Razer Barracuda X – Review

Razer Barracuda X

Όταν μιλάμε για gaming περιφερειακά, η Razer είναι μια εταιρεία που δε γίνεται να λείπει από την συζήτηση. Η εταιρεία με το πράσινο φίδι, έχει καταφέρει να εδραιωθεί εδώ και πολλά χρόνια στον κόσμο του gaming, με τα αξιόλογα και πολύ φιλικά προς τους gamers περιφερειακά της. Ιδιαίτερα γνωστή για τις μακροχρόνιες σειρές της, όπως τα πληκτρολόγια Blackwidow, τα ποντίκια DeathAdder και τα headset Kraken.

Παρ’ όλα αυτά όμως, η Razer ανά διαστήματα μας φέρνει στην αγορά και προϊόντα που δεν ανήκουν απαραίτητα σε κάποια από τις τρεις προαναφερθείσες σειρές. Έτσι, λοιπόν, έχουμε στα χέρια μας το Razer Barracuda X. Πρόκειται για ένα ασύρματο gaming headset που ήρθε για να λύσει αρκετά από τα προβλήματα προηγούμενων μοντέλων, να προσφέρει τον μοναδικό ήχο του και να αποδείξει πως η χρήση ασύρματων περιφερειακών είναι παιχνιδάκι. Μπορεί να μην έχει το παραμικρό ίχνος από RGB φωτισμό πάνω του, αλλά σίγουρα αξίζει την προσοχή μας. Πάμε να το δούμε αναλυτικότερα.

Ξεκινώντας κατ’ ευθείαν από τα θετικά του headset, το Razer Barracuda X κάνει την ασύρματη σύνδεση παιχνιδάκι. Η σύνδεσή του με το σταθερό υπολογιστή είναι τόσο απλή, που πραγματικά μας εντυπωσίασε. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε, είναι να συνδέσουμε το ασύρματο dongle μέσω USB στον υπολογιστή μας…και να ανοίξουμε τα ακουστικά. Αυτό ήταν. Πλέον τα Razer Barracuda X έχουν συνδεθεί πλήρως με το σύστημά μας και είναι έτοιμα για χρήση. Η εν λόγω λειτουργία προφανώς και δεν είναι κάτι πρωτοπόρο που φέρνει η Razer, καθώς ονομάζεται Plug and Play και χρησιμοποιείται από χιλιάδες συσκευές στην αγορά, ωστόσο δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ασύρματα headset με τη συνδεσιμότητα αυτή. Ίσως στα θετικά μας σχόλια σε όλο αυτό, να προσφέρει και το πρόγραμμα Razer Synapse, δια της απουσίας του, καθώς το headset δε χρειάζεται να συνδεθεί σε κανένα απολύτως πρόγραμμα και λειτουργεί αυτόνομα. Έτσι, κάτι τέτοιο καθιστά την σύνδεσή του ακόμα πιο απλή και γρήγορη με οποιοδήποτε σύστημα.

Dongle

Μοναδικό παράπονο από το συγκεκριμένο κομμάτι, είναι πως το USB dongle είναι τύπου Type-C, πράγμα που μπορεί να δυσκολέψει μερικούς χρήστες, αν η μητρική τους δεν υποστηρίζει Type-C. Επιπλέον, αυτή η προέκταση που έχει το dongle δεξιά και αριστερά, ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στο πίσω μέρος της μητρικής αφού μπορεί να εμποδίζει άλλα καλώδια από το να συνδεθούν.

