Έρχεται δυνατότητα ελέγχου φωτεινότητας του flash σε συσκευές Android;

Android flash

Ένα feature που έως τώρα αποτελούσε προνόμιο των συσκευών της Apple, φαίνεται πως έρχεται και σε Android. Ο λόγος για τη δυνατότητα προσαρμογής της φωτεινότητας του flash, που φαίνεται πως θα προστεθεί με το Android 13.

Το flash στα κινητά, πέρα από τις φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, χρησιμοποιείται και ως φακός. Στις συσκευές Android τόσα χρόνια υπήρχε η δυνατότητα να είναι είτε στο On, είτε στο Off, την ώρα που στις συσκευές της Apple υπήρχε η δυνατότητα να προσαρμόσει ο χρήστης τη φωτεινότητα σε επιθυμητά επίπεδα. Σύμφωνα, όμως, με το Esper, με το Android 13 θα προστεθεί δυνατότητα προσαρμογής της φωτεινότητας του flash.

Το επερχόμενο λειτουργικό της Google περιλαμβάνει δύο API, με ονόματα “getTorchStrengthLevel” και “turnOnTorchWithStrengthLevel”. Το πρώτο αυξάνει τη φωτεινότητα του LED flash, ενώ το δεύτερο τη θέτει από μια ελάχιστη τιμή σε ένα μέγιστο, που καθορίζεται από το hardware. Μέχρι πρότινος υπήρχε το API “setTorchMode”, που απλά έθετε το φακό στο On ή στο Off.

Να σημειώσουμε ότι αυτή η λειτουργία δεν είναι μόνο θέμα software. Για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να γίνει και μια αναβάθμιση στο hardware των καμερών. Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανό πως μόνο τα κινητά της Google θα λάβουν τη λειτουργία με το Android 13. Οι συσκευές των οποίων το λειτουργικό θα αναβαθμιστεί σε Android 13 μετά την κυκλοφορία τους, φαίνεται πως δε θα έχουν πρόσβαση στο feature, ενώ άλλες, που θα κυκλοφορήσουν με το λειτουργικό προεγκατεστημένο, ίσως να έχουν το κατάλληλο hardware να το υποστηρίξουν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι συσκευές της Samsung προσφέρουν το χαρακτηριστικό αυτό στους χρήστες εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι βασίζονται σε Android.