Το 2022 Unpacked έφερε τρία νέα κινητά τηλέφωνα στη σειρά της Samsung. Πρώτο κινητό, με το οποίο έκανε το ντεμπούτο της GPU AMD και επίσης το πρώτο Galaxy S της εταιρείας που περιλαμβάνει το S Pen ως στάνταρ. Το Samsung Galaxy S22 Ultra μπορεί να τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του αλλά δεν είναι το μοναδικό highlight της νέας γενιάς. Το Samsung Galaxy S22+ έχει πολλά να πει και δεν πρέπει να περνάει σε δεύτερη μοίρα.
Τα S22 και S22+ είναι δύο από τα πιο πολυαναμενόμενα smartphones του 2022, προϊόντα με το δύσκολο έργο να καταφέρουν να κάνουν κάτι καλύτερο από το εξαιρετικό Galaxy S21. Χάρη στη δυαδικότητά τους, επιδιώκουν να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες της αγοράς από το Ultra. Απευθύνονται σε όσους αναζητούν κάτι πιο συμπαγές, χωρίς όμως να θυσιάζουν την ποιότητα όσον αφορά στις επιδόσεις και τη λειτουργικότητα. Οι δύο συσκευές είναι στην πραγματικότητα το ίδιο τηλέφωνο και διαφέρουν μόνο ως προς το μέγεθος και όπως είναι λογικό στην οθόνη και την μπαταρία. Σε αυτό το review θα δούμε αναλυτικά το Samsung Galaxy S22+ και όλα όσα προσφέρει η μεσαία συσκευή της σειράς.
Σχεδιασμός
Η Samsung έχει δώσει στο τηλέφωνο υλικά που ταιριάζουν με τη σειρά, συμπεριλαμβανομένου του διπλού γυαλιού Corning Gorilla Glass Victus+, επίσης στο πίσω μέρος. Αυτό παρέχει την αίσθηση της στιβαρότητας, μια αίσθηση που ενισχύεται περαιτέρω από το ανθεκτικό σώμα από αλουμίνιο. Ενώ προσφέρει ελαφρώς υψηλότερη ποιότητα κατασκευής, η εξωτερική του εμφάνιση έχει αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με τη γενιά του Samsung Galaxy S21.
Η μονάδα της κάμερας ξεχωρίζει από το σώμα με τις τρεις κάμερες σε κάθετη θέση, στην οθόνη, η οποία παραμένει επίπεδη, υπάρχει μια κυκλική οπή για την μπροστινή κάμερα. Τα bezels είναι συμμετρικά, μια λεπτομέρεια που δίνει την αίσθηση άρτιου σχεδιασμού. Το τηλέφωνο είναι λίγο παχύτερο από ό,τι φαίνεται και είναι ψηλό. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι μιλάμε για ένα Plus μοντέλο. Είναι λίγο βαρύ, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ άνετο στο χέρι.
Η Samsung έχει τοποθετήσει τα κουμπιά λειτουργίας και έντασης ήχου στη δεξιά πλευρά, διατηρεί την αριστερή πλευρά καθαρή και την επάνω άκρη (εκτός από ένα από τα μικρόφωνα). Στο κάτω άκρο προσφέρει τη δευτερεύουσα έξοδο του ηχείου, USB-C, τη διπλή υποδοχή κάρτας nano SIM και άλλο ένα από τα μικρόφωνα στο κάτω άκρο.
Θα λέγαμε ότι είναι πιο συμμετρικό από τις προηγούμενες γενιές και διατηρεί την προστασία από τη σκόνη και το νερό με πιστοποίηση IP68. Στα αρνητικά, θα λέγαμε ότι είναι κάπως πιο ολισθηρό στο κράτημα και είναι ένας μαγνήτης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, αν και η θήκη είναι συνήθως μονόδρομος.
Οθόνη
Το Samsung Galaxy S22+ διαθέτει επίπεδη οθόνη Dynamic AMOLED με πολύ υψηλή φωτεινότητα (1.750 nits), αναλογία 19,5:9, ανάλυση Full HD+ (1.080 x 2.340 pixels), υποστήριξη περιεχομένου HDR10+, πυκνότητα 393 PPI και η οθόνη προστατεύεται από Corning Gorilla Glass Victus+.
