Φήμες θέλουν την OPPO να φέρνει custom επεξεργαστή το 2023

OPPO

Η OPPO ανέπτυξε με επιτυχία το πρώτο της NPU, το MariSilicon X για τη νέα της ναυαρχίδα και φαίνεται πλέον πως στοχεύει σε custom chipset για τα κινητά της. Με βάση τις τελευταίες αναφορές, η μαζική παραγωγή αυτού θα ξεκινήσει το 2023.

Σύμφωνα με το κινεζικό μέσο ITHome, μία θυγατρική της OPPO ονόματι Shanghai Zheku, αυτή τη στιγμή εργάζεται σε ένα chipset για κινητά. Η παραγωγή του βασίζεται στο process node των 6nm από την TSMC και η μαζική του παραγωγή θα ξεκινήσει το 2023. Παράλληλα, η εταιρεία έχει πλάνα για την εισαγωγή ενός ακόμα πιο οικονομικού από άποψης ενέργειας επεξεργαστή μέσα στο 2024, που θα διαθέτει ενσωματωμένο 5G modem.

Φήμες θέλουν το δεύτερο μοντέλο να βασίζεται στην αρχιτεκτονική 4nm της TSMC. Όσο για το modem που αναφέρεται, δεν είναι γνωστό αν θα παραχθεί από την ίδια την εταιρεία ή αν θα το προμηθευτεί από κάποια άλλη εταιρεία, όπως η Samsung, η Qualcomm ή η Huawei. Αν αναλογιστούμε ότι μέχρι και η Apple που έχει custom hardware κατά κύριο λόγο, δυσκολεύεται να αναπτύξει τέτοιο modem, φαίνεται πως και η κινεζική εταιρεία θα ακολουθήσει το δρόμο της αγοράς του εν λόγω εξαρτήματος.

Δε γνωρίζουμε τίποτα για την ώρα σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του SoC που ετοιμάζει η OPPO. Δεδομένου ότι βασίζεται στο node 4nm της TSMC, ωστόσο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν προορίζεται για τις κορυφαίες συσκευές της εταιρείας, αφού οι ναυαρχίδες ήδη βασίζονται στο node των 5nm.

Είναι αρκετά νωρίς για περισσότερες υποθέσεις. Αυτό που κρατάμε για την ώρα από την ιστορία είναι η διάθεση της OPPO να μπει δυναμικά στο χώρο, ακόμα και με custom hardware. Φυσικά, εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο η κίνηση αυτή και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί.