Η AMD κατακτά το 30% της αγοράς CPU, ενώ η Intel συνεχίζει να υποχωρεί

AMD

Η AMD κατάφερε να κατακτήσει το 30% της αγοράς CPU χάρη στις CPU EPYC και τη συνεχή πτώση της Intel. Τα τελευταία στοιχεία για το θέμα αυτό μοιράστηκαν από την Mercury Research και καλύπτουν το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση, η AMD κατέχει σήμερα το 31,3% της αγοράς CPU (από 28,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2021), ενώ η Intel έχει πέσει στο 68,7% (το προηγούμενο έτος ήταν 71,5%). Εν ολίγοις, η εταιρεία με επικεφαλής τη Lisa Su κατέχει πάνω από το ένα τέταρτο της αγοράς, και απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή.

Κατά την εν λόγω περίοδο, τόσο η AMD όσο και η Intel είδαν τη μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων των τελευταίων τριάντα ετών. Για ολόκληρο το έτος, η πτώση της αγοράς CPU ήταν 34%, ενώ η τριμηνιαία πτώση είναι 19%. Το 2022, οι μονάδες που πωλήθηκαν ήταν 374 εκατομμύρια (εξαιρουμένων των επεξεργαστών ARM) και τα έσοδα ήταν $65 δισεκατομμύρια, μειωμένα κατά 21% και 19%, αντίστοιχα. Παρά ταύτα, πρέπει να σημειωθεί ότι το 2022 ήταν το τρίτο μεγαλύτερο έτος για τα έσοδα του κλάδου, μετά το 2020 και το 2021 (τα έτη της πανδημίας). Φαίνεται ότι τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πλευρά των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Mercury Research, η σειρά επεξεργαστών EPYC για τον τομέα των διακομιστών θα ωθήσει την AMD να ξεπεράσει κατά πολύ το 30% της αγοράς κατά το τρέχον έτος. Ο χάρτης της εταιρείας για το τμήμα των διακομιστών είναι πολύ ισχυρός και η Intel υστερεί κατά πολύ με τα νέα της προϊόντα, τις CPU Sapphire Rapids. Να σημειωθεί ότι η Intel παραμένει ο ηγέτης της αγοράς και ότι η άφιξη των νέων επεξεργαστών θα μπορούσε να αλλάξει την προσφορά της μετά από χρόνια αναμονής.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.