Στην επιφάνεια χαρακτηριστικά της RTX 4090

RTX 4090

Μόλις χθες υπήρξε η φήμη ότι η νέα σειρά της NVIDIA θα καταφθάσει στις αρχές του τρίτου τριμήνου του έτους και σήμερα ήρθαν στην επιφάνεια χαρακτηριστικά της RTX 4090, με βάση τα οποία μπορεί να γίνει και μία εκτίμηση σχετικά με τις επιδόσεις της.

Αρχικά, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι πρόκειται για φήμες και όχι για κάτι τελικό. Φυσικά, αν οι κάρτες είναι τόσο κοντά στην κυκλοφορία τους, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να είναι έγκυρες οι πληροφορίες. Στα χαρακτηριστικά λοιπόν, έχουμε 16.128 shader cores, μία αρκετά μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με την RTX 3090 Ti, η οποία δικαιολογείται από τη μετάβαση στο node των 4nm της TSMC. Επιπλέον, θα έχουμε 24 GB μνήμης 21 Gbps GDDR6X.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που διέρρευσε για την RTX 4090, είναι αναμφίβολα οι απαιτήσεις της σε ενέργεια. Η κάρτα φέρεται να έχει TDP 450 W, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες φήμες έκαναν λόγο για 600 W. Τόσο από άποψης οικονομίας, όσο και θερμοκρασιών, η πληροφορία αυτή είναι αρκετά σημαντική.

Στα των επιδόσεων, οι φήμες κάνουν λόγο για δύο φορές υψηλότερες επιδόσεις της RTX 4090 σε σύγκριση με την RTX 3090 σε 3D. Το νούμερο είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακό, αλλά πρόκειται για φήμη. Ακόμα και στο 50%, ωστόσο, να είναι η αύξηση, θα πρόκειται για σημαντική βελτίωση. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, θα έχουμε βελτιωμένες επιδόσεις σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις σε ενέργεια συγκριτικά με τις RTX 3000, πράγμα που θα αποτελεί επίτευγμα για την NVIDIA.

Εκτός των παραπάνω, φημολογείται ότι οι κάρτες θα καταφθάσουν στα μέσα του Ιουλίου, πλέον. Δεν υπάρχει κάποιο event τότε, αλλά ασφαλώς η εταιρεία μπορεί να προγραμματίσει μία παρουσίαση από μόνη της.