Τα χαρακτηριστικά της οθόνης είναι εντυπωσιακά. Το περιεχόμενο φαίνεται ευκρινές, η λεπτομέρεια είναι υψηλή (παρά την ανάλυση Full HD+), οι αντιθέσεις είναι έντονες, οι γωνίες θέασης διατηρούνται με μια μικρή απώλεια φωτεινότητας όταν το τηλέφωνο έχει κλίση, έχει ισορροπημένο κορεσμό (μπορείτε να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία και τον κορεσμό) και η απόκριση στην αφή είναι στο αναμενόμενο επίπεδο.
Είτε χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο σε εσωτερικούς χώρους είτε στο άμεσο ηλιακό φως (η μέγιστη φωτεινότητα είναι πραγματικά υψηλή), η οθόνη προσαρμόζεται καλά στις συνθήκες. Βρήκαμε ότι η αυτόματη απόκριση της φωτεινότητας σωστή και αρκετά βολική. Όπως συνηθίζεται για τις κορυφαίες οθόνες, η Samsung εξοπλίζει την συσκευή με έναν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων υπερήχων νέας γενιάς στο κάτω μέρος της οθόνης. Η ανάγνωση είναι άμεση, αξιόπιστη και δεν παρατηρήσαμε κανένα πρόβλημα. Εκτός από τον σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων, διαθέτει βιομετρική καταγραφή με σάρωση προσώπου με την μπροστινή κάμερα, όχι 100% ασφαλές, αλλά πολύ βολικό.
Απόδοση
Η καρδιά του Samsung Galaxy S22+ είναι ο επεξεργαστής Exynos 2200 και η GPU Xclipse 920, αρχιτεκτονικής AMD RDNA2, καθώς και 8/128 GB RAM εσωτερικής μνήμης. Οι επιδόσεις στα benchmarks είναι περίπου 10% καλύτερες από τον Exynos 2100 και οι θερμοκρασίες διατηρούνται γενικά σε χαμηλά επίπεδα.
Ο Exynos 2200 αποδίδει πολύ καλά σε όλες τις συνθήκες, είναι ευέλικτος σε σύνθετες λειτουργίες και δε βλέπει τις δυνατότητές του να μειώνονται ούτε κατά την εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών, ούτε όταν πρόκειται για πιο απαιτητικά παιχνίδια. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο SoC, δε θερμαίνεται υπερβολικά (ζεσταίνεται λίγο περισσότερο υπό πίεση, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας) και είναι λίγο πιο πάνω από την προηγούμενη γενιά Exynos.
Στο μέτωπο της GPU, ωστόσο, η Samsung προσπάθησε να κάνει μια τολμηρή επιλογή. Να εισάγει ένα στοιχείο καινοτομίας σε ένα περιβάλλον που είναι όσο το δυνατόν πιο τυποποιημένο, το Android και το οικοσύστημα εφαρμογών του που πρέπει αναπόφευκτα να λειτουργεί καλά σε smartphone υψηλής, μεσαίας και χαμηλής τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα, οι προγραμματιστές εφαρμογών και παιχνιδιών έπρεπε να ανησυχούν για την εκτέλεση των τίτλων τους σχεδόν αποκλειστικά σε δύο GPU: Mali και Adreno. Η άφιξη μιας τέτοιας νέας πλατφόρμας φέρνει αναμφίβολα μελλοντικές εξελίξεις και πλεονεκτήματα, όπως υποστήριξη υλικού για ray tracing, αλλά και αρχικές ασυμβατότητες. Βέβαια μέχρι οι προγραμματιστές να ενσωματώσουν τις νέες δυνατότητες, δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την εμπειρία παιχνιδιού αυτού του smartphone ως ισχυρό σημείο. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο η Samsung δεν ανέφερε καν τη νέα GPU κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.
Πρόκειται για μια ισχυρή GPU, στα benchmarks γραφικών βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το Pixel 6 Pro, αλλά όχι ανώτερη από τον ανταγωνισμό, οπότε δεν ξεχωρίζει ακόμα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα κάνει στο μέλλον.
Αυτονομία
Η αυτονομία σε γενικές γραμμές είναι επαρκής για κανονική χρήση. Διαρκεί μιάμιση ημέρα, αν δε χρησιμοποιήσουμε το τηλέφωνο υπερβολικά. Τα 4500 mAh του Galaxy S22+ προσφέρουν περίπου 5,5 ώρες οθόνης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και χωρίς καθόλου χρήση, έχανε περίπου 8-10 % της μπαταρίας.
