Είναι τα Windows 11 πραγματικά ταχύτερα από τα Windows 10;

Windows 11

Ποιο είναι το ταχύτερο λειτουργικό σύστημα για έναν υπολογιστή: τα Windows 11 ή τα Windows 10; Το ερώτημα, φαινομενικά ασήμαντο, είναι στην πραγματικότητα κάτι παραπάνω από θεμιτό, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις και τις υποσχέσεις που προέρχονται από δύο γίγαντες στον τομέα αυτό. Αφορά την Intel και τη Microsoft. Ας δούμε τι θα προκύψει από τις δοκιμές.

Windows 11 και Windows 10: ποιο είναι το ταχύτερο;

Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ δήλωσε πέρυσι ότι οι επεξεργαστές που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Alder Lake είναι βελτιστοποιημένοι ώστε να αποδίδουν καλύτερα με το W11. Η Microsoft, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η πλατφόρμα τελευταίας γενιάς αναπτύσσεται για να αξιοποιήσει το μέγιστο δυναμικό του υλικού που χρησιμοποιείται. Για να καταλάβει κανείς αν αυτό αντικατοπτρίζεται με συγκεκριμένο τρόπο σε ένα πραγματικό σενάριο, μπορεί να βασιστεί μόνο σε δείκτες αναφοράς. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε το αποτέλεσμα των δοκιμών που διεξήγαγε η συντακτική ομάδα του PCWorld.


Εν ολίγοις, η ετυμηγορία είναι η εξής: ναι, τα Windows 11 είναι σε θέση να προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επανάσταση. Συνολικά, η διαφορά είναι αμελητέα αν δεχθούμε ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι ελάχιστες διακυμάνσεις.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με τον επεξεργαστή Intel Core i9-13900K δέκατης τρίτης γενιάς (Raptor Lake), ο οποίος μοιράζεται την υβριδική αρχιτεκτονική με τον Alder Lake. Από την πλευρά του λογισμικού, χρησιμοποιήθηκαν τα UL Procyon, Cinebench, Nero Score, PugetBench για επεξεργασία βίντεο και Handbrake, Chrome 107, Bapco Crossmark Enterprise και Counter-Strike: Global Offensive για παιχνίδια. Οι υπό εξέταση εκδόσεις της πλατφόρμας είναι οι W11 22H2 και W10 22H2.

Σύμφωνα με την ανάλυση της StatCounter, στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, τα Windows 10 εξακολουθούσαν να υπάρχουν στο 69,75% των υπολογιστών που κυκλοφορούσαν παγκοσμίως. Το ποσοστό του διάδοχου Windows 11 αυξήθηκε κατά 16,13%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την οριστική εγκατάλειψη από τη Microsoft πριν από λίγο καιρό, τα Windows 7 εξακολουθούν να βρίσκονται στο 10,25%.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.