Αναμένεται πτώση στις τιμές των RAM

RAM

Σύμφωνα με έρευνα του TrendForce, οι τιμές των RAM αναμένεται να σημειώσουν πτώση μεταξύ 3 και 8%. Αιτία αυτού είναι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και η μειωμένη ζήτηση, εξαιτίας του πληθωρισμού.

Η μείωση της ζήτησης έχει δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα μνημών RAM στις εταιρείες. Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι εταιρείες αναμένουν τα έξοδά τους να ξεπεράσουν τα έσοδα και ως εκ τούτου τροποποιούν και αφαιρούν αποθέματα από τις επιχειρήσεις τους. Καθώς είναι δύσκολο, όμως, να ελαττώσουν την παραγωγή, όλο αυτό θα μεταφραστεί σε μείωση των τιμών.

RAM

Όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα, θα επηρεαστούν κυρίως οι μνήμες DDR4 και DDR5. Πιο συγκεκριμένα, οι DRAM που απευθύνονται σε καταναλωτές θα δουν πτώση στις τιμές τους, με τις server DRAM να μην επηρεάζονται ανάλογα. Βέβαια, θα υπάρχει ντόμινο εξελίξεων, με τις εταιρείες να αναμένεται να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους της παραγωγής τους.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται και οι μνήμες των κινητών, που αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση τις τιμές και των smartphone. Το ίδιο ισχύει και για τις μνήμες που χρησιμοποιούνται για τις κάρτες γραφικών, με τη μειωμένη ζήτηση αυτών να συμβάλει στο να μειωθούν οι τιμές και σε αυτόν τον τομέα της αγοράς.