Η Samsung διατηρεί μεγάλο αριθμό εφαρμογών και υπηρεσιών στο παρασκήνιο, γεγονός που δε βοηθά τη διαχείριση της κατανάλωσης να είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Μια ημέρα απαιτητικής χρήσης είναι εφικτή χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Η Samsung δεν περιλαμβάνει φορτιστή με κανένα από τα Galaxy S22 (περιλαμβάνεται καλώδιο USB-C, αλλά ούτε και ακουστικά). Το Samsung Galaxy S22+ μπορεί να φορτίσει με μέγιστη ισχύ 45W.
Λογισμικό
Από την πλευρά του λογισμικού έχουμε Android 12 με το Samsung One UI 4.1. Όπως υποδηλώνει ο αριθμός έκδοσης, δεν προσφέρει πολλές αλλαγές σε σύγκριση με το One 4.0. Το One UI δεν είναι ελαφρύ, ούτε θα γίνει ποτέ και αυτό είναι ένα μειονέκτημα. Η Samsung περιλαμβάνει τόσο μεγάλο αριθμό εφαρμογών, υπηρεσιών και λειτουργιών που είναι πολύ δύσκολο να ελέγξετε πλήρως τα πάντα στο τηλέφωνο και όπως είδαμε στην ενότητα για την μπαταρία, αυτό το υπερβολικό φορτίο λογισμικού καταλήγει να καταναλώνει περισσότερο στο παρασκήνιο.
Η αισθητική εμφάνιση είναι πολύ προσεγμένη, έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τις σχεδιαστικές γραμμές, προσφέρει την αυτόματη αλλαγή του τόνου ανάλογα με την ταπετσαρία που χρησιμοποιούμε (Dynamic Theming), περιλαμβάνει εφαρμογές για όλα όσα χρειάζεται ο χρήστης και αντιγράφει ορισμένες εφαρμογές χωρίς πολύ νόημα. Υπάρχουν δύο εφαρμογές SMS, για παράδειγμα, καθώς και δύο εφαρμογές τηλεφώνου (της Google και της Samsung). Αυτή η διπλή λειτουργία καταλήγει να μπερδεύει το χρήστη και είναι πολύ εύκολο να κάνει λάθος.
Μία από τις πιο θετικές πτυχές είναι η ενσωμάτωση του Samsung DeX. Η λειτουργία μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το τηλέφωνό μας σαν να ήταν ένας επιτραπέζιος υπολογιστής. Μπορεί να συνδεθεί σε τηλεόραση (ενσύρματη ή ασύρματη) και σε υπολογιστή.
Όσον αφορά στο Instagram, η Samsung ανακοίνωσε ότι έχει βελτιώσει την ποιότητα στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα είναι πλέον συγκρίσιμη με το Pixel 6, αφού για παράδειγμα μπορείτε να αλλάξετε από την βασική κάμερα στην Ultra wide κάμερα, αλλά η ποιότητα εγγραφής παραμένει μέτρια. Η πραγματική είδηση, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η Samsung ανακοίνωσε την υποστήριξη λογισμικού για τη σειρά S22 (και επίσης τη σειρά S21) με τέσσερις ενημερώσεις Android και πέντε χρόνια patches ασφαλείας.
Ήχος
Σε μια premium σειρά όπως το Samsung Galaxy S22+ ο πήχης ανεβαίνει στο επίπεδο του εξαιρετικού. Ο ήχος είναι εξαιρετικής ποιότητας, πλούσιος, ισορροπημένος σωστά, με ενίσχυση Dolby Atmos, έχει επαρκή ισχύ μέσω των εξωτερικών ηχείων (στερεοφωνικά, ένα δίπλα στο USB C και ένα άλλο στο ακουστικό κλήσης) και δεν παραμορφώνει ακόμη και πάνω από τα τρία τέταρτα της έντασης.
Με τα ακουστικά Bluetooth, η Samsung κρατά τον πήχη ψηλά όσον αφορά στην ποιότητα και τον πλούτο του ήχου, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη σειρά κωδικοποιητών, καθώς διατίθενται SBC, AAC, aptX και LDAC. Προσφέρει ήχο Hi-Res 32-bit και περιλαμβάνει επίσης προσαρμογή του ήχου χάρη σε έναν equalizer 9 ζωνών με τέσσερις προεπιλογές.
