iPhone 13 Pro Max – Review

iPhone 13 Pro Max

Στις μέρες μας ο ανταγωνισμός στην αγορά των smartphones είναι πιο έντονος από ποτέ. Με τόσες συσκευές που προσφέρουν οι εταιρείες σε όλες τις κατηγορίες, είναι δύσκολο για μια συσκευή να ξεχωρίσει, πόσο μάλλον όταν αυτή έχει να αντιμετωπίσει συσκευές από το ίδιο της το “σπίτι”. Σε αυτή την περίπτωση ανήκει το iPhone 13 Pro Max που αποτελεί την ναυαρχίδα της σειράς, ωστόσο αυτή τη χρονιά χωρίς να διαφοροποιείται από το μικρότερο του αδελφό (iPhone 13 Pro) ίσως έχει δύσκολο έργο στο να ξεχωρίσει.

Σχεδιασμός

Φέτος τα Pro μοντέλα είναι πιο όμοια από ποτέ, περιορίζοντας τις διαφορές τους στο μέγεθος και στην μπαταρία. Η Apple είναι γνωστή για τον συντηρητισμό της και αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Οι μεγάλες αλλαγές καταφέρνουν να είναι εμφατικές και από την άλλη οι πιο συντηρητικές αλλαγές, φαίνονται κάπως πιο βαρετές. Το iPhone 13 Pro Max διατηρεί τον ίδιο επίπεδο σχεδιασμό, με πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι και ανάγλυφη ματ πλάτη από γυαλί όπως η προηγούμενη γενιά, καθώς και βαθμολογία IP68. Αρκετή για να εγγυηθεί την ακεραιότητα του smartphone σε τυχόν επαφή με υγρά.

iPhone 13 Pro Max

 

Η οικογένεια 13 Pro προστατεύεται στο μπροστινό μέρος από την επίστρωση που ονομάζει η Apple, Ceramic Shield, που κάνει το γυαλί της οθόνης πιο ανθεκτικό στις πτώσεις. Μαζί με τα συνηθισμένα χρώματα Silver, Gold και Graphite, φέτος η Apple παρουσίασε το Siera blue (το οποίο μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες μας), τα οποία έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή διαφόρων κεραμικών και μεταλλικών στρώσεων σε νανομετρική κλίμακα για να δώσει ένα ανθεκτικό φινίρισμα, με την ποιότητα που μας έχει συνηθίσει η Apple.

Εκτός από μερικές λεπτομέρειες, είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσουμε εξωτερικά το iPhone 12 Pro Max από το iPhone 13 Pro Max, αλλά υπάρχουν ορισμένες μικρές διαφορές. Το πρώτο είναι το μέγεθος του notch, που καταλαμβάνει 20% λιγότερο χώρο, χωρίς όμως να επηρεάζει καθόλου το Face ID. Η άλλη διαφορά βρίσκεται στο μέγεθος. Το μοντέλο προηγούμενης γενιάς είχε διαστάσεις 16,08 x 7,81 x 0,74 cm και βάρος 226 γραμμάρια. Το iPhone 13 Pro Max έχει μέγεθος 16,08 x 7,81 0,76 cm και το βάρος του είναι 238 γραμμάρια. Από πρακτική άποψη δεν αλλάζουν πολλά στην αίσθηση που προσφέρει η συσκευή στο χέρι, ωστόσο αυτά τα δύο χιλιοστά θα έχουν κάνει πολύ χαρούμενους τους κατασκευαστές θηκών, αφού οι θήκες για το iPhone 12 Pro Max δεν ταιριάζουν με το iPhone 13 Pro Max.

iPhone 13 Pro Max

Οθόνη

Η Apple όχι μόνο άκουσε τα παράπονα για την έλλειψη υποστήριξης 120Hz, αλλά βρήκε και τη λύση στο πρόβλημα της αυτονομίας. Η νέα οθόνη Super Retina XDR με ProMotion έχει προσαρμοστικό ρυθμό ανανέωσης από 10 Hz έως 120 Hz, που σημαίνει ότι προσφέρει υψηλότερο ρυθμό καρέ όταν χρειάζεται και εξοικονομεί ενέργεια όταν πρέπει. Έτσι η κύλιση και το περιεχόμενο με κίνηση, φαίνονται πιο ομαλά, αλλά όταν δεν υπάρχει κίνηση στην οθόνη, ανανεώνεται λιγότερο συχνά και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Στο iPhone 13 Pro Max έχουμε οθόνη 6,7 ιντσών με ανάλυση 2.788 x 1.280 pixels, με αποτέλεσμα περίπου 458 pixel ανά ίντσα. Η αναλογία αντίθεσης παραμένει στα 2.000.000:1, η μέγιστη φωτεινότητα έχει αυξηθεί στα 1.200nits. Μιλάμε για ένα πάνελ OLED που έχει μεγάλο δυναμικό εύρος και περισσότερη φωτεινότητα. Είναι η πιο φωτεινή οθόνη στην ιστορία του iPhone, με έως και 25% μεγαλύτερη μέγιστη φωτεινότητα σε εξωτερικούς χώρους (1.000 nits) και έως και 1.200 nits για φωτογραφίες και βίντεο HDR.

