Μαύρο τρίμηνο για τα smartphones, η Xiaomi το χειρότερο

κορυφαία κινητά πωλήσεις

Η αγορά των smartphones γνώρισε ένα ιδιαίτερα μαύρο τρίμηνο, με πτώση των πωλήσεων σε όλες τις μεγάλες μάρκες. Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι, αλλά αυτό που προκύπτει, αν μη τι άλλο, είναι η πτωτική τάση που ξεκίνησε ήδη από τα μέσα του 2022 και είναι πιθανό να συνεχιστεί για το μεγαλύτερο μέρος του 2023. Η τάση αυτή οφείλεται στην αβεβαιότητα στις αγορές, στη μικρότερη διάθεση για ρίσκο εκ μέρους των μεγάλων παικτών της αγοράς και στις πιο άδειες αποθήκες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα επιβράδυνση της ζήτησης.

Είναι αδύνατο να καθοριστούν οι νικητές, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί ένας χαμένος: πρόκειται για τη Xiaomi, μια εταιρεία που έχασε 26,3% σε ένα μόνο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022. Οι μειώσεις είναι πιο έντονες μεταξύ των μικρότερων ονομάτων (-18,9% για τη Vivo, -15,9% για την Oppo), ενώ τα κορυφαία ονόματα αντέχουν καλύτερα παρά το γεγονός ότι αφήνουν αρκετές απούλητες μονάδες στη βιτρίνα.

smartphones

Η Apple είδε το μερίδιο των πωλήσεών της να μειώνεται κατά 14,9%, η Samsung κατά 15,6%: εκτός από τη Xiaomi, οι κορυφαίες εταιρείες είναι αυτές που είναι πιο ανθεκτικές απέναντι στις αναταράξεις της αγοράς. Ο πληθωρισμός έχει επιβαρύνει πολύ την κατάσταση, και για τις οικογένειες που έχουν λιγότερη διάθεση να ξοδέψουν, η αλλαγή των smartphones γίνεται λιγότερο σημαντική προτεραιότητα. Όλα αυτά επιβραδύνουν τις πωλήσεις, εις βάρος των νέων συσκευών που μόλις βγήκαν στην αγορά: δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες εταιρείες της Silicon Valley ξεφουσκώνουν στο χρηματιστήριο και συνεχίζουν να απολύουν προσωπικό εν αναμονή των τριμηνιαίων στοιχείων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Τα στοιχεία της IDC επιβεβαιώνουν την ακόλουθη “κατάταξη” μεταξύ των εταιρειών με τις υψηλότερες πωλήσεις σε ολόκληρο το 2022:

  • Samsung (21,6%)
  • Apple (18,8%)
  • Xiaomi (12,7%)
  • OPPO (8,6%)
  • Vivo (8,2%)

 

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.