Google Pixel 6 – Review

Google Pixel 6

Για τους λάτρεις του Android, οι Pixel συσκευές αποτελούσαν πάντα μια ματιά στο μέλλον του λειτουργικού συστήματος, δημιουργώντας έτσι το δικό τους φανατικό κοινό. Φέτος η Google δεν φιλοδοξεί απλά να ανανεώσει το λειτουργικό της σύστημα αλλά κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα, κυκλοφορώντας τις νέες συσκευές Pixel 6 και Pixel 6 Pro με τον δικό της επεξεργαστή. Αυτό από μόνο του δίνει ένα άλλο ενδιαφέρον στις συσκευές αυτές, όχι μόνο γι’ αυτό που είναι τώρα, αλλά γι’ αυτό που μπορούν να γίνουν στο μέλλον.

Βλέποντας τη συσκευή να κυκλοφορεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, δεν κρατηθήκαμε και προσπαθήσαμε να προμηθευτούμε το Google Pixel 6 για να δούμε στην πράξη την εμπειρία που υπόσχεται η συσκευή. Εδώ να πούμε πως οι συσκευές δεν κυκλοφορούν επίσημα στη χώρα μας και ψάχνοντας κάποιος μπορεί να δει αρκετά υψηλές τιμές. Οι επιλογές που έχει κάποιος είναι ουσιαστικά δύο, σε περίπτωση που θέλει να το αποκτήσει. Είτε μέσω ευρωπαϊκού Google Store σε διεύθυνση στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία κλπ) και μετά αποστολή στην Ελλάδα, είτε μέσω κάποιου ευρωπαϊκού καταστήματος. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε για όσους σκέφτονται να αγοράσουν το Pixel 6/Pixel 6 Pro ότι η συσκευή μέχρι και την στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο, δε συνδέεται στα διαθέσιμα 5G δίκτυα στην χώρα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πάροχοι δεν έχουν κάνει “Whitelisted” τη συσκευή, καθώς δεν εισάγεται επίσημα στη χώρα.

Σχεδιασμός

Το Google Pixel 6 είναι μια συσκευή μεσαίου μεγέθους (158.6 x 74.8 x 8.9 mm) με την εταιρεία να έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει γυαλί και αλουμίνιο, με το αποτέλεσμα να τη δικαιώνει. Σε συνδυασμό με το βάρος των 207 γραμμαρίων, δίνει την αίσθηση μιας πολύ ποιοτικής και στιβαρής συσκευής. Είναι ανθεκτικό χάρη στο Corning Gorilla Glass Victus στην οθόνη, Gorilla Glass 6 στην πλάτη και τη πιστοποίηση IP68, που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικό στο νερό και τη σκόνη. Στο πίσω μέρος του τηλεφώνου βρίσκουμε την πιο εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ του Pixel και άλλων τηλεφώνων. Με μια ματιά, ο καθένας θα δει ότι δεν είναι ίδιο με άλλες συσκευές. Η Google έχει απλώσει το module της κάμερας σε όλο το πλάτος του τηλεφώνου και το έχει χρησιμοποιήσει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να κάνει μια διχρωμία στη γυάλινη πλάτη.

Google Pixel 6

Το module προεξέχει αρκετά και φαίνεται πως θα είναι το πρώτο που θα “πληγωθεί” αν δε χρησιμοποιήσετε θήκη. Ωστόσο, όταν ακουμπάμε το κινητό σε επίπεδη επιφάνεια, είναι σταθερό στα πατήματα. Στο δεξί άκρο της συσκευής βρίσκονται τρία πλήκτρα, ένα για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση και δυο για την αυξομείωση του ήχου. Τα πλήκτρα έχουν στιβαρή αίσθηση και είναι κάπως θορυβώδη. Η υποδοχή της κάρτας SIM βρίσκεται στο αριστερό άκρο (μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας δεύτερος ταυτόχρονος αριθμός με τη μορφή eSIM) και μια θύρα Type-C στο κάτω μέρος μαζί με τα διπλά εξωτερικά ηχεία. Ο ήχος σε γενικές γραμμές, είναι δυνατός, καλής ποιότητας τόσο σε χαμηλή όσο και σε υψηλή ένταση. Το τηλέφωνο δε διαθέτει υποδοχή ακουστικών, αλλά στη συσκευασία συμπεριλαμβάνονται ακουστικά τα οποία συνδέονται στη θύρα φόρτισης.