iPhone 13 Pro Max

Απόδοση

Ο επεξεργαστής A15 Bionic είναι κοινός και στα τέσσερα μοντέλα iPhone 13 και μοιράζεται χαρακτηριστικά όπως η τεχνολογία των 5 νανομέτρων, η CPU 6 πυρήνων και την Neural Engine 16 πυρήνων με δυνατότητα εκτέλεσης 15,8 τρισεκατομμυρίων πράξεων ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, τόσο στο iPhone 13 όσο και στο iPhone 13 mini η GPU είναι 4 πυρήνων, ενώ στα μοντέλα Pro η GPU είναι 5 πυρήνων. Υπάρχει επίσης μια άλλη διαφορά υπέρ του Pro, η RAM του είναι 6 GB αντί για 4 GB του iPhone 13. Το hardware είναι αρκετό για κάθε είδους εργασίες, από τις πιο απλές έως τις πιο απαιτητικές και η θερμοκρασία συνήθως δεν τραβάει καν την προσοχή.

Αυτονομία

Χάρη στην αποτελεσματικότητα του A15 Bionic, του iOS 15 και τον εσωτερικό επανασχεδιασμό που επιτρέπει την τοποθέτηση μεγαλύτερης μπαταρίας, αυτό είναι το iPhone με τη μεγαλύτερη αυτονομία στην ιστορία της εταιρείας. Η μπαταρία είναι χωρητικότητας 4352 mAh, υποστηρίζει ενσύρματη φόρτιση 27W, ενώ ασύρματα μέσω MagSafe υποστηρίζει 15W. Ο μέσος όρος αυτονομίας είναι 1 ημέρα και 12 ώρες με αρκετή χρήση ενώ φτάσαμε και τις 2 ημέρες χωρίς φόρτιση, όταν δεν πιέσαμε αρκετά τη συσκευή.

Λογισμικό

Το iOS 15 δεν παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές στο ορατό μέρος, προσθέτοντας λειτουργίες προσαρμοσμένες στο νέο hardware του Pro στο επίπεδο του ρυθμού ανανέωσης και κυρίως αλλαγές σε ορισμένες δικές του εφαρμογές όπως Safari, FaceTime ή Weather. Σε βιομετρικό επίπεδο, το Face ID παραμένει η μόνη μέθοδος ξεκλειδώματος από αυτή την άποψη. Η εμπειρία είναι πολύ καλή και συνεχίζει να ξεχωρίζει σε σύγκριση με άλλα παρόμοια συστήματα, με εντυπωσιακή απόδοση στο σκοτάδι. Εάν διαθέτετε Apple Watch τότε ούτε με τη χρήση μάσκας θα αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Κάμερα

Οι αισθητήρες και οι φακοί των τριών πίσω καμερών έχουν βελτιστοποιηθεί ώστε να λειτουργούν με το iOS 15 και να εκμεταλλεύονται τη δύναμη του νέου επεξεργαστή A15 Bionic, καταφέρνοντας έτσι να βελτιώσουν αισθητά τη μείωση του θορύβου. Όπως και στο iPhone 12 Pro Max, έχουμε wide, ultrawide και telephoto, αλλά υπάρχουν μερικά νέα χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει πλέον διάκριση μεταξύ των δύο μοντέλων Pro γιατί και τα δύο περιλαμβάνουν Optical Sensor Shift Image Stabilization (OIS), μια τεχνολογία που σταθεροποιεί τον αισθητήρα αντί για το φακό.

iPhone 13 Pro Max

Ο νέος wide αισθητήρας 12 megapixel με διάφραγμα f/1,5 και OIS, είναι ο μεγαλύτερος που είχε ποτέ το iPhone (1,9 μm). Γενικά, η απόδοση του wide αισθητήρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσφέρει φωτογραφίες με ελαφρώς μεγαλύτερη αντίθεση από ό,τι στην προηγούμενη γενιά. Αλλά σε γενικές γραμμές, κρατάμε μια πολύ ισορροπημένη φωτογραφία που δείχνει σωστά χρώματα. Σε νυχτερινές συνθήκες ξεχωρίζει η βελτίωση της ισορροπίας λευκού, κάτι που είχε ήδη διορθωθεί πέρυσι στο iPhone 12 Pro και που σε αυτή τη νέα γενιά συνεχίζει να εξελίσσεται. Επιπλέον, έχοντας έναν μεγαλύτερο αισθητήρα, το iPhone χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να τραβήξει μια φωτογραφία με επαρκή ευκρίνεια και φως όταν χρησιμοποιεί τη νυχτερινή λειτουργία.

