Creative Stage V2 – Review

Creative Stage V2

Οι ηχόμπαρες έχουν κάνει μια δυναμική επιστροφή, χάρη στο μικρό τους μέγεθος, το οποίο δεν μειώνει την ποιότητα του ήχου που προσφέρουν, η οποία είναι συχνά εκπληκτική για ένα τόσο μικρό προϊόν. Σίγουρα η αγορά και η εγκατάσταση ενός συστήματος 7.1 με ενισχυτή θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα και πιο εντυπωσιακό ήχο, αλλά αν δε ζείτε σε χώρο όπου μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα πάντα ή αν δε θέλετε να επιλέξετε μια περίπλοκη εγκατάσταση, η ηχόμπαρα είναι το προϊόν που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε την Creative Stage V2, μια λύση “All in one” που αποτελείται από ηχόμπαρα και subwoofer, που δημιουργήθηκε από την Creative, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο από το 1981. Προσβασιμότητα, συνδεσιμότητα, κομψότητα. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Stage V2 της Creative, μιας ηχόμπαρας με δύο ηχεία και ένα subwoofer που αναμφίβολα θα προσελκύσει όσους έχουν μετατρέψει το σαλόνι τους σε κέντρο ψυχαγωγίας του σπιτιού τους, χρησιμοποιώντας την τηλεόραση, για να παίζουν παιχνίδια και να παρακολουθούν ταινίες με όλη την οικογένεια. Οι τηλεοράσεις όσο περνούν τα χρόνια γίνονται και πιο λεπτές, αλλά αυτό συνήθως επηρεάζει την ποιότητα του ήχου. Αυτό δε σημαίνει ότι ακούγονται άσχημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστεί η ισχύς του ήχου με το περιορισμένο μέγεθος των ηχείων και συνήθως δεν προσφέρουν καλά μπάσα.

Σχεδιασμός

Το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή στην Creative Stage V2 είναι το μέγεθός της, το οποίο, σε αντίθεση με τα περισσότερα μοντέλα της αγοράς, είναι πιο συμπαγές. Το μήκος της ηχόμπαρας είναι μόλις 68 cm, επιτρέποντας την τοποθέτησή της σχεδόν σε οποιοδήποτε έπιπλο τηλεόρασης ή γραφείο χωρίς να είναι πολύ ογκώδης. Ακόμη και το subwoofer, με το στενό και ψηλό σχεδιασμό του, είναι εύκολο να τοποθετηθεί.

Από καθαρά αισθητική άποψη, δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο ή πρωτότυπο. Διαθέτει απλό σχεδιασμό και κλασικό σχήμα που επιτρέπει την καλή τοποθέτηση. Στο μπροστινό μέρος της γρίλιας, με εξαίρεση το λογότυπο Creative, υπάρχει LED που υποδεικνύει σε ποιο mode βρισκόμαστε. Το επάνω και το κάτω μέρος είναι κατασκευασμένα από γυαλιστερό πλαστικό, ένα κομψό στοιχείο που βοηθάει στο σπάσιμο του σχεδιασμού της πρόσοψης. Όλα τα υλικά είναι υψηλής ποιότητας και αντιολισθητικά. Διαθέτει επίσης ένα ασύρματο χειριστήριο που όσοι έχουν τηλεόραση Samsung θα τους φανεί αρκετά γνώριμος ο σχεδιασμός.

Creative Stage V2

Στο πλάι της ηχόμπαρας υπάρχουν τέσσερα κουμπιά για τον έλεγχο της έντασης, της λειτουργίας και του Bluetooth. Δεν υπάρχει κουμπί για την επιλογή λειτουργίας, η οποία μπορεί να γίνει μόνο μέσω του τηλεχειριστηρίου. Το subwoofer επιβεβαιώνει την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής της ηχόμπαρας με ένα μείγμα ξύλου και πλαστικού, ένα στοιχείο που σίγουρα πρέπει να εκτιμηθεί και που αυξάνει την ποιότητα του προϊόντος και του ήχου.

Συνδεσιμότητα

Η Stage V2 μπορεί να συνδεθεί σε μια ποικιλία πηγών. Διαθέτει θύρα εισόδου USB-C, συμβατή με υπολογιστές και κονσόλες, θύρα HDMI Arc για τηλεοράσεις που είναι εξοπλισμένες με αυτήν, οπτική είσοδο, αναλογική στερεοφωνική είσοδο aux με την κλασική στερεοφωνική υποδοχή 3,5 mm και Bluetooth. Επομένως, είναι συμβατό με ένα ευρύ φάσμα συσκευών παιχνιδιών και πολυμέσων. Όλες οι συνδέσεις γίνονται στην μπάρα, όπου στο πίσω μέρος βρίσκουμε επίσης την πρόβλεψη για επιτοίχια τοποθέτηση, αν θέλετε να το τοποθετήσετε με αυτόν τον τρόπο.

