές και νέο εξοπλισμό. Μεταξύ άλλων, μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα του σκάφους μας, την εμβέλεια των φώτων μας και πολλά ακόμη. Τα ερευνητικά κομμάτια από την άλλη, τα χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε νέα, αναβαθμισμένα αντικείμενα, τα οποία τις περισσότερες φορές διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία μας. Υπάρχουν για παράδειγμα αρκετά διαφορετικά είδη ψαριών, τα οποία δεν μπορούμε να πιάσουμε με ένα μόνο καλάμι. Κάθε είδος απαιτεί διαφορετικό καλάμι και στο inventory μας υπάρχουν περιορισμένες θέσεις για αυτά. Επομένως, χρησιμοποιώντας τα ερευνητικά κομμάτια, μας δίνεται η δυνατότητα-μεταξύ άλλων-να συνδυάσουμε δύο ή περισσότερα είδη καλαμιών σε ένα, μετατρέποντάς το σε υβριδικό, χωρίς να χρειάζεται συνέχεια να αφαιρούμε και να προσθέτουμε στο inventory μας τα διάφορα είδη καλαμιών για την κάθε φορά αποστολή.

Το inventory του Dredge είναι ακόμη ένα σημείο που πρέπει να προσέξουν οι παίκτες. Σε ύφος της βαλίτσας των Resident Evil, ο χώρος είναι πάντα περιορισμένος και καλούμαστε να τοποθετούμε τα αποκτήματά μας με τον πιο έξυπνο τρόπο, έτσι ώστε να εξοικονομούμε χώρο και χρόνο. Κάθε ψάρι και αντικείμενο που θα μαζέψουμε από τη θάλασσα, έχει έναν συγκεκριμένο όγκο, ο οποίος καλύπτει χώρο στο inventory μας. Έτσι, θα πρέπει κάθε μέρα που βρισκόμαστε έξω και εκτελούμε αποστολές, να έχουμε ένα πλάνο για το πώς θα κινηθούμε, για να μην χρειάζεται να κάνουμε πολλά μπρος-πίσω και να αφήνουμε τα πράγματα που δε χρειαζόμαστε. Γενικά, τίποτα στο Dredge δεν αφήνεται στην τύχη. Σίγουρα μπορείτε να τη βγάλετε καθαρή ακόμα κι αν δε δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά, ωστόσο θα σας κοστίσει αρκετό χρόνο σε ανούσιες διαδρομές, οι οποίες είναι ικανές να υποβαθμίσουν αρκετά την εμπειρία για εσάς. Πρόσθετα με τον παραπάνω μηχανισμό, το Dredge περιλαμβάνει διασκεδαστικούς μηχανισμούς και στο κομμάτι της εξερεύνησης. Φυσικά, σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το ψάρεμα, η αναζήτηση αντικειμένων από ερείπια που βρίσκονται στη θάλασσα και διάφορα ακόμη.

Το βράδυ, τώρα, είναι η περίοδος με τους περισσότερους κινδύνους. Από επικίνδυνα, κοφτερά βράχια και υφάλους, μέχρι μυστηριώδεις απειλές που παραμονεύουν στη σκοτεινή και απέραντη ομίχλη, η οποία σκεπάζει τα νησιά του αρχιπελάγους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χωρίς να θέλουμε να αποκαλύψουμε περισσότερα, μιας και η μαγεία του μυστηρίου κρύβεται κατά κύριο λόγο σε αυτό το κομμάτι, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανεξήγητα σενάρια, τα οποία θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε.

Ένας τομέας στον οποίο το Dredge τα πηγαίνει εξίσου εκπληκτικά με τον εικαστικό, είναι αναμφίβολα η μουσική υπόκρουση. Όσο παίζετε, θα ακούσετε υπέροχες, ατμοσφαιρικές μελωδίες, οι οποίες προκαλούν μια αίσθηση τόσο μυστηρίου, όσο και τρόμου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν θα βλέπετε μόνο λίγα μέτρα μπροστά λόγω της ομίχλης, θα ακούτε ήχους οι οποίοι αποτυπώνουν με μεγάλη επιτυχία τη μοναξιά και την απομόνωση του να βρίσκεσαι σε ένα σκάφος στη μέση του πουθενά, γεμάτο κινδύνους που ούτε εσύ ο ίδιος γνωρίζεις τι είναι.

Εκτός από τους τομείς στους οποίους αποδίδει πολύ καλά όμως, στο Dredge υπάρχουν και μερικά ατοπήματα. Το πρώτο, έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος. Για να καταλάβετε, μια ημέρα μπορεί να διαρκέσει από 2 λεπτά μέχρι και 7-8 αν απλά ταξιδεύουμε. Κάθε δραστηριότητα που εκτελούμε, κάνει το χρόνο να περνάει πολύ πιο γρήγορα. Από το ψάρεμα, μέχρι την αναζήτηση αντικειμένων στα ερείπια και την απλή κίνηση στη θάλασσα. Αυτό που θα θέλαμε, είναι ο χρόνος να περνάει ελαφρώς πιο αργά, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα σε μια ημέρα, αντί να πρέπει να ρίξουμε άγκυρα σε ένα λιμάνι για να κοιμηθούμε για λίγες ώρες. Το δεύτερο ατόπημα, έχει να κάνει με τον χειρισμό του σκάφους. Ακόμα κι αν δε μας ενόχλησε τόσο όσο αυτό με τον χρόνο, υπήρχαν αρκετές φορές που ο χειρισμός ήταν κάπως βαρύς και άγαρμπος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσουμε πολλές φορές με το σκάφος μας σε βράχια, και να πρέπει να πάμε να το επισκευάσουμε.

Το παρόν review βασίστηκε στη ψηφιακή έκδοση του Dredge για Xbox Series X/S, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Team17.

Τελικές εντυπώσεις

Το Dredge μας παρουσιάζει ένα νέο, μοναδικό συνδυασμό, ο οποίος λειτουργεί απρόσμενα εκπληκτικά. Έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία γεμάτη μυστήριο και τρόμο, η οποία συνοδεύεται από ένα υπέροχο εικαστικό και ένα πολύ άρτια δομημένο simulator ψαρέματος. Οι χαρακτήρες είναι αποκρουστικοί και ιστορίες τους γεμάτες ενδιαφέρον, οι μηχανισμοί του εξαιρετικοί και διασκεδαστικοί και η μουσική του επένδυση απίθανη. Πέρα από κάποια μικροπροβλήματα που πιστεύουμε ότι μπορούν να παραλειφθούν, το Dredge αποτελεί ένα μοναδικό indie, το οποίο αξίζει αναμφίβολα να δοκιμάσετε.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.