Οθόνη

Η οθόνη είναι AMOLED 6,4 ιντσών με αισθητά bezels, ειδικά στο κάτω μέρος της ενώ στο επάνω μέρος βρίσκεται μια οπή που φιλοξενεί την selfie κάμερα των 8MP. Η διαφορά με το Pro μοντέλο στην οθόνη πέρα από το μέγεθος, είναι ότι έχουμε επίπεδη οθόνη. Στο Pro μοντέλο η οθόνη καταλήγει με καμπύλες στα πλαίσια του κινητού και έτσι είναι εφικτά μικρότερα bezels. Ο ρυθμός ανανέωσης φτάνει τα 90Hz έχοντας ενεργοποιημένη την επιλογή προσαρμοστικού ρυθμού που κυμαίνεται από τα 60Hz στα 90Hz, ανάλογα με τον τύπο περιεχομένου που προβάλλεται. Η αντίθεση φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την θερμοκρασία των χρωμάτων και τον κορεσμό να είναι καλά βαθμονομημένα. Επιπλέον, μας επιτρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρία προφίλ χρωμάτων για να προσαρμόσουμε το αποτέλεσμα στα γούστα του χρήστη: φυσικά χρώματα (χαμηλός κορεσμός), ενισχυμένο (υψηλός κορεσμός) και προσαρμοστικό (το Pixel 6 ρυθμίζει αυτόματα τον κορεσμό ανάλογα με το περιεχόμενο).

Google Pixel 6

Η επιλογή μας να ρυθμίσουμε την οθόνη στα 60Hz δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στην αυτονομία, οπότε επιλέξαμε τον προσαρμοστικό ρυθμό ανανέωσης. Προσφέρει άριστη ρευστότητα με ομαλές μεταβάσεις, τόσο στην πλοήγηση όσο και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εφαρμογών. Να σημειώσουμε ότι όσο είχαμε τη συσκευή στα χέρια μας, έλαβε αναβάθμιση λογισμικού, που βελτίωσε σημαντικά την αυτόματη φωτεινότητα και την εναλλαγή στο ρυθμό ανανέωσης. Μιλώντας για τη φωτεινότητα, στο μέγιστο επίπεδό της καθιστά εύκολη τη χρήση του τηλεφώνου σε εξωτερικούς χώρους, κάτω από το φως του ηλίου.

Ο αρνητικός πρωταγωνιστής στην οθόνη (σε ένα βαθμό) είναι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτή τη φορά η Google μετέφερε τον αισθητήρα από το πίσω μέρος της συσκευής στην οθόνη, αλλά όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ταχύτητά του θα λέγαμε είναι ένα κλικ κάτω από το μέσο όρο, ενώ αρκετές φορές είχαμε αποτυχημένες προσπάθειες να ξεκλειδώσουμε το κινητό. Σε εξωτερικούς χώρους με αρκετό φως το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο αισθητό και δυστυχώς δεν υπάρχει ξεκλείδωμα με το πρόσωπό μας.

Απόδοση

Μπορεί ο σχεδιασμός του Pixel 6 να είναι το πρώτο μεγάλο σημείο συζήτησης αλλά υπάρχει ένα άλλο σημείο που είναι πιθανώς πιο σημαντικό: ο επεξεργαστής. Η Google έχει ακολουθήσει μια παρόμοια διαδρομή με αυτή της Apple, κατασκευάζοντας το δικό της επεξεργαστή, με την ονομασία Tensor. Είναι σημαντική κίνηση αυτή, γιατί πλέον δίνει την ελευθερία στην εταιρεία, να πραγματοποιήσει όσα θέλει σε επίπεδο λογισμικού, χωρίς να έχει περιορισμούς από τρίτους όπως η Qualcomm.

