Πτώση της αγοράς smartphone στην Ευρώπη

smartphone

Η αγορά smartphone στην Ευρώπη βιώνει μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις των τελευταίων εννέα ετών. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Counterpoint Research, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός των μονάδων που διατέθηκαν στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 12%.

smartphone

Η εταιρεία που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν η Xiaomi, με 36% πτώση των αποστολών σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Πτώση σημείωσαν επίσης η Samsung και η Apple, οι οποίες, παρά τα νέα προϊόντα που παρουσιάστηκαν το 2022, δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την τάση (πτώση 16% και 6% αντίστοιχα). Τέλος, η ίδια μοίρα έπληξε και την OPPO (η οποία περιλαμβάνει επίσης τα στοιχεία πωλήσεων της OnePlus), με πτώση 8%. Η πραγματική έκπληξη, ωστόσο, είναι η Realme: η κινεζική εταιρεία είναι η μόνη από τους “μεγάλους” κατασκευαστές που καταγράφει αύξηση στον αριθμό των μονάδων που αποστέλλονται ( 67% περισσότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021).

Οι λόγοι αυτής της τεράστιας πτώσης του αριθμού των μονάδων που αποστέλλονται σχετίζονται σίγουρα με τη συνεχιζόμενη κρίση των ημιαγωγών, η οποία καθιστά εξαιρετικά περίπλοκη την παραγωγή των συσκευών από τις εταιρείες, καθώς και με τα νέα lockdown στην Κίνα, τα οποία ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι. Τέλος, δεν παύει να υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος σίγουρα δεν βοήθησε την αγορά να αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.