Ο EFF αμφισβητεί την ασφάλεια του 2G

EFF

Η ασφάλεια του 2G αμφισβητείται και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υπερασπίζεται τα ψηφιακά δικαιώματα, Electronic Frontier Foundation (EFF), ζήτησε από την Apple να ακολουθήσει τα βήματα της Google και να κλείσει την υποστήριξη αυτού του είδους δικτύων από τα iPhone.

Η Google πρόσθεσε στο Android 12 μια επιλογή απενεργοποίησης της συνδεσιμότητας 2G. Ένα μέτρο που επικροτήθηκε από τον EFF και ζητά να κάνει το ίδιο η Apple και γενικότερα οι υπόλοιποι πάροχοι λογισμικού και hardware.

Η δεύτερη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας έφτασε τη δεκαετία του 1990 με συστήματα όπως GSM, IS-136, iDEN και IS-95. Το GSM ήταν η πιο σχετική εξέλιξη, αφού ήταν το ευρωπαϊκό πρότυπο για την ψηφιακή κινητή τηλεφωνία. Στο έργο συμμετείχαν 26 ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και το 1992 κυκλοφόρησαν τα πρώτα ευρωπαϊκά δίκτυα GSM-900 και τα πρώτα κινητά τηλέφωνα GSM.

Εκτός από την Ευρώπη, το GSM κατέληξε επίσης να επικρατεί στην Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Ωκεανία και ένα μέρος της Βόρειας Αμερικής. Η πιθανή πρόσβασή του υπολογίζεται σε 5.000 εκατομμύρια χρήστες. Η ανάγκη για υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και μεγαλύτερες δυνατότητες που θα επέτρεπαν νέες υπηρεσίες, έφερε το 3G, αλλά όχι πριν περάσει από το 2,5G που παρείχε το GPRS. Το ευρωπαϊκό πρότυπο είναι το UMTS που βασίζεται στην τεχνολογία W-CDMA και το διαχειρίζεται ο οργανισμός 3GPP, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τα GSM, GPRS και EDGE.

Ασφάλεια 2G

Ο EFF προσπαθεί να πείσει τους κατασκευαστές να κλείσουν την υποστήριξη εδώ και μερικά χρόνια και μόλις η Google έκανε διαθέσιμη την επιλογή απενεργοποίησης στο Android, ο EFF στοχεύει στην Apple: «Hey @Apple, το 2G είναι μια ξεπερασμένη τεχνολογία! Η Google μόλις μας έδωσε την επιλογή να το απενεργοποιήσουμε στα τηλέφωνά μας και τώρα είναι η σειρά σας!».

Το πρόβλημα είναι ότι το 2G είναι πολύ παλιό και μοιάζει πολύ με τη σύνδεση σε ένα σημείο πρόσβασης Wi-Fi που προστατεύεται από το WEP: η ασφάλεια είναι ξεπερασμένη, επομένως οι επικοινωνίες είναι πολύ εύκολο να παραβιαστούν, όπως εξηγεί ο οργανισμός:

«Υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα με την ασφάλεια 2G. Πρώτον, χρησιμοποιεί αδύναμη κρυπτογράφηση και κάποιος μπορεί να σπάσει σε πραγματικό χρόνο για να υποκλέψει κλήσεις ή μηνύματα. Στην πραγματικότητα, ο εισβολέας μπορεί να το κάνει αυτό παθητικά χωρίς να μεταδώσει ούτε ένα πακέτο. Το δεύτερο πρόβλημα με το 2G είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος ταυτότητας κεραίας με τη συσκευή, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί εύκολα να μιμηθεί μια κεραία 2G και ένα τηλέφωνο που χρησιμοποιεί αυτό το πρωτόκολλο.»

Ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν έχουν εδώ και καιρό κλείσει το 2G. Ωστόσο ανεξήγητα, η Ευρώπη δε θα ακολουθήσει μέχρι το 2025. Ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής θα διατηρήσουν το πρότυπο μέχρι το 2024 και στην περιοχή της Αφρικής απλά δεν υπάρχει προγραμματισμένη ημερομηνία κλεισίματος.

Σε επίπεδο χρήστη και ανάλογα με τη συσκευή και την έκδοση που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε να το αποσυνδέσετε στις Ρυθμίσεις> Δίκτυο και Διαδίκτυο> SIM ή Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Και λέμε να προσπαθήσουμε γιατί οι πάροχοι μπορούν να μπλοκάρουν τη SIM ώστε να μην μπορείτε να απενεργοποιήσετε το 2G ή οι κατασκευαστές κινητών δεν έχουν διαθέσιμη την επιλογή.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.