Philips 242B1G – Review

Philips 242B1G

Η οθόνη Philips 242B1G είναι μια ακόμα προσθήκη της εταιρείας στην B Line, με μοντέλα οθονών με εξαιρετική ενεργειακή απόδοση και φιλικά προς το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα monitor 24 ιντσών και ανάλυσης 1920×1080 pixels, που σκοπό έχει να προσφέρει τα μέγιστα στην ασφαλή χρήση, την ενεργειακή απόδοση και την αυξημένη παραγωγικότητα χωρίς να κουράζει τον χρήστη. Φέρει τεχνολογίες όπως PowerSensor, LightSensor και LowBlue Mode, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει έως και 75Hz ρυθμό ανανέωσης για πιο ομαλές κινήσεις και ξεκούραστο αποτέλεσμα. Ας δούμε όπως πιο αναλυτικά τα στοιχεία της οθόνης.

Στα της εξωτερικής εμφάνισης, η Philips 242B1G είναι μια απλή και χωρίς πολλές λεπτομέρειες οθόνη, χωρίς ωστόσο να χάνει από άποψη σχεδιασμού. Έχουμε μινιμαλιστικό design, με κοφτές γωνίες και αυστηρό στυλ. Προορίζεται για χρήση σε γραφείο, εργασίες και δημιουργική ενασχόληση ενώ δεν προτείνεται τόσο για gaming. Ναι μεν ο ρυθμός ανανέωσής της είναι στα 75Hz, κατά τι μεγαλύτερος από τα απλά συμβατικά 60Hz των περισσότερων οθονών, ωστόσο τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο gaming, χωρίς βέβαια να το καθιστούν αδύνατο σε μια οθόνη αυτού του τύπου. Η βάση της οθόνης ακολουθεί το ίδιο μινιμαλιστικό ύφος, ενώ είναι αρκετά στιβαρή και βαριά. Η οθόνη “κουμπώνει” πολύ εύκολα πάνω στην βάση της, με την χρήση ενός και μόνο clip στο πίσω μέρος. Ένα σημείο που μπορεί να μην το βλέπουν πολλοί, ωστόσο το πίσω μέρος της οθόνης φιλοξενεί το λογότυπο της εταιρείας Philips.

Stand

Το κάτω μέρος της βάσης, επίσης συναρμολογείται πάρα πολύ εύκολα, αφού χρειάζεται μόλις μια χειρόβιδα για να στηθεί. Από ‘κει και πέρα, η βάση έχει αρκετή έκταση προκειμένου να κρατάει σταθερή την οθόνη, ενώ έχει το δικαίωμα της περιστροφής δεξιά και αριστερά. Επιπλέον, όπως και σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα μοντέλα οθονών, έτσι και η Philips 242B1G έχει στον κορμό της βάσης την ανάλογη εγκοπή, από όπου μπορούν να περάσουν τα καλώδια της οθόνης για να μην ενοχλούν στο μπροστά μέρος του γραφείου.

Philips 242B1G

Στο μπροστά μέρος της οθόνης τώρα, θα δούμε με την μια το λογότυπο της Philips στο κέντρο, ενώ στα αριστερά του κεντρίζει το ενδιαφέρον ο αισθητήρας PowerSensor. Πρόκειται για έναν ενσωματωμένο “αισθητήρας ανθρώπων”, ο οποίος μεταδίδει και λαμβάνει αβλαβή σήματα υπερύθρων προκειμένου να καθορίσει εάν ο χρήστης είναι παρών. Όταν ο χρήστης απομακρύνεται από το χώρο, ο αισθητήρας μειώνει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης, περιορίζοντας το κόστος κατανάλωσης ενέργειας έως και 80% και επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής της οθόνης. Ασφαλώς, όλο αυτό συμβάλλει στην εξαιρετική ενεργειακή απόδοση που προσφέρει η οθόνη, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται μια νέα τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού LED, που διατηρεί τη φωτεινότητα και το χρώμα καταναλώνοντας σημαντικά λιγότερη ενέργεια.

Philips 242B1G

Στο δεξί μπροστά μέρος της οθόνης, θα βρούμε τα πλήκτρα πλοήγησης στο μενού. Έχουμε ένα απλό μενού, πλην όμως πλήρες, με όσες επιλογές χρειάζεται ο χρήστης από μια τέτοια οθόνη. Έχουμε το δικαίωμα να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε από το μενού τεχνολογίες όπως το PowerSensor, το LightSensor και το LowBlue Mode, ενώ ασφαλώς υπάρχουν και οι κλασικές ρυθμίσεις των χρωμάτων, της φωτεινότητας, της αντίθεσης και πολλών ακόμα.

