Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν το Reuters δημοσίευσε ένα ειδικό ρεπορτάζ, στο οποίο φιλοξενούσε τις δηλώσεις αρκετών πρώην εργαζομένων της Tesla, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι καταγραφές που γίνονται από τα οχήματα μοιράζονται στους εργαζόμενους. Και όχι, δεν μιλάμε για εικόνες και καταγραφές που σχετίζονται με τη λειτουργία των αυτοκινήτων, για διαγνωστικούς σκοπούς και τα συναφή. Μιλάμε για καταγραφές κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών, οι οποίες, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από αυτούς τους πρώην εργαζόμενους, διαδίδονται μέσω ιδιωτικών συνομιλιών “σαν πυρκαγιά”.
Οι καταγραφές κυμαίνονται από αστείες εικόνες που οι υπάλληλοι μετέτρεψαν σε memes μέχρι εικόνες γυμνού και ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται ένα Tesla. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι καταγραφές που λαμβάνει είναι ανώνυμες, αλλά οι πρώην υπάλληλοι ισχυρίζονται ότι έχουν γεωγραφικό εντοπισμό, ώστε να μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του οχήματος.
Ως αποτέλεσμα, όπως μπορούμε να διαβάσουμε στο Ars Technica, έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή κατά της Tesla, η οποία περιλαμβάνει ως πιθανό ενάγοντα (όπως και όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει) κάθε πολίτη των ΗΠΑ που είχε στην κατοχή του ή μίσθωσε ένα Tesla τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η βάση για την αγωγή είναι, φυσικά, οι πληροφορίες που αποκάλυψε το Reuters.
“Η Tesla καταγράφει καταγραφές ανθρώπων στην ιδιοκτησία τους, στα γκαράζ τους, ακόμη και στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας περίπτωσης κατά την οποία οι κάμερες του Tesla κατέγραψαν βίντεο ενός γυμνού άνδρα στο σπίτι του”, αναφέρεται στην αγωγή. “Η Tesla κατέγραψε και διέδωσε επίσης βίντεο και εικόνες των κατοικίδιων ζώων των πελατών, ακόμη και των παιδιών τους, μιας ομάδας που η κοινωνία έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό ως ευάλωτη στην εκμετάλλευση και τη χειραγώγηση.
Αν και η πρώτη αυτή αγωγή περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι ενώσεις καταναλωτών σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να δράσουν άμεσα προς την ίδια κατεύθυνση. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με κάμερες και ότι οι κάμερες αυτές μπορούν να καταγράφουν βίντεο που αποστέλλονται στον κατασκευαστή για διάφορους νόμιμους λόγους. Ωστόσο, το να έχουν οι εργαζόμενοι ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία υποδηλώνει απόλυτη και πολύ ανησυχητική έλλειψη επιμέλειας στη φύλαξη των δεδομένων εκ μέρους της εταιρείας.
Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει λάθος, χωρίς αμφιβολία, αλλά νομικοί κανονισμοί όπως το GDPR υποχρεώνουν τις εταιρείες να προστατεύουν και να διασφαλίζουν τα ψηφιακά στοιχεία, οπότε αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί που δημοσιεύει το Reuters, η κατάσταση για την Tesla στην Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει σημαντικά πιο περίπλοκη.
Leave a Reply
View Comments