Creative Stage 360 – Review

Creative Stage 360

Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορεί να παραλειφθεί σε ένα σύστημα ψυχαγωγίας, αυτό είναι το ηχοσύστημα. Αρκετοί δε σκοπεύουμε να ξοδέψουμε αρκετά χρήματα όταν πρόκειται να επιλέξουμε ηχεία, και αυτό μπορεί να περιορίσει την εμπειρία μας τόσο όταν παίζουμε παιχνίδια όσο και όταν παρακολουθούμε σειρές και ταινίες. Έτσι, αν θέλετε πραγματικά να αξιοποιήσετε στο έπακρο το σύστημά σας, ένα καλό ηχοσύστημα είναι απαραίτητο. Και αν υποστηρίζει Dolby Atmos, τόσο το καλύτερο. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, έρχεται η Creative Stage 360.

Η Creative Stage 360 είναι ένα σύστημα 2.1 σχεδιασμένο με γνώμονα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ήχου. Αυτή η ηχομπάρα διατηρεί έναν παρόμοιο σχεδιασμό με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς “Stage”, αν και έχει μια μεγάλη αλλαγή, σε τεχνολογικό επίπεδο.

Creative Stage 360

Μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με το φθηνότερο μοντέλο, Creative Stage V2, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορές, ειδικά στο εσωτερικό. Η Stage 360 αποτελείται από μια ηχόμπαρα και ένα subwoofer, τα οποία είναι εξαιρετικά συμπαγή, ώστε να μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν πάνω, κάτω ή μπροστά από την τηλεόραση ή την οθόνη.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη του προτύπου ήχου surround Dolby Atmos, καθώς η Creative ισχυρίζεται ότι είναι ικανό να προσφέρει μια ηχητική εμπειρία 5.1.2 μέσω ενός συστήματος 2.1 καναλιών. Σίγουρα προσφέρει μια πιο καθηλωτική εμπειρία ακρόασης από το Stage V2, παρόλο που κοστίζει τα διπλάσια. Η ηχομπάρα έχει μια αρκετά ωραία εμφάνιση με απλό, μαύρο σχεδιασμό για να ταιριάζει εύκολα σε κάθε χώρο. Έχει διαστάσεις 566 x 88 x 75 mm, ενώ το subwoofer έχει διαστάσεις 115 x 250 x 422 mm.

Creative Stage 360

Συνολικά, έχει ισχύ 120 W RMS με μέγιστη ισχύ 240 W και συνδυασμένο βάρος 5,1 kg. Η συχνότητα που μπορεί να αναπαράγει στο σύνολό της κυμαίνεται από 50 Hz έως 20.000 Hz. Η συνδεσιμότητα είναι ένα άλλο δυνατό σημείο αυτού του ηχοσυστήματος. Στο πίσω μέρος της ηχόμπαρας θα βρούμε μια σύνδεση για το subwoofer, μια οπτική είσοδο ήχου, δύο εισόδους HDMI 2.0 HDCP 2.2 (και μια κοινή έξοδο HDMI 2.0 HDCP 2.2 ARC). Επιπλέον, θα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να συνδέσουμε οποιαδήποτε συσκευή ήχου μέσω Bluetooth 5.0, αρκεί να υποστηρίζει το προφίλ A2DP. Στα θετικά, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε πηγές από το τηλεχειριστήριο.

Εκτός από αυτά τα χαρακτηριστικά, ένα άλλο από τα πιο αντιπροσωπευτικά στοιχεία αυτής της ηχομπάρας είναι η υποστήριξη Dolby Atmos, χάρη στην οποία θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε το χώρο μας σε έναν πλήρη χώρο surround. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, δεδομένων των περιορισμών των συνδέσεων (για παράδειγμα, το οπτικό καλώδιο δεν υποστηρίζει πάνω από 1,8 – 2 MB/s) και του εύρους ζώνης που απαιτείται για το bitrate του Dolby Atmos (τουλάχιστον 6 MB/s), θα πρέπει να συνδέσουμε τη μπάρα μέσω HDMI στο σύστημα όπου πρόκειται να αναπαράγουμε τον ήχο. Η μπάρα διαθέτει θύρα USB, αν και αυτή, σε αντίθεση με άλλα μοντέλα, δεν μπορεί να αναπαράγει MP3, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ενημερώσεις λογισμικού.