Google Pixel 6

Ο Google Tensor είναι ένας επεξεργαστής αρχιτεκτονικής 5nm, με οκτώ πυρήνες (2×2.80 GHz Cortex-X1 & 2×2.25 GHz Cortex-A76 & 4×1.80 GHz Cortex-A55) και συνοδεύεται από 8 GB μνήμης RAM DDR5 και 128 GB αποθηκευτικού χώρου UFS 3.1. Μπορεί στα χαρτιά να φαίνεται ότι υστερεί του ανταγωνισμού, ωστόσο αυτό δε γίνεται αντιληπτό σε καμία περίπτωση σε καθημερινή χρήση. Το Pixel 6 δεν υπερθερμαίνεται, ούτε κατά τη διάρκεια πολλών ωρών παιχνιδιού, με τη θερμική απόδοση να είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Σε λειτουργίες όπως η αυτόματη προσθήκη υποτίτλων σε περιεχόμενο που παρακολουθούμε και στην επεξεργασία φωτογραφιών, βλέπουμε την πραγματική δύναμη του επεξεργαστή. Είναι δεδομένο ότι η Google θα υποστηρίξει τον επεξεργαστή της με νέες αναβαθμίσεις και σε συνδυασμό με το Android 12 θα δούμε σημαντική εξέλιξη από αυτό που είναι το Pixel 6 σήμερα.

Αυτονομία

Η ενεργειακή απόδοση του επεξεργαστή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αυτονομία που θα μας προσφέρει η συσκευή. Ο Tensor φαίνεται να κάνει άριστη διαχείριση. Η μπαταρία που τροφοδοτεί τη συσκευή είναι 4.600 mAh, υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση 30 W (Power Delivery 3.0), ασύρματη φόρτιση 21W και τέλος υποστηρίζει αντίστροφη φόρτιση. Φυσικά πλέον, δεν περιλαμβάνεται φορτιστής, ενώ το περιεχόμενο της συσκευασίας περιορίζεται σε ένα καλώδιο USB Type-C. Κατά μέσο όρο, μας έβγαλε μιάμιση μέρα με εντατική χρήση και ρυθμό ανανέωσης τις περισσότερες φορές στα 90 Hz.

Λογισμικό

Τα Pixel αποτελούν πάντα την πρώτη ματιά στο μέλλον του Android καθώς είναι οι συσκευές που λαμβάνουν πρώτες κάθε νέα έκδοση του λογισμικού. Δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση τα νέα Pixel, καθώς η Google κυκλοφορεί τις νέες συσκευές της, με την πιο πρόσφατη έκδοση του Android 12. Δεν υπάρχει bloatware με αποτέλεσμα το λογισμικό να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ. Μέσω του Pixel Launcher υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που είναι αποκλειστικές σε αυτά τα τηλέφωνα.

Google Pixel 6

Μία από τις μεγάλες αλλαγές είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το θέμα σε όλο το σύστημα. Ανάλογα με το φόντο που διαλέγουμε, αναλύει την εικόνα και αλλάζει ολόκληρο τον συνδυασμό χρωμάτων σε όλα τα μενού, widget και εικονίδια (μόνο της Google), έτσι ώστε να ταιριάζει με το φόντο που έχουμε διαλέξει. Tο απόρρητο πλέον προσφέρει ένα πλήρες πάνελ με όλα τα δικαιώματα που αποκτούν οι εφαρμογές, καθώς και αυτόματες λειτουργίες για τον περιορισμό τους όταν δεν τις χρησιμοποιούν οι εφαρμογές. Υπάρχουν άλλες προηγμένες λειτουργίες που εκτελούνται στο παρασκήνιο, όπως η προσαρμοστική μπαταρία, η οποία μαθαίνει το μοτίβο της χρήσης μας και διαχειρίζεται την κατανάλωση ενέργειας σε πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε συχνά. Έπειτα, υπάρχει μετάφραση σε πραγματικό χρόνο που είναι εντυπωσιακή, προσφέροντας τη δυνατότητα υποτίτλων κατά τη διάρκεια κλήσης ή παρακολούθησης περιεχομένου. Δυστυχώς για την ώρα δεν είναι διαθέσιμα τα ελληνικά.

