Η Samsung ανακοίνωσε τον Exynos 2200

Exynos 2200

Η Samsung παρουσίασε τον νέο της επεξεργαστή Exynos 2200, στον οποίο ξεχωρίζει μια GPU με το όνομα Xclipse 920, με την τεχνολογία AMD RDNA 2. Αυτό είναι συνέπεια της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Ο Exynos 2200 θα σηματοδοτήσει το παρόν και το μέλλον στη σειρά των SoC της Samsung. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ημιαγωγών, έχει εκπληκτική ικανότητα παραγωγής, τεχνολογίες κατασκευής 4 νανομέτρων και διαθέτει άδειες ARM για να σχεδιάζει τα δικά της chipset Exynos. Αναμφίβολα υπάρχει η δυναμική για να αλλάξει το “παιχνίδι” των επεξεργαστών στις φορητές συσκευές.

Exynos 2200 SoC: ένα άλλο επίπεδο για τη Samsung

Η εταιρεία υπόσχεται «την καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού σε κινητά τηλέφωνα, καθώς και τη βελτίωση της συνολικής εκτέλεσης των εφαρμογών». Αν και η GPU Xclipse είναι αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής, οι βελτιώσεις επεκτείνονται και στις υπόλοιπες προδιαγραφές του.

– Ο Exynos 2200 κατασκευάζεται με τεχνολογία διαδικασίας 4nm EUV, η οποία συγκαταλέγεται στις πιο προηγμένες τεχνολογικές διαδικασίες στον κλάδο.

– Η GPU Xclipse βασίζεται στην τεχνολογία γραφικών RDNA 2 της AMD, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων χαρακτηριστικών, όπως Ray tracing με hardware acceleration και Variable rate shading (VRS), χαρακτηριστικά που προηγουμένως ήταν διαθέσιμα μόνο σε υπολογιστές και κονσόλες.

– Η CPU είναι ένα οκταπύρηνο ARM, σχεδιασμένο με δομή τριών συμπλεγμάτων: ένα ισχυρό Cortex-X2 όταν απαιτείται η υψηλότερη απόδοση, τρεις μεγάλοι πυρήνες Cortex-A710 ισορροπημένοι σε απόδοση και άλλοι τέσσερις μικρότεροι Cortex-A510 χαμηλής απόδοσης και κατανάλωσης.

– Υποστηρίζει τα πιο προηγμένα πρότυπα, LPDDR5 και UFS 3.1.

– Διαθέτει ISP (επεξεργαστής εικόνας) που υποστηρίζει αισθητήρες κάμερας με ανάλυση έως 200 megapixel. Στην εγγραφή βίντεο, υποστηρίζει αναλύσεις έως και 8K και μπορεί να συνδέσει έως και επτά μεμονωμένους αισθητήρες και να διαχειριστεί τέσσερις ταυτόχρονα για προηγμένες διαμορφώσεις.

–Ο προηγμένος κωδικοποιητής πολλαπλών μορφών (MFC) του Exynos 2200 αποκωδικοποιεί βίντεο έως 4K@240fps ή 8K@60fps και κωδικοποιεί έως 4K@120fps ή 8K@30fps. Ενσωματώνει έναν αποκωδικοποιητή AV1 χαμηλής κατανάλωσης που επιτρέπει μεγαλύτερο χρόνο αναπαραγωγής.

– Μπορεί να υποστηρίξει οθόνες 4K, HDR10+ και ρυθμούς ανανέωσης έως και 144 Hz.

– Η απόδοση της NPU έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με αυτή του Exynos 2100. Τώρα υποστηρίζει υψηλότερη ακρίβεια με υποστήριξη για FP16, INT8 και INT16 χαμηλής κατανάλωσης.

– Περιλαμβάνει ένα νέο μόντεμ με υποστήριξη 5G που υποστηρίζει ζώνες φάσματος sub-6GHz και mmWave, οι οποίες μπορούν να παρέχουν εύρος ζώνης 10 Gbps.

– Υποστηρίζει τα πιο προηγμένα πρότυπα ασύρματης συνδεσιμότητας του κλάδου, Wi-Fi 6 και Bluetooth 5.2, GNSS: GPS, GLONASS, BeiDou και Galileo.

– Περιλαμβάνει μια ενότητα ISE (Integrated Secure Element) για την αποθήκευση κρυπτογραφημένων κλειδιών. Επιπλέον, η ασφάλεια του hardware ενισχύεται με ενσωματωμένη κρυπτογράφηση για αποθήκευση UFS και DRAM, επομένως τα δεδομένα χρήστη μοιράζονται μόνο εντός του ασφαλούς τομέα.

Η Samsung δεν έχει προσφέρει περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για την GPU Xclipse 920. Η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ο Exynos 2200 θα κυκλοφορήσει στο Galaxy S22, αλλά ανακοίνωσε ότι τα τσιπ βρίσκονται στη φάση μαζικής παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Samsung έχει στα χέρια της έναν ικανό επεξεργαστή για να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.