Ο Ultrawide αισθητήρας είναι 12 megapixel με διάφραγμα f/1,8 και οπτικό πεδίο 120º. Ο νέος αισθητήρας κάνει τις φωτογραφίες πιο φωτεινές και ευκρινέστερες χάρη στο πολύ μεγαλύτερο διάφραγμα και ένα νέο σύστημα αυτόματης εστίασης που προσφέρει 92% βελτίωση σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού, με αποτέλεσμα πιο ευκρινείς και πιο λεπτομερείς εικόνες. Μπορούμε επίσης να τραβήξουμε φωτογραφίες σε λειτουργία macro. Η λειτουργία macro λειτουργεί με πολύ απλό τρόπο και χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Όταν φέρνουμε την κάμερα του iPhone πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να φωτογραφίσουμε και εφόσον βρίσκεται σε από 10cm έως 2cm, τίθεται σε λειτουργία και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε εστιασμένη εικόνα μέχρι να φτάσουμε τα 2 εκατοστά.

Σε ότι αφορά στον τηλεφακό, έχουμε αισθητήρα 12 megapixel με διάφραγμα f/2,8 (77mm) οπτικό ζουμ 3x και OIS. Η βασική αλλαγή σε αυτόν τον αισθητήρα αφορά την εστιακή απόσταση, που πηγαίνει στα 77mm. Έχουμε μεταβεί από το ζουμ 2,5x στο iPhone 12 Pro Max (2x στο iPhone 12 Pro) στο 3x. Όταν χρησιμοποιούμε τη λειτουργία πορτρέτου, ο τηλεφακός ενεργοποιείται από προεπιλογή, καθώς είναι ένας ο ιδανικός αισθητήρας για αυτό το είδος φωτογραφίας. Ωστόσο όντας 3x, θα πρέπει να κάνουμε σμίκρυνση και να τραβήξουμε τη φωτογραφία από απόσταση. Είναι κάτι που αν προέρχεστε από παλαιότερο iPhone με τηλεφακό 2x, θα σας κάνει εντύπωση.

Όσο για την μπροστινή κάμερα, συνήθως δίνει καλά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα θα εξαρτηθεί από το αν επιλέξουμε αυτόματη ή νυχτερινή λειτουργία. Βλέποντας τα αποτελέσματα τη νύχτα, υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης.

Σε επίπεδο βίντεο, η σταθεροποίηση εξακολουθεί να είναι εκεί. Η κινηματογραφική λειτουργία είναι το νέο hot παιχνίδι. Η Apple έχει δουλέψει στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η επιλεκτική εστίαση για τη δημιουργία της κινηματογραφικής λειτουργίας του iPhone, η οποία φέρνει ένα ελκυστικό εφέ βάθους και αυτόματες αλλαγές εστίασης στο βίντεο.

Επιπλέον, είναι δυνατή η αλλαγή της εστίασης και μετά τη λήψη, ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε το επίπεδο bokeh απευθείας από την εφαρμογή Photos και στο iMovie για iOS. Παρεμπιπτόντως, αυτή η λειτουργία εγγράφει σε HDR με Dolby Vision.

Τέλος, σημειώστε ότι τα μοντέλα iPhone 13 Pro περιλαμβάνουν ProRes, μιας μορφής συμπίεσης που χρησιμοποιείται συνήθως ως τελική μορφή διανομής για τηλεοπτικές διαφημίσεις, ταινίες και εκπομπές λόγω της υψηλότερης πιστότητας χρώματος και της χαμηλότερης συμπίεσης.

Τελικές εντυπώσεις

Φυσικά αν δει κανείς σε ένα χαρτί τα χαρακτηριστικά, το iPhone 13 Pro Max είναι το καλύτερο smartphone που έχει φτιάξει ποτέ η Apple. Θεαματική αυτονομία, εξαιρετική οθόνη και κάμερες που βελτιώνονται συνεχώς σε κάθε γενιά. Είναι αλήθεια ότι από πολλές απόψεις μοιάζει πολύ με το iPhone 12 Pro Max και μάλλον δεν είναι μια προτεινόμενη επιλογή για χρήστες που έχουν αυτήν τη συσκευή. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη συσκευή που έχετε αυτήν τη στιγμή και να αξιολογήσετε εάν αξίζει να αλλάξετε ή όχι. Το μόνο σίγουρο, αν τελικά πάρετε την απόφαση να μεταβείτε σε αυτό, δε θα απογοητευτείτε.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.