Η AMD παρουσίασε τους Ryzen 7000

Ryzen 7000

Η AMD παρουσίασε στην έκθεση Computex 2022 τους νέους Ryzen 7000, οι οποίοι, όπως αναμενόταν, θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και μοιάζουν πραγματικά με ένα αξιοσημείωτο βήμα προς τα εμπρός.

Ο νέος Ryzen 7000 σηματοδοτεί στην πραγματικότητα μια σειρά από “πρωτιές”. Θα είναι οι πρώτοι που θα βασίζονται σε node 5nm, οι πρώτοι που θα ξεπερνούν τα 5 GHz (κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η AMD έδειξε ταχύτητα 5,5 GHz παίζοντας Ghostwire: Tokyo) και οι πρώτοι με υποστήριξη PCIe 5.0.

Ryzen 7000

Επιπλέον, χάρη στην αρχιτεκτονική Zen 4, οι νέοι επεξεργαστές θα διπλασιάσουν τη χωρητικότητα της μνήμης L2 ανά πυρήνα και θα έχουν “15% υψηλότερες” επιδόσεις σε ένα thread από τους αντίστοιχους Zen 3. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάθε chip θα αποτελείται από δύο μονάδες CPU Zen 4 των 5 nm και ένα νέο I/O των 6 nm με ενσωματωμένα γραφικά RDNA 2, υποστήριξη DDR5 και PCIe 5.0 και ενσωματωμένη διαχείριση ενέργειας.

Ryzen 7000

Για να διαχειριστεί αυτή την ισχύ, η AMD παρουσίασε ένα νέο τύπο socket μητρικών πλακετών, το AM5, που θα είναι συμβατό με τους νέους επεξεργαστές. Οι μητρικές θα παρέχουν ισχύ έως 170W και θα χωρίζονται σε τρεις εκδόσεις:

  • X670 Extreme, με υποστήριξη PCIe 5.0 για αποθήκευση και γραφικά.
  • X670, με υποστήριξη PCIe 5.0 για αποθήκευση και (προαιρετικά) γραφικά.
  • B650, με υποστήριξη PCIe 5.0 για αποθήκευση (PCIe Gen 4 για γραφικά).

Οι νέες μητρικές με socket AM5 θα διαθέτουν έως και 14 θύρες USB 3.x (ορισμένες από αυτές 20 Gbps και USB-C) και έως και τέσσερις εξόδους εικόνας. Προφανώς το άλμα από το AM4 είναι σημαντικό και δε θα χαρούν όλοι όταν ακούσουν ότι οι νέοι επεξεργαστές απαιτούν νέα μητρική, αλλά τα θετικά νέα είναι ότι οι νέες AM5 θα είναι συμβατές με τις ψύκτρες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.