Η Samsung έχει υπάρξει ανέκαθεν από τις κορυφαίες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά στην καινοτομία. Η τελευταία επιβεβαίωση του γεγονότος αυτού ήρθε μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, αφού έγινε η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που κατόρθωσε να παρουσιάσει in-memory computing process σε MRAM.
Στα υπολογιστικά συστήματα που έχουμε στην καθημερινότητά μας, όπως οι υπολογιστές και τα smartphones, οι περισσότερες διαδικασίες πραγματοποιούνται από τον επεξεργαστή, που υπάρχει για αυτόν ακριβώς το λόγο και εκτελεί αυτές τις διαδικασίες πολύ αποτελεσματικά. Φυσικά, αυτό καθιστά το CPU και ένα από τα πιο ενεργοβόρα εξαρτήματα. Ο ρόλος της RAM, είναι πλέον γνωστός στους περισσότερους: αποθηκεύει προσωρινά δεδομένα, για να μπορέσει ο επεξεργαστής να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά. Αυτό γίνεται χάρην ταχύτητας, ώστε να μη χρειάζεται να στείλει τα προς επεξεργασία δεδομένα ο σκληρός δίσκος.
Στο παρελθόν έχουν υπάρξει κάποιοι εναλλακτικοί τύποι μνήμης RAM, όπως η PRAM και RRAM, αλλά MRAM δεν έχει βρεθεί σε πρωτότυπο με λειτουργική μορφή. Αυτό φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αλλάξει, αφού το πρώτο βήμα έγινε από τη Samsung.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συσκευών τις οποίες χρησιμοποιούμε καθημερινά χρησιμοποιούν DRAM, ως τον κύριο τύπο μνήμης τους. Η Dynamic Random Access Memory, ή Δυναμική Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης στα ελληνικά, κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της. Είναι δυναμική και ευερέθιστη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκεύει πληροφορίες και δεδομένα μόνο όσο η συσκευή στην οποία είναι συνδεδεμένη τροφοδοτείται με ρεύμα. Ακόμα, προκειμένου να διατηρήσει τα δεδομένα, πρέπει συνεχώς να ανανεώνεται ή να επεγγράφεται (overwrite). Η MRAM, όμως, είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση.
Η Magnetoresistive Random Access Memory, ή Μαγνητοαντιστατική Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης δεν είναι ένας άλλος τύπος μνήμης, μη ευερέθιστη. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να διατηρεί δεδομένα χωρίς να διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποθηκεύει δεδομένα σε μαγνητικά φορτία και όχι σε ηλεκτρικά φορτία, όπως γίνεται στις συμβατικές μνήμες.
Το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτει η MRAM είναι η εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που τη χαρακτηρίζει. Παρόλα αυτά, δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε πρακτικές εφαρμογές, αφού έχει αρκετά ζητήματα, όπως η δυσκολία να διατηρήσει χαμηλά τα errors. Επίσης, δεν μπορούσε έως τώρα να χρησιμοποιηθεί για in-memory computing, σε σχέση με την DRAM, εξαιτίας της χαμηλής της αντίστασης. Το in-memory computing βασίζεται σε αποθήκευση σε μνήμη RAM και όχι σε δίσκους ή SSDs, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος απόκρισης. Ουσιαστικά, αντί να ζητά η CPU τα δεδομένα που θέλει να επεξεργαστεί και αυτά να κατευθύνονται από σκληρό δίσκο ή SSD στη μνήμη, αυτά βρίσκονται ήδη εκεί από την πρώτη στιγμή. Αντιλαμβανόμαστε πως η διαδικασία αυτή εξοικονομεί τόσο χρόνο όσο και ενέργεια. Είναι επίσης σαφές, ότι τα πλεονεκτήματα της MRAM θα μπορούσαν να βελτιώσουν τέτοια συστήματα σε μεγάλο βαθμό, αν ήταν εφικτή η χρήση της.
Η Samsung, λοιπόν, έκανε ακριβώς αυτό που περιγράφεται στην τελευταία πρόταση της προηγούμενης παραγράφου. Κατόρθωσε να παρουσιάσει λειτουργικό πρωτότυπο Magnetoresistive Random Access Memory σε in-memory computing. Στις τάξεις της εταιρείας πιστεύουν ότι μετά από περαιτέρω ανάπτυξη, η τεχνολογία αυτή θα δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα σε διεργασίες που έχουν να κάνουν με τεχνητή νοημοσύνη. Στα όσα έδειξε η εταιρεία, είδαμε το πρωτότυπο να έχει 93% ποσοστό επιτυχίας στο να επιλέγει συγκεκριμένα πρόσωπα σε εικόνες και 98% επιτυχία στην αναγνώριση χειρόγραφων αριθμών.
Αν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το ότι η αρχή είναι ήμισυ του παντός, η Samsung έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο βήμα στην πρόοδο που αφορά στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Θα έχει κατορθώσει να βελτιώσει την αποδοτικότητα των chips που έχουν να κάνουν με αυτό σε επίπεδα που δεν το είχαμε φανταστεί ποτέ. Ενδεχομένως να έχει ανοίξει νέες πόρτες στον τομέα αυτό, που ήδη έχουμε δει ότι μπορεί να φτάσει σε σημεία που κάποτε δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε καν.
Leave a Reply
View Comments