Η Meta αποκτά την Luxexcel για AR γυαλιά

Meta

Ο Andrew Bosworth, Chief Technology Officer και επικεφαλής του τμήματος Reality Labs, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Meta θα επενδύσει τουλάχιστον το 50% των πόρων της στην ανάπτυξη τεχνολογιών AR (επαυξημένης πραγματικότητας). Η εταιρεία με έδρα το Menlo Park επιβεβαίωσε τώρα τους στόχους της με την εξαγορά της Luxexcel, η οποία ειδικεύεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση διαβαθμισμένων φακών για έξυπνα γυαλιά.

Η Luxexcel είναι μια ολλανδική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2009 και ειδικεύεται στους διαβαθμισμένους φακούς για γυαλιά AR. Με την πλατφόρμα Luxexcel VisionPlatform είναι δυνατή η δημιουργία φακών από ένα υγρό υλικό (Luxexcel VisionClear) με τη χρήση τεχνικής τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ο φακός φτιάχνεται σταγόνα-σταγόνα μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό σχήμα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προστίθενται όλα τα απαραίτητα συστατικά για την παροχή μιας εμπειρίας επαυξημένης πραγματικότητας, από την οθόνη LCD έως τον ολογραφικό προβολέα. Στις αρχές του 2021, η Luxexcel δημιούργησε φακούς με διαβάθμιση AR σε συνεργασία με την WaveOptics, την εταιρεία (η οποία εξαγοράστηκε από τη Snap τον Μάιο του 2021) που κατασκευάζει τις οθόνες των γυαλιών Spectacles.

Σύμφωνα με το TechCrunch, η Luxexcel έχει ήδη συνεργαστεί με τη Meta για την ανάπτυξη του Project Aria, το προσωρινό όνομα των γυαλιών AR της εταιρείας. Η εξαγορά αναμένεται να επιταχύνει τα σχέδια, αλλά ο Andrew Bosworth επεσήμανε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να έχουμε ένα προϊόν με χαρακτηριστικά κατάλληλα για μαζική εμπορία. Η πρώτη έκδοση θα είναι διαθέσιμη μόνο στους προγραμματιστές.

Η Meta θα συνεχίσει επίσης να επενδύει στην εικονική πραγματικότητα. Στα τέλη Ιουλίου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) κατέθεσε καταγγελία για να εμποδίσει την εξαγορά της Within, ενός οίκου λογισμικού που αναπτύσσει τη γνωστή εφαρμογή Supernatural. Η εξαγορά της Luxexcel θα βρεθεί πιθανότατα επίσης στο στόχαστρο της αντιμονοπωλιακής αρχής.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.