Κάμερα

Αναμφίβολα το φωτογραφικό κομμάτι είναι αυτό που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το Pixel 6 διαθέτει κύριο αισθητήρα 50 megapixel με οπτική σταθεροποίηση και διάφραγμα f/1,85 και έναν ultrawide αισθητήρα 12 megapixel με διάφραγμα f/2,2.

Google Pixel 6

Σε συνθήκες με αρκετό φωτισμό ο κύριος αισθητήρας προσφέρει αποτελέσματα με καλή ποιότητα, εξαιρετικό δυναμικό εύρος, ακόμη και σε καταστάσεις με υψηλή αντίθεση μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών περιοχών. Το Auto HDR κάνει καλή δουλειά, αν και μερικές φορές υπερβάλει. Τα χρώματα τις περισσότερες φορές είναι κοντά στα φυσικά, με μερικές λήψεις όμως να έχουν ελαφρώς κορεσμένα πράσινα. Ο ευρυγώνιος αισθητήρας ταιριάζει άψογα με τον κύριο αισθητήρα καθώς έχει συνέπεια στα χρώματα και το δυναμικό εύρος, ωστόσο δεν αποδίδει τόσο καλά σε χαμηλό φωτισμό. Η selfie κάμερα δεν προσφέρει κακές επιδόσεις, αν και χάνει κάποια λεπτομέρεια σε σχέση με την βασική κάμερα, όπως είναι λογικό.

Μια από τις αποκλειστικές λειτουργίες που αναφέραμε προηγουμένως, βρίσκεται στα εργαλεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών της Google. Υπάρχει το “Magic Eraser”, ένα εργαλείο που αφαιρεί ανεπιθύμητα στοιχεία από τις εικόνες. Η λειτουργία δεν αποδίδει με συνέπεια καθώς υπάρχουν φορές που θα εξαφανίσει τελείως ένα στοιχείο και θα αναδομήσει άριστα η AI το φόντο, ενώ άλλες φορές θα αφήσει κάτι από το στοιχείο μέσα στη φωτογραφία. Ως συμπληρωματικό εργαλείο, είναι εντυπωσιακό και είναι μια μικρή επίδειξη του τι είναι ικανό να κάνει το τσιπ της Google.

Το Google Pixel 6 μπορεί να εγγράψει βίντεο ανάλυσης έως 4K/60fps με τον κύριο αισθητήρα, 1080p/60fps με τον ultrawide αισθητήρα και 1080p/30fps με την selfie κάμερα. Η ποιότητα είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, η ρευστότητα είναι εξαιρετική στα 60fps και το HDR κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα που είδαμε και στις φωτογραφίες. Διαθέτει τέσσερα επίπεδα σταθεροποίησης για τις πίσω κάμερες (τόσο στον κύριο όσο και στον ευρυγώνιο αισθητήρα) που λειτουργούν άψογα.

Τελικές εντυπώσεις

Η Google με το Google Pixel 6, δείχνει ότι έχει εστιάσει στη δημιουργία ενός τηλεφώνου που είναι εμφανισιακά ξεχωριστό από οτιδήποτε άλλο στην αγορά, ενώ παράλληλα επενδύει στο δικό της επεξεργαστή, που υποδηλώνει ότι η εταιρεία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα νέα της smartphone. Κάνει ίσως το πιο αποφασιστικό της βήμα μέχρι σήμερα για να ανταγωνιστεί το απέναντι στρατόπεδο. Για το στρατόπεδο του Android, είναι ίσως η συσκευή που συνδυάζει αυτήν τη στιγμή εξαιρετική κάμερα και επιδόσεις, με την καλύτερη εμπειρία λογισμικού. Πρόκειται σίγουρα για μια εξαιρετική πρόταση που κατατάσσεται στην mid-range κατηγορία στην τιμή που διατίθεται επίσημα (649€). Μπορούμε να πούμε ότι κοιτάει στα μάτια αρκετές συσκευές από τις μεγαλύτερες κατηγορίες, προσφέροντας εξαιρετικό value και θα ανταπεξέλθει άριστα στις απαιτήσεις των περισσοτέρων χρηστών.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.