Οι επεξεργαστές της Qualcomm έρχονται σε PC στα τέλη του 2023

Qualcomm

Η Qualcomm έχει εκφράσει την πρόθεσή της να μπει στην αγορά των PC με custom ARM επεξεργαστές εδώ και αρκετό καιρό. Τα σχέδιά της ήταν σαφή: να ανταγωνιστεί τους M1 της Apple. Πλέον η εταιρεία βρίσκεται κοντά στο να αποστείλει τα πρώτα δείγματα στους συνεργάτες της.

Η Qualcomm θα ξεκινήσει να αποστέλλει δείγματα κατά το δεύτερο μισό του 2022 και όπως επιβεβαίωσε ο CEO της, Cristiano Amon, κατά τη διάρκεια του σημερινού earnings call, η εταιρεία είναι εντός προγράμματος για κυκλοφορία στα τέλη του 2023. Ουσιαστικά, η εταιρεία θα σχεδιάσει προϊόντα με βάση την αρχιτεκτονική της ARM, ενώ αργότερα, θα μεταβεί σε σχεδιασμό δικών της πυρήνων, όπως πράττει η Apple.

Κλειδί στο δεύτερο στάδιο που αναφέρεται παραπάνω, είναι η εξαγορά της Nuvia, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Όταν η τεχνολογία αυτής φτάσει στην αγορά, η Qualcomm θα είναι σε θέση να σχεδιάσει τους δικούς της πυρήνες. Στις τάξεις της πιστεύουν ότι τότε θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν την Apple. Παράλληλα, θα είναι σε καλύτερο σημείο με τους OEM, αφού η διαδικασία δοκιμών σε δείγματα θα διαρκέσει πολλούς μήνες.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, βέβαια, δεν είναι ιδανικό για την εταιρεία. Η ARM ανακοινώνει τα νέα της σχέδια για πυρήνες κινητών στις αρχές κάθε έτους, ενώ η εταιρεία από το San Diego ανακοινώνει επεξεργαστές βασισμένους σε εκείνους τους πυρήνες στα τέλη του έτους. Για αυτό και ο Snapdragon 8 Gen 1 χρησιμοποιεί τους Cortex X2.

Από την άλλη, οι Apple και Intel δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, αφού αναπτύσσουν τα πάντα σε δικές τους εγκαταστάσεις. Η Intel δοκιμάζει δείγματα των επεξεργαστών της όποτε το επιθυμεί, αφού δεν έχει ανάγκη από άλλη εταιρεία να τους σχεδιάσει πρώτα. Για αυτό και η τεχνολογία της Nuvia θα λύσει τα χέρια της Qualcomm.

Φυσικά, μέχρι να δούμε το πρώτο custom chip της εταιρείας, που έχει σκοπό να ανταγωνιστεί τον M1, η Apple θα έχει ήδη φέρει στην αγορά τον M2. Αντιλαμβανόμαστε πως παρότι φέρεται να είναι στο σωστό δρόμο η εταιρεία, έχει δρόμο ακόμα μπροστά της.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η τεχνολογία αυτή θα επεκταθεί και στην αγορά των κινητών. Από την ανακοίνωση της απόκτησης της Nuvia, είχε καταστεί σαφές πως η τεχνολογία της θα χρησιμοποιηθεί πρώτα για υπολογιστές, ενώ στην πορεία θα χρησιμοποιηθεί σε όλη την γκάμα της Qualcomm. Φυσικά, δε θα δούμε κάτι τέτοιο πριν το 2024, αφού το ντεμπούτο σε υπολογιστές αναμένεται στα τέλη του 2023.