Τα προβλήματα υπερθέρμανσης του Android ίσως επιδεινωθούν

Android

Μπορεί η Samsung να βρέθηκε στο επίκεντρο επειδή έβαζε…χαλινάρι στις επιδόσεις των συσκευών της, αλλά φαίνεται τελικά πως αυτή η ενέργεια έγινε προκειμένου να καταπολεμήσει ένα άλλο πρόβλημα, που εν δυνάμει μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο από μία μικρή πτώση στις επιδόσεις και ενδεχομένως να ταλανίζει πολλές συσκευές Android.

Η κορεατική εταιρεία παραδέχθηκε το λεγόμενο throttling στις εφαρμογές, δικαιολογώντας την απόφασή της λέγοντας ότι αυτό έγινε για να αποτραπεί η υπερθέρμανση των συσκευών. Φαίνεται, μάλιστα, ότι δεν ευθύνεται απόλυτα η Samsung για πιθανή υπερθέρμανση. Σύμφωνα με αναφορές, το πρόβλημα ίσως βρίσκεται στην αρχιτεκτονική της Arm, στην οποία βασίζονται οι επεξεργαστές των Samsung και Qualcomm, που χρησιμοποιούνται στις συσκευές της πρώτης.

Η Arm δεν κατασκευάζει τους δικούς της επεξεργαστές. Αντ’ αυτού, τους σχεδιάζει και έπειτα δίνει την άδεια στις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Οι μεγαλύτεροι πελάτες της είναι η Samsung και η Qualcomm, με τους επεξεργαστές Exynos και Snapdragon να βασίζονται στις αρχιτεκτονικές της. Το BusinessKorea αναφέρει ότι ειδικοί της βιομηχανίας θεωρούν ότι σε ένα βαθμό ευθύνονται τα σχέδια της Arm, αφού αφορά σε αρκετές συσκευές Android. Από τη στιγμή που επηρεάζονται και τα chip που παράγει η TSMC, η διαδικασία παραγωγής δε φαίνεται να ευθύνεται για το πρόβλημα.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι οι επεξεργαστές της Apple δεν παρουσιάζουν τέτοια θέματα, παρότι βασίζονται σε σχέδια της Arm. Ειδικοί πιστεύουν ότι οι δύο εταιρείες μπορούν να συντονίσουν καλύτερα τους επεξεργαστές με το iOS και ως εκ τούτου δεν παρουσιάζονται ζητήματα. Από την άλλη, Samsung και Qualcomm έχουν τη δύσκολη αποστολή να σχεδιάσουν τους επεξεργαστές τους έτσι, ώστε να μπορούν να είναι συμβατοί με διάφορους κατασκευαστές και εκδόσεις του Android.

Σε περίπτωση που οι εταιρείες δε βρουν κάποια λύση στο θέμα αυτό, η κατάσταση αυτή ενδεχομένως να διαιωνιστεί. Είτε θα έχουμε υπερθέρμανση, είτε θα έχουμε χαμηλότερες επιδόσεις από αυτές που στη θεωρία μπορεί να προσφέρει ο εκάστοτε επεξεργαστής, σε πολλές συσκευές Android.