Η Apple αφαίρεσε το noise cancellation από τα iPhone 13

iPhone 13 noise cancellation

Το ενσωματωμένο noise cancellation αποτελούσε για χρόνια σταθερά στα iPhones, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει για τα iPhone 13, σύμφωνα με αναφορά του 9to5Mac. Ο λόγος για το feature που μειώνει το θόρυβο σε κλήσεις, όταν έχετε το ακουστικό κοντά στο αυτί σας και έχει ως στόχο να κάνει πιο καθαρές τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Κατά δήλωση της ίδιας της Apple, το “Phone Noise Cancellation δεν είναι διαθέσιμο στα μοντέλα iPhone 13, πράγμα που αποτελεί το λόγο που δεν μπορείτε να δείτε την επιλογή στις ρυθμίσεις (σ.σ. προσβασιμότητας)”. Όταν αναγνώστης του 9to5Mac ζήτηση διευκρίνιση, η ομάδα υποστήριξης της εταιρείας επιβεβαίωσε πως η λειτουργία αυτή, πράγματι, δεν υποστηρίζεται. Οι χρήστες είχαν ξεκινήσει να κάνουν ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα από την κυκλοφορία των συσκευών, αφού παρατήρησαν ότι η λειτουργία δεν ήταν διαθέσιμη στις ρυθμίσεις. Να σημειώσουμε εδώ, ότι δεν είναι θέμα του iOS 15 αυτό, αφού παλαιότερες συσκευές με αυτή την έκδοση λογισμικού έχουν noise cancellation. Αυτό δεν ισχύει για τα iPhone 13 και μόνο για αυτά.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το feature αυτό είναι ο εξής: χρησιμοποιώντας ένα μικρόφωνο στην κάμερα της συσκευής, εντοπίζει και αφαιρεί τον περιβάλλοντα θόρυβο, ώστε να μπορεί ο χρήστης να ακούει καλύτερα το συνομιλητή του σε τηλεφωνικές κλήσεις και FaceTime. Αναμφισβήτητα υπάρχουν περιπτώσεις που κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Το feature αφορά μόνο στο τι ακούει ο χρήστης του iPhone και όχι στη δική του ομιλία. Για το κομμάτι αυτό, η Apple κυκλοφόρησε το Voice Isolation, με το iOS 15.

Για την ώρα η Apple δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα αν το noise cancellation έχει αφαιρεθεί μόνιμα από τα iPhone 13, παρά μόνο έμμεσα, από το τμήμα υποστήριξης. Είτε έχει αφαιρεθεί μόνιμα, πάντως, είτε προσωρινά, θα είχε ενδιαφέρον να διευκρινιστεί ο λόγος που έγινε αυτό.