Buttons

Στα της οθόνης ως προς την χρήση, έχουμε ένα εξαιρετικό IPS panel με αρκετά καλή απόδοση χρωμάτων. Ο χρόνος απόκρισης της οθόνης είναι στα 4ms από γκρι σε γκρι, ενώ προσφέρει 250 cd/m² φωτεινότητας. Η αντίθεση της οθόνης είναι στα 1000:1 ενώ έχει πυκνότητα 93 PPI. Εκ πρώτης όψεως, τα χαρακτηριστικά αυτά δεν με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα, μιας και πλέον έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε “τρελά” χαρακτηριστικά σε gaming οθόνες, ωστόσο η Philips έχει κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά την αρμονία και την συνεργασία αυτών, και το αποτέλεσμα που παρέχουν στον χρήστη είναι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Μπορεί η Philips 242B1G να φέρει ένα σωρό τεχνολογίες και λειτουργίες που βοηθούν τον χρήστη στην παραγωγικότητά του, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν εντοπίζονται προβλήματα σε αυτή. Μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό για κάποιους, ωστόσο ως χρήστης της οφείλω να το αναφέρω, μιας και ήταν κάτι που μου έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή. Μιλάω για αυτό το κενό που φαίνεται να αφήνει το εξωτερικό πλαστικό της οθόνης σε σχέση με το panel της. Φαίνεται πως το πλαστικό στο μπροστά μέρος έχει μια κυρτότητα προς τα έξω, κάτι που δεν δικαιολογείται από κάποιο χαρακτηριστικό της οθόνης, επομένως θεωρώ πως είναι μια αστοχία από μεριάς Philips. Μάλιστα, το κενό είναι τόσο αισθητό στο κέντρο της οθόνης, που αν κάποιος το “σκαλίσει” λίγο με το δάχτυλό του, είναι ίσως εφικτό να ξηλώσει το πλαστικό κάλυμμα. Για να κατανοήσετε καλύτερα το πρόβλημα, μπορείτε να δείτε την εικόνα που ακολουθεί:

Gap

Πίσω στα θετικά της Philips 242B1G τώρα, μιας και η οθόνη προσφέρει επίσης περιστροφή 90 μοιρών, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει αρκετούς στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους, όπως για παράδειγμα προγραμματιστές, σχεδιαστές ή ακόμα και streamers. Ο χρήστης έχει το δικαίωμα να μεταφέρει την οθόνη και πάνω κάτω, προσαρμόζοντας το κατάλληλο ύψος για αυτόν. Εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι η οθόνη μπορεί να φτάσει μέχρι πολύ χαμηλά, σε σημείο που θεώρησα πως θα “τσακίζουν” τα καλώδια στο πίσω μέρος. Ωστόσο, η Philips για μια ακόμα φορά έρχεται για να διαψεύσει τις σκέψεις μου, καθώς δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα με αυτό.

Ως προς την συνδεσμολογία τώρα, η Philips 242B1G δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από τις απαιτήσεις ενός μέσου χρήστη. Μιλάμε για μια οθόνη που φέρει υποδοχές για όλα τα καλώδια, ωστόσο έχουμε μια θύρα για κάθε περίπτωση. Πιο αναλυτικά, έχουμε μια θύρα VGA, μια θύρα DVI-D, μια DisplayPort 1.2 καθώς και μια HDMI 1.4. Λίγο πιο δίπλα από τις θύρες αυτές έχουμε επίσης δύο υποδοχές Jack 3.5mm για τα ακουστικά, ενώ θα βρούμε επίσης και 4 USB 3.2 θύρες για ταχεία φόρτιση.

Στα έξτρα χαρακτηριστικά της οθόνης, έχουμε να κάνουμε με ένα monitor που ζυγίζει λίγο λιγότερο από 5kg και φτάνει περί τα 50 εκατοστά σε ύψος μαζί με την βάση του στην μεγαλύτερη έκτασή της, 54 εκατοστά σε πλάτος και 20 εκατοστά σε βάθος, μιας και η βάση της οθόνης καταλαμβάνει αρκετό χώρο. Έχουμε επίσης δύο ηχεία 2W το κάθε ένα στο πίσω μέρος της οθόνης, που προσφέρουν απλό και χωρίς πολλές απαιτήσεις ήχο.

Colors

Η Philips 242B1G είναι διαθέσιμη στα ελληνικά καταστήματα με τιμή γύρω στα 210€. Περισσότερες πληροφορίες για την οθόνη μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.

Από μικρός χωμένος μέσα στον κόσμο της τεχνολογίας και του gaming. Του αρέσουν ανταγωνιστικά παιχνίδια για να βλέπει το όνομά του πρώτο στα leaderboards και πιστεύει ότι είναι μηχανικός υπολογιστών και φωτογράφος. Όσο υπάρχει Internet, θα είναι μόνιμα online.