Η πρώτη Beta του Android 13 έφτασε

Android 13

Το πρώτο developer preview του Android 13 κυκλοφόρησε από την Google πριν από λίγο καιρό και σήμερα ήρθε η στιγμή για την πρώτη beta του νέου λειτουργικού. Βλέποντας τα χρονικά πλαίσια, η κυκλοφορία της σταθερής έκδοσης, είναι πιθανό να καταφθάσει μέσα στο έτος που διανύουμε.

Το Android 13 δε φέρνει ριζοσπαστικές αλλαγές σε σύγκριση με το Android 12. Το άλμα που έγινε από το Android 11 στο 12 ήταν σίγουρα μεγαλύτερο, με την Google να έχει στραφεί σε βελτιώσεις λεπτομερειών. Αυτός είναι και ο λόγος που η πρώτη beta δεν έρχεται με πολλά νέα features. Επιπλέον, με το Google I/O να είναι προγραμματισμένο για τις 11 Μαΐου, είναι λογικό η εταιρεία να περιμένει να δείξει κάποια πράγματα εκεί.

Λίγα, αλλά σημαντικά features φέρνει η πρώτη beta του Android 13

Η Google πρόσθεσε τρία νέα features, με δύο από αυτά να ωφελούν τους developers και το τρίτο να απευθύνεται στους χρήστες.

Το πρώτο, λοιπόν, έχει να κάνει με τις άδειες στα media. Έως τώρα, όταν μία εφαρμογή χρειαζόταν πρόσβαση σε αρχεία media που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή, έπρεπε να ζητήσει άδεια. Ωστόσο, δίνοντας την άδεια ο χρήστης, η εφαρμογή έπαιρνε πρόσβαση σε όλα τα media και όχι σε συγκεκριμένα. Αυτό θα αλλάξει με τη νέα έκδοση του λειτουργικού, αφού οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν σε ποια αρχεία επιθυμούν να παραχωρήσουν πρόσβαση. Έτσι, οι άδειες για τις εικόνες, τα video και τα αρχεία ήχου θα είναι διαφορετικές.

Η επόμενη προσθήκη σχετίζεται με καλύτερο error reporting. Κάποιες εφαρμογές παράγουν κλειδιά χρησιμοποιώντας τα KeyStore και KeyMint. Ωστόσο, αν η παραγωγή κλειδιών δε δουλέψει, είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι πήγε λάθος. Στην beta του Android 13 θα υπάρχει πιο σαφές error reporting, που θα κάνει την παραγωγή κλειδιών πιο εύκολη.

Τέλος, υπάρχει νέο API που θα βοηθά τις εφαρμογές να κατευθύνουν σωστά τον ήχο. Έτσι, οι developers θα μπορούν να κατανοήσουν αν το audio stream μίας εφαρμογής μπορεί να παίξει άμεσα. Επίσης, χάρη σε αυτό θα είναι πιο εύκολο να αποφασίσουν οι προγραμματιστές το καλύτερο audio format για την εκάστοτε εφαρμογή.

Αυτά είναι τα πρώτα features του Android 13. Όσο περνά ο καιρός θα έχουμε σίγουρα περισσότερες προσθήκες, είτε σε ό,τι αφορά στους developers, είτε σε ό,τι έχει να κάνει με τους χρήστες.