Ρεκόρ πωλήσεων για τα smartwatch το 2021

smartwatch

Η αγορά των smartwatch ανθίζει. Τα στοιχεία πωλήσεων που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2021 και συλλέχθηκαν από την Counterpoint Research επιβεβαιώνουν ότι ολόκληρος ο τομέας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Η Apple εξακολουθεί να ηγείται της αγοράς, αλλά το μερίδιο αγοράς της έχει μειωθεί υπέρ της Samsung και άλλων εταιρειών που κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο χώρο στην αγορά χάρη σε μια συνεχώς αυξανόμενη γκάμα συσκευών. Ας ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα που “φωτογραφίζουν” την κατάσταση της αγοράς και την ανάπτυξη που καταγράφει ολόκληρος ο τομέας το 2021.

Η Counterpoint Research δημοσίευσε το Global Smartwatch Model Tracker, επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος μόλις βγήκε από το καλύτερο τρίμηνο που είχε ποτέ. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2021, οι πωλήσεις smartwatch σημείωσαν ρεκόρ με περισσότερες από 40 εκατομμύρια μονάδες να έχουν αποσταλεί παγκοσμίως.

Τα στοιχεία της ανάλυσης γίνονται ακόμη πιο σημαντικά όταν εξετάζουμε τα αποτελέσματα για το σύνολο του 2021. Στην πραγματικότητα, η σύγκριση μεταξύ του 2021 και του 2020 οδηγεί σε αύξηση των πωλήσεων smartwatch κατά +24% σε παγκόσμια κλίμακα. Η αγορά είναι υγιής και συνεχίζει να έχει καλές επιδόσεις.

Ο Sujeong Lim, Associate Director της Counterpoint, επισημαίνει: “Η καλή ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς smartwatch το 2021 είναι σημαντική από μόνη της, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς μας κάνει να προσβλέπουμε στη μελλοντική ανάπτυξη. Με την ικανότητά τους να παρακολουθούν σημαντικές παραμέτρους υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, το ΗΚΓ και το SPO2, οι συσκευές αυτές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς”.

Η Apple κυριαρχεί, το μερίδιο αγοράς της Samsung αυξάνεται

Η αγορά των smartwatch συνεχίζει να καθοδηγείται σταθερά από την Apple. Η εταιρεία είναι η κορυφαία μάρκα στον τομέα με μερίδιο αγοράς 30,1%. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το μερίδιο αγοράς των smartwatch της Apple μειώθηκε κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η πτώση δικαιολογείται από την έντονη αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά. Ωστόσο, η Apple δεν θα πρέπει να απελπιστεί πάρα πολύ για αυτή την πτώση. Μόνο το Apple Watch αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των εσόδων ολόκληρου του κλάδου.

Εξαιρετικά στοιχεία προήλθαν από τη Samsung. Η κορεατική εταιρεία, η οποία επένδυσε σημαντικά στη σειρά smartwatch της το 2021, πέτυχε μερίδιο αγοράς 10,2%, από 8,9% το 2020. Τρίτη θέση για τη Huawei, η οποία έχει να αντιμετωπίσει μείωση των παραδόσεων αλλά και του μεριδίου αγοράς, το οποίο μειώθηκε από 10,7% σε 7,7%. Μεταξύ των άλλων εμπορικών σημάτων, η Xiaomi παρουσιάζει σαφή ανάπτυξη και η Garmin τα πηγαίνει επίσης καλά. Το παρακάτω γράφημα συνοψίζει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κύριων εμπορικών σημάτων:

smartwatch

Αναλύοντας τις πωλήσεις στις επιμέρους αγορές, παρατηρείται έντονη ανάπτυξη για την Ινδία το 2021, η οποία παρουσιάζει αύξηση +274% με μερίδιο αγοράς που αυξάνεται από 3% σε 10%. Η αγορά της Βόρειας Αμερικής (NAM) αναπτύσσεται επίσης, με ένα καλό +14%, αλλά με πτώση του μεριδίου αγοράς κατά 3 μονάδες. Παρόμοια αποτελέσματα επιτεύχθηκαν στην Κίνα, όπου το μερίδιο αγοράς ανήλθε στο 24% και οι αποστολές αυξήθηκαν κατά 10%. Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, εμπίπτει στην κατηγορία “Υπόλοιπος κόσμος”, με μερίδιο αγοράς 37%.

smartwatch

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.