Apple Watch Series 7 45mm – Review

Apple Watch Series 7

Οι πωλήσεις των smartwatch σημειώνουν άνοδο χρόνο με το χρόνο και φαίνεται πως υπάρχει αρκετό πρόσφορο έδαφος στην αγορά. Οι κατασκευαστές συνεχίζουν να προσφέρουν μια πληθώρα επιλογών και να καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα τιμών και δυνατοτήτων. Η Apple από την στιγμή που κυκλοφόρησε το Apple Watch, έχει αποκτήσει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αυτής της αγοράς και κάθε νέα κυκλοφορία έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το Apple Watch Series 7 φέρνει κάποιες αλλαγές που είναι αισθητές εξωτερικά, αν και δεν είναι μια πολύ δραστική αλλαγή και δεν ανταποκρίνεται σε εκείνες τις εικασίες που έδειχναν μια ριζική αλλαγή σχεδιασμού, με πιο τετραγωνισμένο σχεδιασμό. Διαθέτει οθόνη που είναι πιο άνετη στο χειρισμό και διατηρεί τη γκάμα αισθητήρων που του επιτρέπουν να καταγράφει πολλές τιμές της δραστηριότητας και της κατάστασης του χρήστη. Έχουμε στα χέρια μας το Apple Watch Series 7 45mm και θα δούμε στις παρακάτω γραμμές αναλυτικά τι νέο φέρνει και αν πραγματικά ξεχωρίζει από τον προκάτοχό του.

Σχεδιασμός

Με μία πρώτη ματιά φαίνεται ότι το Series 7 είναι σχεδόν ίδιο σχεδιαστικά με το Apple Watch Series 6. Στρογγυλεμένες γωνίες και πλαίσιο που το έκαναν τόσο αναγνωρίσιμο τα τελευταία χρόνια. Ζυγίζει λίγο περισσότερο από τo Series 6, αλλά γίνεται αντιληπτό μόνο στην αρχή και αν έχουμε συνηθίσει στο χέρι μας το προηγούμενο μοντέλο. Αδιαμφισβήτητα είναι ένα καλοφτιαγμένο smartwatch και φαινομενικά ανθεκτικό σε χτυπήματα και γρατσουνιές, αν και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να επαληθεύσουμε μακροπρόθεσμα.

Apple Watch Series 7

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι ανθεκτικότερο από τα προηγούμενα μοντέλα, αναφέροντας ότι διαθέτει μεγαλύτερη αντοχή στις ρωγμές. Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι η αντοχή του στο νερό, χωρίς κανένα πρόβλημα λειτουργίας και με το ίδιο σύστημα αποβολής νερού από το ηχείο μέσω ενός βουητού και ήχων. Ο βασικός χειρισμός γίνεται με την περιστρεφόμενη κορώνα και το φυσικό κουμπί, χωρίς κάποια αλλαγή.

Οθόνη

Όσον αφορά την οθόνη, εκεί βλέπουμε τις μεγαλύτερες αλλαγές. Η τεχνολογία LTPO και τα 1000 nits μέγιστης φωτεινότητας διατηρούνται, αν και η φωτεινότητα της Always-on οθόνης, έχει αυξηθεί στα 500 nits. Αυτό θα ευχαριστήσει όσους βλέπουν αυτή τη λειτουργία χρήσιμη, αν και αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση μπαταρίας. Η οθόνη ήταν ήδη από τα καλύτερες που βλέπουμε σε ένα smartwatch, χωρίς ο ήλιος ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση να επηρεάζει την εμπειρία. Διαθέτει καλή αντίθεση, καλή ευκρίνεια και χωρίς υπερκορεσμό. Σύμφωνα με τη εταιρεία, έχουμε περίπου 20% περισσότερη επιφάνεια οθόνης, κάτι που θα παρατηρήσουμε ειδικά αν ήμασταν ήδη χρήστες ενός προηγούμενου Apple Watch και αν διαβάζαμε μεγάλα κείμενα στο ρολόι, όπως ένα email.

Apple Watch Series 7

Είναι επίσης αντιληπτό αν έχουμε τη συνήθεια να βάζουμε μια φωτογραφία ως Watchface, ίσως σε αυτήν την περίπτωση είναι όταν το παρατηρούμε περισσότερο, αν και γενικά μπορούμε να δούμε πως έχουν μεγαλώσει τα εικονίδια όπως όταν πληκτρολογούμε τον κωδικό ξεκλειδώματος ή στον πίνακα ελέγχου. Οι ρυθμίσεις της οθόνης εξακολουθούν να είναι κάπως περιορισμένες, αν και βλέπουμε κάποια άλλη επιλογή στο “πάντα εμφάνιση” (οθόνη περιβάλλοντος). Δεν υπάρχει ακόμα επιλογή αυτόματης φωτεινότητας (ίσως λόγω της ανάγκης για αισθητήρα) και γενικά μοιάζουν πολύ με αυτό που βλέπουμε στο iOS για κινητά της Apple.

Λογισμικό

Το watchOS 8 είχε διατηρήσει την εμφάνιση, τη διεπαφή και την πλοήγησή του, έτσι ώστε οι χρήστες που χρησιμοποιούν ήδη το watchOS 7 να παρατηρήσουν μικρές αλλαγές. Οι ενότητες του συστήματος εξακολουθούν να είναι η αρχική οθόνη, το παράθυρο ειδοποιήσεων, το Κέντρο ελέγχου, το συρτάρι εφαρμογών και η εκτέλεση πολλαπλών εργασιών. Έχουμε μερικά καινούρια watchfaces. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε την πιο μινιμαλιστική επιλογή Contour, Modular Duo και World Time, που επιτρέπουν περισσότερες επιπλοκές. Επίσης έχουμε την επιλογή να βάλουμε κάποιο πορτρέτο για watchface.