Κάμερα
Οι κάμερες έχουν αναβαθμιστεί σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Αναλυτικότερα, δύο από τους τρεις αισθητήρες έχουν ανανεωθεί: ο κύριος και ο αισθητήρας οπτικού ζουμ 3x. Συνολικά έχουμε τέσσερις αισθητήρες:
- Κύριος αισθητήρας: 50MP, f/1.8, 24mm, 1/1.56″, 1.0μm, Dual Pixel PDAF, OIS
- Telephoto: 10MP με τεχνολογία Dual Pixel, οπτικό zoom 3x, OIS, F4, 1.22μm
- Ultrawide: 12MP Dual Pixel, FOV 120° F2.2, 1.4μm,
- Selfie: 10 MP, f/2.2, 26mm, 1/3.24″, 1.22μm, Dual Pixel PDAF.
Συγκρίνοντάς τα με το Galaxy S21, οι διαφορές είναι πραγματικά ελάχιστες, κυρίως μια ελαφρώς καλύτερη βαθμονόμηση χρωμάτων. Πολύ καλό HDR, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβάλει, ενώ έχουμε πιο λεπτομερές 3X οπτικό ζουμ αλλά και σε 30X προφανώς ψηφιακό. Ένα μειονέκτημα, είναι ότι δεν κάνει προεπισκόπηση των αποτελεσμάτων έκθεσης στην οθόνη. Μέχρι να γίνει επεξεργασία της εικόνας, ο φωτισμός δεν αποδίδεται σωστά.
Ο κύριος αισθητήρας είναι αρκετός για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στις περισσότερες σκηνές. Ο ευρυγώνιος κάνει επίσης καλή δουλειά, αν και η απώλεια λεπτομέρειας είναι αισθητή, σε καταστάσεις με αρκετό φωτισμό είναι πάρα πολύ καλή. Το θετικό είναι ότι οι τρεις αισθητήρες έχουν εξαιρετική συνοχή και διατηρούν την ισορροπία λευκού, τον κορεσμό και τη θερμοκρασία χρώματος μεταξύ τους.
Τη νύχτα το Samsung Galaxy S22+ κάνει εξαιρετική δουλειά, συχνά χωρίς να χρειάζεται να μεταβείτε σε νυχτερινή λειτουργία. Αντλεί φως ακόμα και από σκοτεινές σκηνές, διατηρεί το σωστό επίπεδο λεπτομέρειας ακόμα και στο φόντο και η ισορροπία λευκού είναι επαρκής.
Με την μπροστινή κάμερα, τα αποτελέσματα είναι συνήθως καλής ποιότητας, είτε σε εξωτερικούς χώρους και σε καλό φωτισμό είτε σε χαμηλό φωτισμό. Η επεξεργασία τείνει να ξεθωριάζει ελαφρώς τις εικόνες, παρόλο που η λειτουργία πορτραίτου είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
Τα βίντεο είναι πολύ καλά και έχουν καλή σταθεροποίηση, τόσο με τον ultrawide όσο και με το ζουμ. Μπορεί να κάνει εγγραφή με όλους τους αισθητήρες σε 4K στα 60 fps, αλλά χωρίς τη δυνατότητα εναλλαγής από τον έναν αισθητήρα στον άλλο, η οποία είναι δυνατή σε 4K στα 30 fps. Είναι δυνατή επίσης η εγγραφή σε 8K στα 24 fps. Η εφαρμογή κάμερας είναι μια απόλαυση για όσους θέλουν να εμβαθύνουν την εμπειρία της φωτογραφίας παίρνοντας σχεδόν πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για αυτό στο οποίο θέλετε απλώς με ένα κλικ.
Τελικές εντυπώσεις
Υποχρεωμένο να παρουσιάζει νέα χαρακτηριστικά με κάθε γενιά, το Samsung Galaxy S22+ δεν είναι υπερβολικά καλύτερο από το αδελφάκι του 2021: παρόμοιος σχεδιασμός, ένας επεξεργαστής που δεν είναι εφάμιλλος του ανταγωνισμού φέτος (ή πέρυσι) ή μια ανάλυση οθόνης που διατηρεί την FHD+ παρά το γεγονός ότι οι διαστάσεις της οθόνης και η κατηγορία της συσκευής προστάζουν QHD+. Ακόμα κι έτσι, πρόκειται για ένα τηλέφωνο με πολύ λίγα μειονεκτήματα.
Πολύ στιβαρό, γεμάτο με χαρακτηριστικά, γρήγορο σε όλες τις εργασίες, με εξαιρετική οθόνη σε οποιεσδήποτε συνθήκες, η φωτογραφική εμπειρία είναι σε ένα από τα καλύτερα επίπεδα όσον αφορά στα κινητά και το λογισμικό προσφέρει μια τεράστια γκάμα δυνατοτήτων, χωρίς να απομακρύνεται πολύ από τις ρίζες του Android.

Leave a Reply
View Comments