Steam Deck: Διαθέσιμα τα πρώτα Previews της φορητής κονσόλας

Steam Deck Valve

Τα πρώτα Previews της πολυαναμενόμενης φορητής κονσόλας Steam Deck της Valve, έχουν φτάσει και μαζί τους φέρνουν διθυραμβικά σχόλια για την απόδοση της κονσόλας, αλλά και ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την άνεση σε σχέση με τη μακροχρόνια χρήση.

Ο πασίγνωστος Youtuber Linus Sebastian, μέσα από κανάλι του με σχεδόν 15 εκατομμύρια συνδρομητές, LinusTechTips, ξεκίνησε το Preview επισημαίνοντας τα control options του Steam Deck, τα οποία περιλαμβάνουν δύο thumbstick, ένα D-pad και 2 επιφάνειες αφής.

Ενώ μπορώ να πιάνω άνετα κάθε κουμπί από μια ουδέτερη, χαλαρή θέση, θεωρώ ότι ορισμένα από αυτά είναι λίγο άβολα στη χρήση τους. Είναι ένα μικρό τίμημα για την άνευ προηγουμένου ευελιξία εισόδου που προσφέρει ο σχεδιασμός της Valve.” είπε. Αργότερα μίλησε και ανέφερε τα joystick ως “μίλια μπροστά από κάθε άλλη φορητή συσκευή που έχω αγγίξει, με εξαίρεση το Aya Neo Next“.

Σύμφωνα με το εμπάργκο της Valve, όσοι διαθέτουν κονσόλες για Preview, επιτρέπεται να μιλήσουν μόνο για 7 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των Forza Horizon 5, Control, Dead Cells, Ghostrunner, Devil May Cry 5, Portal 2 και Street Fighter V: CE. Επίσης, δεν τους επιτρεπόταν να αναφέρουν τίποτα για το λειτουργικό σύστημα της κονσόλας.

Το συμπεριλαμβανόμενο καλώδιο φόρτισης φαίνεται επίσης να είναι πρόβλημα. Δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο, όπως επισημαίνει και ο Linus στο ξεχωριστό unboxing βίντεο του, καθώς η θύρα φόρτισης στο μηχάνημα βρίσκεται στο επάνω μέρος. Οι παίκτες μπορεί να θέλουν να παραγγείλουν ως αντικαταστάτη ένα μακρύτερο καλώδιο USB C, εάν ενδιαφέρονται να παίξουν με το μηχάνημα σε μια περιοχή που δεν είναι κοντά σε πρίζα.

Η απόδοση τώρα, φαίνεται να είναι το δυνατό σημείο του Steam Deck. Το Control, όταν εκτελείται σε χαμηλή απόδοση, που είναι η προεπιλογή Steam Deck, παίζει σταθερά στα 60 fps. Το Devil May Cry 5 διαχειρίζεται ακόμη πιο εντυπωσιακά την απόδοση, με ρυθμό καρέ άνω των 80 ανά δευτερόλεπτο που επιτυγχάνεται σταθερά στο μηχάνημα. Το Forza Horizon 5, ωστόσο, δε φαίνεται να αποδίδει τόσο δυνατά. “Το animation παραμένει πιστό στον ρυθμό καρέ, αλλά η εμπειρία του παιχνιδιού είναι ανομοιόμορφη και ενοχλητική“, λέει ο Linus.

Η οθόνη επαινείται επίσης, ως ένα από τα καλύτερα σημεία της φορητής κονσόλας. “Η οθόνη στο Steam Deck ξεχωρίζει όντας απλά καλύτερη. Δεν είναι όπως του Switch OLED, ούτε η ανάλυση 1280×800 του δίνει την ευκρίνεια του 1X Player Mini, αλλά γενικά, είναι ένα πολύ πλήρες πακέτο,” είπε.

Ο Linus επικρίνει έντονα τα απτικά της κονσόλας, τα οποία λέει ότι έχουν μια «χαλαρή, φθηνή αίσθηση παιχνιδιού». Ωστόσο, ο Youtuber κλείνει επαινώντας τους χρόνους φόρτωσης του συστήματος, επισημαίνοντας ότι τα παιχνίδια που τρέχουν από μια micro SD έναντι του εσωτερικού SSD του μηχανήματος, συχνά φορτώνονται ταυτόχρονα. Αναρωτιέται πόσο βιώσιμο θα είναι αυτό για τίτλους που βασίζονται σε ταχύτητες SSD, αλλά σημειώνει ότι με το τρέχον λογισμικό που μπορεί να δοκιμαστεί, φαίνεται εντυπωσιακό.

Το Steam Deck θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 28 Φεβρουαρίου, αν και οι προπαραγγελίες για τη κονσόλα έχουν εξαντληθεί από τη στιγμή που έγιναν διαθέσιμες. Η Valve θα διανείμει την πρώτη παρτίδα στους χρήστες που προέβησαν σε προπαραγγελίες πρώτοι, διατηρώντας μια σειρά προτεραιότητας.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.