Εντοπίστηκε ο Snapdragon 8 Gen 2, θα υποστηρίζει AV1

Snapdragon 8 Gen 2

Με τη βελτιωμένη έκδοση της παρούσας ναυαρχίδας της Qualcomm να πλησιάζει, εντοπίστηκαν οι πρώτες λεπτομέρειες για το διάδοχό της, Snapdragon 8 Gen 2. Αυτές μας δείχνουν ότι ο επερχόμενος επεξεργαστής θα είναι ο πρώτης εταιρείας με υποστήριξη AV1, εξέλιξη αρκετά σημαντική.

Για την ώρα δεν είναι γνωστό αν η Qualcomm σκοπεύει να βασιστεί στη Samsung ή την TSMC ή ακόμα και τις δύο, για τη μαζική παραγωγή του Snapdragon 8 Gen 2. Δεν είναι καν γνωστό εάν θα βασιστεί σε node 4nm ή αν η εταιρεία θα αποφασίσει να κινηθεί σε κάτι πιο καινοτόμο. Η πιο σημαντική, ίσως, πληροφορία που υπάρχει, είναι ότι η κωδική ονομασία του επεξεργαστή είναι SM8550 και ότι θα υποστηρίζει AV1.

Το πρώτο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο ως πληροφορία, για την ανίχνευση χαρακτηριστικών μελλοντικά. Το δεύτερο μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις του chipset, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ποιότητα video, χωρίς να αυξάνονται τα μεγέθη των αρχείων. Έτσι, αν παραμείνει σταθερή η ποιότητα των video, εξοικονομείται πολύτιμος χώρος. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο γίνεται κατά 30% πιο αποτελεσματικό το video streaming από ό,τι είναι στις περισσότερες συσκευές αυτή τη στιγμή.

Η Samsung είχε προσθέσει υποστήριξη AV1 από τον Exynos 2100, στις αρχές του 2021. Ο Snapdragon 8 Gen 2 αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη του 2022, οπότε απέχουμε αρκετά από το να μάθουμε κάτι επίσημο.