Δυσαρέσκεια από τους εργαζομένους της TSMC λόγω χαμηλών αυξήσεων στους μισθούς

TSMC
FILE PHOTO: The logo of Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) is pictured at its headquarters, in Hsinchu, Taiwan, Jan. 19, 2021. REUTERS/Ann Wang

Οι εργαζόμενοι της TSMC εξέφρασαν ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους σε ό,τι έχει να κάνει με τις αμοιβές τους. Η εταιρεία προχώρησε μεν σε αυξήσεις, αλλά αυτές δεν ικανοποίησαν το εργατικό της δυναμικό.

Συγκεκριμένα, οι μισθοί των υπαλλήλων της TSMC αυξήθηκαν κατά 5%, γεγονός που προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις. Κάποια από τα παράπονα αφορούσαν στο γεγονός ότι πέρυσι η εταιρεία προέβη σε πιο γενναίες αυξήσεις, ενώ φέτος δεν είδαν όλοι οι εργαζόμενοι τις αμοιβές τους να ανεβαίνουν. Όπως μεταφέρει το United Daily News, άμεση σύνδεση με τις αντιδράσεις αυτές έχει ο αυξημένος πληθωρισμός που έχει η Ταϊβάν, ο οποίος ξεπέρασε το 3% πριν από μερικούς μήνες.

Με τις ετήσιες αυξήσεις να εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες και να μην είναι ίδιες για όλους, μερίδα των εργαζομένων πέρυσι είδε το μισθό της να αυξάνεται κατά έως και 10%, γεγονός που ουσιαστικά αντιστάθμισε και με το παραπάνω τον πληθωρισμό του 3,6% που είχε η Ταϊβάν τον περασμένο Ιούνιο. Ένας από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι και η θέση στην ιεραρχία, με όσους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα αυτής να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι Intel και Samsung δε δείχνουν τόση “τσιγκουνιά”. Η απάντηση που έλαβαν είναι ότι η πιο σφιχτή διαχείριση των οικονομικών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της TSMC.

Η εταιρεία εξήγησε ότι οι περυσινές αυξήσεις οφείλονταν μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι η αγορά του hardware ήταν σε καλή κατάσταση, πράγμα που δε συμβαίνει τώρα. Αυτό έχει επηρεάσει και την Intel, η οποία σύμφωνα με αναφορές προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις στους μισθούς ακόμα και υψηλόβαθμων στελεχών της.