Οι Snapdragon 8 Gen 2, Dimensity 10000 και Exynos 2300 αναμένονται αρκετά ενεργοβόροι

Snapdragon 8 Gen 2 Dimensity 10000 Exynos 2300

Οι τρεις επερχόμενοι επεξεργαστές-ναυαρχίδες για κινητά, Snapdragon 8 Gen 2, Dimensity 10000 και Exynos 2300, αναμένεται να ανεβάσουν τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας, ακόμα περισσότερο από τους προκατόχους τους, που ήδη απογοήτευσαν σε ένα βαθμό στον τομέα αυτό.

Οι πυρήνες Cortex-X2 δεν έφεραν βελτιώσεις στο κομμάτι της οικονομίας σε σχέση με τους Cortex-X1. Σύμφωνα με αναφορά που προέρχεται από την Taiwan, οι Qualcomm, Samsung και MediaTek έχουν εξετάσει τα δείγματα των Cortex-X3 και κάποιες διαφοροποιήσεις είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν. Αυτή τη στιγμή, οι επιδόσεις δεν είναι πολύ βελτιωμένες συγκριτικά με τους Cortex-X2, αλλά η κατανάλωση ενέργειας είναι σημαντικά αυξημένη. Αιτία αυτού είναι η αύξηση των επιδόσεων του AI κατά 100%.

Οι Cortex-X3 σε συχνότητα 3 GHz καταναλώνουν 10% περισσότερη ενέργεια από τους Cortex-X2. Βέβαια, δε γνωρίζουμε σε τι συχνότητες των δεύτερων βγήκε αυτό το συμπέρασμα. Τα δείγματα αυτά φαίνεται πως έχουν δοκιμαστεί στη διαδικασία παραγωγής επόμενης γενιάς των TSMC και Samsung.

Η αυξημένη κατανάλωση παρά τη χρήση ενός βελτιωμένου node αποτελεί κάτι το ανησυχητικό για τους Snapdragon 8 Gen 2, Dimensity 10000 και Exynos 2300. Οι εταιρείες που τους παράγουν, στο μεταξύ, δεν έχουν εναλλακτικές, αφού τα σχέδια της ARM κυριαρχούν στο χώρο εδώ και χρόνια. Η Qualcomm αναμένεται να προτιμήσει έναν custom σχεδιασμό, όπως κάνει η Apple με τη σειρά “Α”, αλλά δύσκολα θα δούμε κάτι τέτοιο πριν το 2024. Το κόστος μιας τέτοιας εναλλαγής είναι πολύ μεγάλο και η MediaTek στην παρούσα φάση δε φαίνεται να είναι σε θέση να το αντέξει.

Η κυκλοφορία των πυρήνων Cortex-X3 της ARM, πάντως, απέχει αρκετούς μήνες και επομένως μπορεί να διαφοροποιηθεί αρκετά η κατάσταση. Φαντάζει δύσκολο να γίνουν ξαφνικά πολύ οικονομικοί, αλλά τουλάχιστον υπάρχει χρονικό περιθώριο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ως ένα βαθμό.