Στρατιωτικές συσκευές με βιομετρικά δεδομένα πωλούνται στο eBay

eBay

Οι χρήστες ελπίζουν να βρουν όλα τα είδη αντικειμένων στο eBay, αλλά σίγουρα όχι αυτά που αγόρασαν οι ερευνητές του Chaos Computer Club, δηλαδή έξι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν για τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων από τρομοκράτες, πολίτες και συνεργάτες. Η πραγματική έκπληξη ήταν η ανακάλυψη ότι τα δεδομένα δεν είχαν διαγραφεί.

Δακτυλικά αποτυπώματα στην κάρτα μνήμης

Οι ερευνητές του Chaos Computer Club αγόρασαν έξι συσκευές, τέσσερα κιτ ασφαλούς ηλεκτρονικής εγγραφής (SEEK II) και δύο φορητές συσκευές ανίχνευσης ταυτότητας (Handheld Interagency Identity Detection Equipment – HIIDE). Σε ένα από τα SEEK II υπήρχε μια κάρτα μνήμης με ονόματα, εθνικότητες, φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις ίριδας 2.632 ατόμων, πολλά από τα οποία βρίσκονταν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η συσκευή χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό τρομοκρατών και καταζητούμενων προσώπων, αλλά και πολιτών κατά τη διάρκεια ελέγχων σε σημεία ελέγχου.

Το SEEK II διαθέτει οθόνη, πληκτρολόγιο και αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Τα βιομετρικά δεδομένα αποθηκεύονται σε κάρτες μνήμης και μπορούν να αποσταλούν στον διακομιστή του Υπουργείου Άμυνας. Η συσκευή αγοράστηκε από εταιρεία κατά τη διάρκεια δημοπρασίας κρατικού εξοπλισμού. Ένας άλλος πωλητής δημοσίευσε αργότερα την αγγελία.

Εκπρόσωπος του eBay δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται η πώληση συσκευών με προσωπικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, ο στρατός θα έπρεπε να αφαιρέσει την κάρτα μνήμης ή να καταστρέψει τα βιομετρικά δεδομένα. Στη βιασύνη τους να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, έθεσαν σε κίνδυνο εκατοντάδες ανθρώπους, ιδίως αν άλλες συσκευές κατέληγαν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η αυθεντικότητα των δεδομένων δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί έως ότου οι συσκευές αποσταλούν στην κυβέρνηση. Οι ερευνητές του Chaos Computer Club υποσχέθηκαν να διαγράψουν τα δεδομένα μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.