Ως προς την εξωτερική εμφάνιση, τα σχόλια παραμένουν θετικά. Δεν έχουμε για μια ακόμα φορά αυτό το “κλασικό” design της Razer, που συνήθως βλέπουμε στα headset της σειράς Kraken. Εδώ η εταιρεία έχει υιοθετήσει ένα πιο κομψό και λιτό στυλ, γεγονός που μας άρεσε αρκετά. Πρόκειται για ένα headset που δε “φωνάζει” gaming, οπότε μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από ένα ευρύτερο κοινό, ακόμα και για χρήση εκτός gaming. Υπάρχουν όμορφες γωνίες γύρω από ένα κατά τα άλλα οβάλ σχήμα στις κάψουλες, στιβαρό headband στο πάνω μέρος, σκάλες αλουμινίου στα πλαϊνά για αυξομείωση της έκτασης του headset καθώς και στο σύνολό του δείχνει αρκετά συμπαγές και ποιοτικό. Το λογότυπο της εταιρείας δεσπόζει στο επάνω μέρος του headset, ενώ στις κάψουλες για τα αφτιά έχουμε ένα πολύ μαλακό μαξιλαράκι που είναι αρκετά άνετο. Στη δική μας περίπτωση τουλάχιστον, αν και το οβάλ σχήμα δεν είναι το αγαπημένο μας, το συγκεκριμένο headset “αγκάλιασε” πολύ όμορφα το αφτί, απομονώνοντας όλους τους εξωτερικούς ήχους.

Στα αρνητικά του σχεδιασμού του, θα βάλουμε το γεγονός πως η Razer επέλεξε να διπλώνουν τα earcaps προς τη “λάθος” μεριά, σε σχέση με το πώς το φοράμε στο κεφάλι μας. Έτσι, όταν φοράμε το headset και θέλουμε να το αφαιρέσουμε και να το κρεμάσουμε γύρω από τον λαιμό μας, τα earcaps στέκονται με το λογότυπο της εταιρείας προς το στέρνο μας και με τα ηχεία τους προς τα έξω, πράγμα που είναι λίγο άβολο και όχι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Αν παρατηρήσουμε τα earcaps λίγο καλύτερα, θα βρούμε αρκετά κουμπιά και υποδοχές πάνω τους. Γεγονός αποτελεί το ότι όλα βρίσκονται πάνω στο αριστερό earcap, πράγμα που βρήκαμε βολικό καθώς δε χρειάζεται κάθε φορά να θυμόμαστε ποιο κουμπί είναι πού. Έχουμε, λοιπόν, προφανώς το κουμπί on/off του headset, ένα κουμπί για mute/unmute του μικροφώνου, μια ροδέλα αυξομείωσης της έντασης, μια θύρα jack 3.5mm σε περίπτωση που θέλουμε να συνδέσουμε το headset με καλώδιο, μια θύρα USB Type-C για τον ίδιο λόγο, καθώς και μια θύρα για το αποσπώμενο μικρόφωνο. Κάπου εκεί ανάμεσα σε όλα αυτά, υπάρχει και μια LED λυχνία ως ένδειξη λειτουργίας του headset.

Μιας και μιλήσαμε για το μικρόφωνο, το Razer Barracuda X έρχεται με το δικό του αποσπώμενο μικρόφωνο. Αρκετά ικανοποιητικό και με συμπαγή ήχο, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Σε πολλές περιπτώσεις είναι πάνω από τον μέσο όρο μικροφώνων σε headset, ενώ το γεγονός πως δεν μπορούμε να το πειράξουμε μέσω των ρυθμίσεων του Synapse ίσως να λειτουργεί αρνητικά, στην προκειμένη περίπτωση. Σίγουρα δίνουμε τα εύσημα στην εταιρεία που μας δίνει τη δυνατότητα να το αφαιρούμε από το headset όταν δεν το χρειαζόμαστε, πράγμα που μας βόλεψε ιδιαίτερα μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν το είχαμε κουμπωμένο.

Mircophone

Τέλος, έχουμε το πιο σημαντικό κομμάτι για ένα headset. Ο ήχος που παράγει. Το Razer Barracuda X παίρνει αρκετά καλό βαθμό στο συγκεκριμένο κομμάτι, χωρίς ωστόσο να είναι άριστα. Έχουμε έναν καθαρό, γεμάτο ήχο, χωρίς τρέμουλο ή “μπούκωμα” στα πολύ δυνατά, μα παρ’ όλα αυτά δεν είναι σίγουρα ο καλύτερος ήχος που έχουμε ακούσει από headset της εταιρείας. Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως μιλάμε για ένα ασύρματο headset, επομένως ίσως να περιμένουμε και λιγότερο ισχυρό ήχο. Σε όσες δοκιμές έχουμε κάνει, είτε σε μουσική σε διάφορα είδη, είτε σε gaming, είτε σε απλά καθημερινά βίντεο στο YouTube, το Barracuda X είναι πραγματικά μια αξιόλογη λύση. Ο ήχος του πηγάζει από δύο earcaps των 40 χιλιοστών και φτάνει συχνότητες έως και 20kHz. Τα μπάσα του είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, χωρίς πολλές εκρήξεις όπως είχαμε συνηθίσει σε προηγούμενα headset της εταιρείας.

