BlackBerry: Πουλά τις πατέντες της, αλλά αυτό μπορεί να είναι κακό για την αγορά

BlackBerry

Η BlackBerry Ltd ανακοίνωσε χθες ότι θα πουλήσει όλες τις παλαιού τύπου πατέντες της, κυρίως αυτές που σχετίζονται με κινητές συσκευές, ανταλλαγή μηνυμάτων και ασύρματα δίκτυα, για περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια.

Η πώληση θα γίνει στην Catapult IP Innovations Inc σε ένα μεγάλο πακέτο που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και δήλωσε ότι δεν θα επηρεάσει τη χρήση των προϊόντων ή των υπηρεσιών της από τους πελάτες.

Η BlackBerry έχει στο ενεργητικό της ένα σωρό διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Η Motorola είναι ένα παράδειγμα αυτού, μια εταιρεία που είναι σχεδόν πιο σημαντική για τις πατέντες της παρά για τα κινητά που έχει κυκλοφορήσει. Το θέμα είναι ότι αυτό θα μπορούσε να είναι άσχημα νέα για πολλές εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς στο θέμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Catapult IP Innovations δεν πουλά ούτε κατασκευάζει τίποτα δικό της ή σχετικό, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγόρασε από την BlackBerry για να μηνύσει άλλες εταιρείες τεχνολογίας και να αποκομίσει κέρδος.

Όπως επισημαίνει το ArsTechnica, η αγορά αφήνει ουσιαστικά στην Catapult IP Innovations χρέη 150 εκατομμυρίων δολαρίων και δεδομένου ότι δεν φτιάχνουν τα δικά τους προϊόντα ή δεν πουλάνε τίποτα, ο μόνος δυνατός τρόπος για να αρχίσουν να βγάζουν χρήματα θα ήταν να μηνύσουν όλους όσους πιστεύουν ότι θα μπορούσαν παραβιάζουν τις πατέντες τους.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που αγοράζουν ή κατοχυρώνουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας με μοναδικό σκοπό να μηνύσουν τις εταιρείες και να προσπαθήσουν να τις κάνουν να συμβιβαστούν για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και το κόστος μιας μακράς δικαστικής διαμάχης.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.