Η Goodyear στη CES 2023 με ένα 90% βιώσιμο ελαστικό

Goodyear

Η εταιρεία Goodyear Tire & Rubber Company παρουσίασε στο Λας Βέγκας το πρώτο πρωτότυπο ελαστικό κατασκευασμένο κατά 90% από υλικά χαμηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Παρόλο που το ελαστικό είναι σε δοκιμαστικό στάδιο, πέρασε τις δοκιμές του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ και εγκρίθηκε για χρήση.

Σε σύγκριση με ένα συμβατικό ελαστικό, το πρωτότυπο ελαστικό της Goodyear παρουσίασε χαμηλότερη αντίσταση κύλισης, οπότε οι δυνατότητές του είναι τεράστιες – καθώς θα μπορούσε να εξοικονομήσει καύσιμα και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων. Αυτή η νέα βιώσιμη ιδέα, έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά το πρωτότυπο του 2022 που έφτασε το 70%, ένα βιώσιμο ελαστικό που θα βγει στην παραγωγή το 2023. Η Goodyear θα θέσει το συγκεκριμένο πράσινο ελαστικό σε παραγωγή και στη συνέχεια θα δοκιμαστεί από ορισμένους από τους συνεργαζόμενους προμηθευτές της εταιρείας.

Αν είστε περίεργοι για το πώς η Goodyear σκέφτηκε το σχέδιο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο ελαστικό περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικούς τύπους αιθάλης που παράγονται από την ανάμειξη μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα, φυτικού ελαίου και ελαίου πυρόλυσης που εξάγεται από ελαστικά στο τέλος της ζωής τους. Αυτές οι εκδόσεις αιθάλης μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και προωθούν την κυκλική οικονομία.

Στη συνέχεια, το έλαιο σόγιας βοηθά το ελαστικό να διατηρήσει την ελαστικότητα του μίγματος έναντι των αλλαγών της θερμοκρασίας και μειώνει τη χρήση προϊόντων με βάση το πετρέλαιο. Το προϊόν περιλαμβάνει επίσης ένα υψηλής ποιότητας πυρίτιο που παράγεται από το υπόλειμμα των * φλοιών ρυζιού (πυρίτιο RHA), ενώ ο πολυεστέρας ανακυκλώνεται από χρησιμοποιημένα μπουκάλια. Οι παραδοσιακές ρητίνες με βάση το πετρέλαιο αντικαθίστανται επίσης από ανανεώσιμες ρητίνες πεύκου και, τέλος, έχουμε σύρμα από ανακυκλωμένο χάλυβα. Η ιδέα της Goodyear περιλαμβάνει επίσης πιστοποιημένα πολυμερή ISCC.

Η δέσμευση της Goodyear για την υποστήριξη του περιβάλλοντος είναι σαφής και ήδη 8 σειρές ελαστικών και ορισμένα μοντέλα Racing περιλαμβάνουν λάδι σόγιας. Από το 2018, η εταιρεία έχει επίσης διπλασιάσει τη χρήση RHA στις κατασκευαστικές της διαδικασίες.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.