Σε πολλές περιπτώσεις, κάναμε και δοκιμές με το headset να αποτελεί ουσιαστικά τα…ηχεία μας, αφού αφήνοντάς το στο γραφείο και δυναμώνοντας στο μέγιστο την ένταση μπορεί να καλύψει άνετα τον προσωπικό χώρο κάποιου, χωρίς καμία παραμόρφωση στον ήχο. Δίκοπο μαχαίρι αποτελεί η απουσία του προγράμματος Razer Synapse, καθώς από την μια καλώς ή κακώς έχει τις δυσλειτουργίες του πολλές φορές, αλλά από την άλλη προσφέρει αρκετές παραμετροποιήσεις στον ήχο, όπως το πείραγμα των μπάσων, το EQ, οι συχνότητες και άλλα.

Razer Barracuda X

Κλείνοντας, μιας και μιλάμε για ένα ασύρματο headset θα πρέπει να αναφερθούμε και στην μπαταρία αυτού. Η ανεξαρτησία του Barracuda X από το ρεύμα κρατάει για περίπου 20 ώρες σύμφωνα με την εταιρεία, με τις δικές μας μετρήσεις να μην απέχουν και πολύ από αυτό. Δεν καθίσαμε καμία φορά επί 20 ώρες σερί να ακούμε μέσω του headset, ωστόσο κατά μέσο όρο ανά 3-4 ημέρες χρειαζόταν να φορτίσουμε μέσω του καλωδίου USB. Δεν ήταν κάτι που μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα ή κατέστησε το headset άχρηστο, καθώς κατά την διάρκεια της φόρτισης μπορούσαμε να το λειτουργούμε κανονικά, ως ένα ενσύρματο headset.

Το Razer Barracuda X έχει την δυνατότητα να συνδέεται με υπολογιστή, PlayStation, Xbox, Switch καθώς και όλες τις Android συσκευές. Κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα και μπορεί να το αποκτήσει κανείς με περίπου 100€.

Τελικές εντυπώσεις

Η Razer μας έφερε για μια ακόμα φορά ένα headset που ήρθε για να μείνει. Αρκετά εύκολο στην χρήση του, συνδέεται χωρίς προβλήματα ή διακοπές με οποιαδήποτε σχεδόν συσκευή και προσφέρει ήχο ικανοποιητικό για τον μέσο χρήστη. Ο σχεδιασμός του είναι ένα από τα πλεονεκτήματα, καθώς η απουσία RGB φωτισμού σε συνδυασμό με το λιτό design του το καθιστούν υποψήφιο για αγορά από οποιονδήποτε θέλει ένα καλό ασύρματο headset, πέρα από τους gamers. Θετικές οι εντυπώσεις μας και από την ίδια την Razer, που επιλέγει για μια ακόμα φορά να μας προσφέρει απλόχερα μέσα στην συσκευασία όλα τα απαραίτητα καλώδια και αντάπτορες προκειμένου να μπορέσουμε να συνδέσουμε τα Razer Barracuda X με κάθε πιθανό τρόπο.

Από μικρός χωμένος μέσα στον κόσμο της τεχνολογίας και του gaming. Του αρέσουν ανταγωνιστικά παιχνίδια για να βλέπει το όνομά του πρώτο στα leaderboards και πιστεύει ότι είναι μηχανικός υπολογιστών και φωτογράφος. Όσο υπάρχει Internet, θα είναι μόνιμα online.