Creative Stage 360

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα σύστημα 2.1 καναλιών, η Stage 360 αναπαράγει με επιτυχία τον ήχο Atmos. Λόγω της έλλειψης ηχείων με κατεύθυνση προς τα πάνω, υπάρχει μια εντύπωση ότι ο ήχος έρχεται από πάνω μας. Παρόλο που αυτός ο συνδυασμός προσφέρει μια πιο καθηλωτική εμπειρία από το V2 σε λειτουργία surround, εξακολουθεί να υπολείπεται ενός πραγματικού συστήματος ηχείων surround. Το Dolby Atmos μπορεί να αντισταθμίσει μόνο τους περιορισμούς μιας διάταξης 2.1.

Στην ακρόαση μουσικής, οι βελτιώσεις σε σχέση με τη V2 είναι λιγότερο αισθητές. Τα υψηλά είναι καθαρά και το subwoofer έχει επαρκή ισχύ για να παράγει ικανοποιητικά μπάσα. Σε χαμηλότερες εντάσεις, ωστόσο, δυσκολευτήκαμε σε κάποιες συνομιλίες, κάτι στο οποίο θα βοηθούσε η επιλογή Dialog του Stage V2. Δυστυχώς, η επιλογή αυτή δεν έφτασε στην 360. Αντ’ αυτού, μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ των λειτουργιών Movie, Music, Night και Wide.

Creative Stage 360

Το Wide επεκτείνει το ηχητικό σκηνικό και είναι η βασική μας επιλογή για τα περισσότερα πράγματα. Το Night δημιουργήθηκε με γνώμονα την προβολή χαμηλής έντασης και, παρόλο που βελτίωσε την καθαρότητα της συνομιλίας, το έκανε θυσιάζοντας την απόκριση του μπάσου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τηλεχειριστήριο για να προσαρμόσουμε την ένταση των μπάσων και πρίμων ξεχωριστά. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό.

Η παρουσία προφίλ ήχου για το μακρινό και το κοντινό πεδίο, τα οποία μπορούν να αλλάζουν με τη χρήση ειδικών κουμπιών στο τηλεχειριστήριο, είναι το τελευταίο χαρακτηριστικό ήχου που αξίζει να αναφερθεί. Αυτές βελτιστοποιούν τον ήχο ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκεστε στη πηγή ήχου: σε απόσταση ενός μέτρου, επιλέξτε “Near”, ενώ σε μεγαλύτερη απόσταση, η ρύθμιση που πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι “Far”. Ο αντίκτυπος είναι μικρός, αλλά επιτυγχάνει το στόχο του.

Ευχαριστούμε την Creative για την παραχώρηση του προϊόντος για τις ανάγκες του review.

Τελικές εντυπώσεις

Η Creative με την Stage 360 καταφέρνει να προσφέρει μια προσιτή ηχομπάρα με υποστήριξη Dolby Atmos. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή των περίπου 200 ευρώ. Ακούγεται πολύ καλά και παρέχει αξιοπρεπή ήχο surround, παρά τους φυσικούς περιορισμούς. Η ηχομπάρα είναι εύκολο να ελεγχθεί με το τηλεχειριστήριο, έχει ακόμη και φυσικά κουμπιά στην ίδια τη μονάδα. Σε σύγκριση με το φθηνότερο αδελφάκι της, Stage V2, η Stage 360 είναι μια ξεκάθαρη αναβάθμιση. Με την αυξανόμενη ποσότητα περιεχομένου Dolby Atmos, η ζήτηση για προσιτές ηχομπάρες και άλλες συσκευές ήχου που υποστηρίζουν αυτή τη μορφή είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί. Η Creative Stage 360 είναι η πιο προσιτή λύση αν θέλετε αυτή την υποστήριξη, προφανώς με κάποιους περιορισμούς.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.