Creative Stage V2

Η μπάρα, ωστόσο, διαθέτει επίσης πόδια ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα έπιπλο ή τραπέζι, ίσως δίπλα στη βάση της τηλεόρασης, περιέχει δύο αριστερά/δεξιά ηχεία ευρείας εμβέλειας 20 W. Το subwoofer, από την άλλη πλευρά, συνδέεται με τη μπάρα μέσω ενός καλωδίου μήκους μερικών μέτρων και είναι ικανό να αποδίδει 40 watt. Το σύστημα έχει απόκριση συχνότητας από 55 έως 20.000 Hz και η συνολική ισχύς εξόδου, όπως ισχυρίζεται ο κατασκευαστής, είναι 80 W RMS, με 160 W peak.

Από την άποψη των προδιαγραφών θα μπορούσαμε να ορίσουμε την Creative Stage V2 ως μια βασική μπάρα ήχου. Ωστόσο είναι απογοητευτική η απουσία πιστοποίησης Dolby Digital ή DTS, γεγονός που τη καθιστά ελλιπές σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Η παρουσία μιας οπτικής εξόδου είναι εξαιρετική, επιτρέποντας πολλές συνδέσεις υψηλής ποιότητας, ειδικά με κονσόλες, κρίμα που οι νέες γενιές του PlayStation και του Xbox αποφάσισαν να εγκαταλείψουν αυτή την έξοδο.

Ποιότητα ήχου

Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα φθηνό προϊόν, η ποιότητα του ήχου μπορεί να εκπλήξει, ειδικά για όσους δεν γνωρίζουν ήδη την Creative. Ζωντανός και ακριβής ήχος με βαθιά μπάσα θα συνοδεύουν την παρακολούθηση ταινιών και το gaming αν δεν έχετε πολλές απαιτήσεις. Όλα εξαρτώνται από το τι ψάχνετε. Προφανώς στα παιχνίδια ενός παίκτη όλα λειτουργούν τέλεια, με εξαιρετικό ήχο και καλή εξομοίωση surround. Αν, ωστόσο, παίζετε ανταγωνιστικά παιχνίδια όπου η αντίληψη των βημάτων των εχθρών είναι απαραίτητη, θα νιώσετε την έλλειψη καθαρού κατευθυντικού ήχου.

Το Stage V2 παρέχει ένα εφέ surround που μπορεί να ενεργοποιηθεί με το τηλεχειριστήριο, αλλά παρόλο που αυξάνει την αίσθηση εμβύθισης στη σκηνή, δεν θα μπορέσει ποτέ να αποδώσει ήχο όπως ένα σύστημα ηχείων 5.1 ή 7.1. Οπότε αν θέλετε να παίξετε ανταγωνιστικά παιχνίδια, θα πρέπει να στραφείτε αλλού.

Creative Stage V2

Όταν παρακολουθούμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές δεν έχουμε παράπονο. Ο ήχος της βροχής, ο άνεμος, καθαροί διάλογοι, soundtrack με βαθιά μπάσα, μας άφησαν με ελάχιστα παράπονα. Προφανώς, η μουσική έχει πολλές, σχεδόν άπειρες πτυχές και το να περιμένουμε εξαιρετικό ήχο σε κάθε κομμάτι είναι αδύνατο, αλλά σε γενικές γραμμές μείναμε ικανοποιημένοι.

Συνολικά, η διαχείριση του μπάσου είναι εξαιρετική. Κατά τη διάρκεια εκρήξεων, πυροβολισμών και μεγάλων μαχών, τα μπάσα είναι βαθιά και ευδιάκριτα. Εκτιμώνται επίσης οι μεσαίοι και υψηλοί τόνοι.

Creative Stage V2

Μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα δύο πράγματα: η καλή ποιότητα του subwoofer, το οποίο αποδίδει ισχυρά, γεμάτα μπάσα, και η λειτουργία Clear Dialog, η οποία χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να εξάγει και να τονίζει τους διαλόγους, καθιστώντας την ομιλία κατά τη διάρκεια της προβολής πολύ πιο καθαρή, χωρίς να υποβαθμίζει τα άλλα περιβαλλοντικά εφέ.

Ευχαριστούμε την Creative για την παραχώρηση του προϊόντος για τις ανάγκες του review.

Τελικές εντυπώσεις

Στον ήχο είναι πολύ δύσκολο να βρεις κάτι για «όλες της δουλειές». Η Creative Stage V2 δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, αλλά θα βελτιώσει σημαντικά τον ήχο που είχατε μέχρι σήμερα από την τηλεόραση σας. Αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας και δεν είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε πολλά (γιατί ο καλός ήχος κοστίζει πολύ…πολύ ακριβά), η Creative Stage V2 είναι ίσως η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε σε αυτά τα λεφτά.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.