Η εφαρμογή Training προσθέτει ορισμένες δραστηριότητες όπως το Pilates, το Tai Chi και το HIIT. Σε γενικές γραμμές, είναι μια συλλογή που προηγουμένως μας φαινόταν αρκετά ολοκληρωμένη (έχει ακόμη και κέρλινγκ. Γενικά θα βρούμε τη δραστηριότητά μας ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια παρόμοια ή συμβατές εφαρμογές τρίτων.
Η καταμέτρηση σε κάθε προπόνηση μπορεί να ποικίλει (μέτρα, επαναλήψεις κλπ.) και μαζί της η οθόνη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Οι ενότητες διατηρούνται επίσης εδώ, με την κύρια οθόνη (μέτρηση, ώρα, πλήκτρα κλπ.), ένα μικρό κέντρο ελέγχου και μια οθόνη αναπαραγωγής πολυμέσων.

Apple Watch Series 7

Η εφαρμογή Activity διατηρεί τα τρία δαχτυλίδια , που αντιστοιχούν σε ώρες ορθοστασίας, λεπτά άσκησης και ενεργές θερμίδες που καίγονται, καθώς και τις ανταμοιβές για το σπάσιμο ρεκόρ ή την ολοκλήρωση προκλήσεων. Σε γενικές γραμμές, οι πληροφορίες που έχουμε είναι χρήσιμες και πλήρεις, αν και δεν φτάνουν στα άκρα του Samsung Galaxy Watch 4. Δοκιμάσαμε διάφορες δραστηριότητες για να ελέγξουμε τις μετρήσεις και βρήκαμε ότι το Apple Watch Series 7 γενικά έχει καλή απόδοση από αυτή την άποψη.

Λειτουργίες που μπορούν ακόμα να διαφοροποιήσουν το Apple Watch από ορισμένους ανταγωνιστές, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και η μέτρηση κορεσμού οξυγόνου στο αίμα, έχουν διατηρηθεί. Το σύστημα μέτρησης είναι το ίδιο, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί μετρήσεις κατά βούληση ή να ακολουθήσει αυτές που κάνει το ρολόι από προεπιλογή με συνεχή τρόπο ως συνεχή παρακολούθηση. Δεν είναι ιατρική συσκευή και σε περίπτωση αμφιβολίας θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία. Είναι όμως μια συσκευή που μπορεί να μας δώσει κάποιες ενδείξεις και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να έχουμε μια απλώς ενδεικτική παρακολούθηση.

Apple Watch Series 7

Η καταγραφή ύπνου φάνηκε επίσης αρκετά ακριβής, μπορεί να μην είναι τόσο διαισθητική όσο θα μπορούσε κατά τη διαχείριση των ήχων ή των επιλογών ξυπνητηριού, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες που δείχνει είναι χρήσιμες αν μας ενδιαφέρει να ελέγχουμε τις ώρες και την ποιότητα του ύπνου μας. Το υψόμετρο έχει τον δικό του αισθητήρα από τη Series 6 και ακόμα μας φαίνεται ότι η μέτρηση είναι αρκετά ακριβής.

Αυτονομία

Το Apple Watch Series 7 εισάγει τη γρήγορη φόρτιση για πρώτη φορά στα wearables της Apple, με την οποία αναμενόταν βελτίωση στην εμπειρία όχι τόσο στην αυτονομία, όσο στον χρόνο φόρτισης. Το αποτέλεσμα είναι πρακτικά 33% λιγότερος χρόνος, δηλαδή από τη μιάμιση ώρα που διαρκούσε η φόρτιση του Apple Watch Series 6, τώρα ξοδεύουμε μία ώρα για να ολοκληρώσουμε τη φόρτιση. Έχουμε δοκιμάσει την αυτονομία με ενεργοποιημένο και απενεργοποιημένο το “Always on”, καθώς και ημέρες με περισσότερες δραστηριότητες (πάνω από 60 λεπτά) και άλλες με λιγότερο (έως 45 λεπτά), επίσης με απλούστερα ή πιο σύνθετα watchfaces (όσες πιο ενεργές πολυπλοκότητες, περισσότερη κατανάλωση). Το αποτέλεσμα είναι κατά μέσο όρο 36 ώρες, με 41 ώρες με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση και 28 με την μέγιστη.

Τελικές εντυπώσεις

Το Series 6 αποδείχθηκε ότι ήταν ένα πλήρες smartwatch που πρόσθεσε τις δικές του λειτουργίες που δεν είδαμε στον ανταγωνισμό. Το Series 7, από την πλευρά του, δεν έχει προσφέρει την καινοτομία που θα μπορούσε να ακολουθήσει στον απόηχο του προκατόχου του, επιλέγοντας δειλά προσθήκες, όπως η λειτουργία Mindfulness και έναν επανασχεδιασμό της οθόνης που σας επιτρέπει να βλέπετε περισσότερο περιεχόμενο. Όσον αφορά την αυτονομία, παραμένει στην ίδια ομάδα Smartwatch που φορτίζονται σχεδόν καθημερινά (δηλαδή πολύ μακριά από αυτά που φτάνουν ή ξεπερνούν την εβδομάδα) και είναι ένα πολύ καλό smartwatch το οποίο δεν έχει οποιοδήποτε σοβαρό ελάττωμα, αλλά να είναι σχεδόν ίδιο με τον προκάτοχό του.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.