Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε υπέρ της κοινής θύρας USB-C για όλες τις συσκευές

Ευρωπαϊκή Επιτροπή USB-C

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, ψήφισε προς την κατεύθυνση της χρήσης κοινής θύρας και συγκεκριμένα της USB-C, για όλους τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών.

Ουσιαστικά, η μόνη κατασκευάστρια εταιρεία στην οποία αφορά η απόφαση αυτή, είναι η Apple, η οποία διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες και προτιμά τη θύρα Lightning για τα iPhone και τα iPad. Έτσι, όλα τα νέα κινητά, tablet, laptop, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, φορητές κονσόλες και ασύρματα ηχεία, θα διαθέτουν κοινή θύρα USB-C για τη φόρτιση και τη μεταφορά δεδομένων. Εξαιρούνται πολύ μικρές συσκευές, όπως τα smartwatch. Η απόφαση αναφέρει επίσημα τα εξής:

Τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιθυμούν ξεκάθαρες πληροφορίες και επισήμανση στις νέες συσκευές σχετικά με τις επιλογές φόρτισης, καθώς και στο αν ένα προϊόν θα περιλαμβάνει φορτιστή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, αυτό θα βοηθήσει στην αποτροπή σύγχυσης και θα διευκολύνει τις αποφάσεις αγορών για τους καταναλωτές που συχνά έχουν στην κατοχή τους διάφορες συσκευές και δε χρειάζονται πάντοτε επιπλέον φορτιστές.

Με την αυξανόμενη χρήση της ασύρματης φόρτισης, τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μία στρατηγική έως το τέλος του 2026, η οποία επιτρέπει τη μικρότερη δυνατή δυσλειτουργικότητα κάθε νέας επιλογής για τη φόρτιση. Στόχος είναι να αποφευχθεί νέα διάσπαση της αγοράς, να συνεχιστεί η μείωση των αποβλήτων στο περιβάλλον να εξασφαλιστεί η άνεση των καταναλωτών και να αποφευχθούν τα λεγόμενα “lock-in” που δημιουργούνται από ιδιόκτητες επιλογές φόρτισης.

Όπως είναι εμφανές και η ασύρματη φόρτιση οδεύει προς τυποποίηση. Τον επόμενο μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό και θα πρέπει να το αποστείλει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, ακόμα και αν ψηφιστεί, η διαδικασία θα καθυστερήσει αρκετά ώστε το iPhone 14 να καταφθάσει στα σίγουρα με Lightning Port. Μένει να δούμε πότε θα επικυρωθεί η απόφαση, ούτως ώστε να γνωρίζουμε ποιες συσκευές θα επηρεαστούν από αυτή.