Η TSMC ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το βελτιωμένο node 3nm

TSMC 3nm featured

Η TSMC εργάζεται σε διάφορα node 3nm, με τα N3, N3B και N3E να βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Το N3 είναι προγραμματισμένο να εισέλθει σε παραγωγή το 2023, με το N3E να έχει τοποθετηθεί αρχικά στο 2024.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, ωστόσο, το N3E μπορεί τελικά να καταφθάσει νωρίτερα. Προοριζόταν να αποτελέσει μια βελτιωμένη έκδοση του απλού node 3nm της TSMC, αλλά πλέον μοιάζει περισσότερο με μια εναλλακτική, που είναι πιο εύκολο να παραχθεί. Λέγεται ότι το N3E node έχει κατά 8% μικρότερη πυκνότητα από το αρχικό N3, ωστόσο εξακολουθεί να έχει κατά 60% μεγαλύτερη πυκνότητα από το node των 5nm, που είναι το πιο προηγμένο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αγορά. Το N3, από την άλλη, έχει κατά 70% μεγαλύτερη πυκνότητα από το N5.

TSMC 3nm

Τα δεδομένα που υπάρχουν μας δίνουν να καταλάβουμε ότι η ανάπτυξη του N3E θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει πως η παραγωγή του μπορεί να ξεκινήσει έως και τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός. Αυτό το node αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες που στοχεύουν στη κατασκευή hardware υψηλού επιπέδου.

Τέλος, σχετικά με το N3B node που προαναφέραμε, πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση του N3 για κάποιους συγκεκριμένους πελάτες της TSMC. Για την ώρα δε γνωρίζουμε πολλά σε σχέση με αυτό.