AOC Q27G2S/EU – Review

AOC Q27G2S

Η AOC δε χρειάζεται συστάσεις. Η εταιρεία είναι πασίγνωστη στο χώρο του gaming για τα πολύ ποιοτικά περιφερειακά που παράγει, ιδιαίτερα στον τομέα των οθονών. Από αυτά, δεν μπορεί να λείπει και η AOC Q27G2S/EU, η οποία εντάσσεται καθαρά στο gaming κομμάτι, αφού προσφέρει αρκετά “καλούδια” που εξυπηρετούν το σκοπό αυτό. Πάμε να δούμε όμως αναλυτικότερα την οθόνη αυτή καθ’ εαυτή.

Η AOC Q27G2S είναι μια gaming οθόνη με ανάλυση 2560×1440 pixels. Ανήκει στην κατηγορία QHD και απλώνεται σε 27 ίντσες. Για όποιον έχει συνηθίσει να “διαβάζει” τα ονόματα των οθονών της AOC, συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται για ένα κυρτό μοντέλο (μιας και λείπει το γράμμα “C” από την αρχή του τίτλου του). Η ανάλυση που προσφέρει σε συνδυασμό με τις ίντσες της είναι ενδεχομένως το ιδανικό, καθώς η εικόνα που παρουσιάζει είναι πέρα για πέρα φανταστική. Τόσο σε browsing όσο και σε καταστάσεις gaming, η εμπειρία μας ήταν πολύ ομαλή, χωρίς να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Πρόκειται για ένα προϊόν που θεωρητικά μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία premium, ωστόσο καταφέρνει να κρατάει το κόστος σχετικά χαμηλά, κάνοντάς το αρκετά προσιτό προς περισσότερους καταναλωτές.

AOC Q27G2S

Κατά το ξεπακετάρισμα της οθόνης, ανακαλύπτουμε μέσα στην συσκευασία όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται για τη λειτουργία της. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις εταιρείες που προσφέρουν τα καλώδια HDMI και Display Port μαζί με την οθόνη, και η AOC είναι μια από αυτές. Έτσι, λοιπόν, στη συσκευασία θα βρούμε πέρα από την οθόνη, τη βάση χωρισμένη σε δύο κομμάτια τα οποία ενώνονται πανεύκολα με μια χειρόβιδα, το καλώδιο του ρεύματος, τα HDMI και DP όπως προαναφέρθηκε, καθώς επίσης και τα απαραίτητα φυλλάδια με τις οδηγίες χρήσης και την εγγύηση.

Το στήσιμο της οθόνης είναι πολύ απλό και ο μοναδικός “μπελάς” ίσως να είναι το βάρος της. Πρόκειται για ένα προϊόν που ζυγίζει περί τα 5.6kg, πράγμα που την καθιστά λίγο δύσκολη στη μεταχείρισή της. Παρ’ όλα αυτά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βιδώσουμε τη χειρόβιδα πάνω στη σταθερή επιτραπέζια βάση και από ‘κει και πέρα να ασφαλίσουμε την οθόνη πάνω την κάθετη βάση, με το σύστημα ασφαλείας που διαθέτει η AOC. Πλέον, είναι απόλυτα σταθερή και έτοιμη για χρήση.

AOC Q27G2S4

Η βάση της AOC Q27G2S ακολουθεί το ύφος των περισσότερων gaming οθονών της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Κόκκινο και μαύρο, γωνίες που εντυπωσιάζουν και προσφέρουν ομορφιά, επιθετικό και gaming στυλ, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της βάσης. Όπως πάντα, μιλάμε για μια βάση αρκετά βαριά, πράγμα που καθιστά την οθόνη ασφαλή και σταθερή πάνω στο γραφείο μας, αποτρέποντας πιθανούς κραδασμούς. Επίσης, έχουμε την πλέον καθιερωμένη σε κάθε βάση, ειδική τρύπα για τα καλώδια, γεγονός που μας βοήθησε ιδιαίτερα στο cable management ώστε να διατηρήσουμε το χώρο μας ακόμα πιο καθαρό.

Το επάνω μέρος της οθόνης καταλήγει σε μια τετράγωνη στήριξη, με τα ειδικά clips ώστε να εφαρμόσει η οθόνη πάνω σε αυτά. Η πλάτη της οθόνης ακολουθεί και αυτή το desing της AOC στα gaming περιφερειακά, προσφέροντας κόκκινες γραμμές με επιθετικό στυλ, πλαστικές γρίλιες για την καλύτερη εξαγωγή του θερμού αέρα και την συντήρηση της οθόνης, καθώς επίσης και το λογότυπο της AOC στο επάνω μέρος. Μιας και νωρίτερα κάναμε λόγο για ένα προϊόν που θα μπορούσε θεωρητικά να μπει στην premium σειρά, ίσως εδώ κανείς να περίμενε φωτισμό RGB αντί για τις κόκκινες γραμμές ή έστω έναν απλό κόκκινο φωτισμό να δένει πολύ όμορφα με το πίσω μέρος της οθόνης και να διαχέεται στον περιβάλλοντα χώρο όταν τοποθετείται στο γραφείο μας. Ωστόσο, ενδεχομένως η απώλεια αυτού, να είναι ένας από τους παράγοντες που έκαναν την AOC να φέρει την οθόνη αυτή στην αγορά σε χαμηλότερο κόστος από το αναμενόμενο, για αυτά που προσφέρει.

AOC Q27G2S

Για να ολοκληρώνουμε με τα της εξωτερικής εμφάνισης, τα bezels που διαθέτει η οθόνη είναι πολύ μικρά, επιτρέποντας στο χρήστη να προσαρμόσει κι άλλα αντίστοιχα μοντέλα δεξιά και αριστερά. Στο κάτω μέρος της οθόνης έχουμε τα πλήκτρα για το μενού πλοήγησης, τα οποία ως συνήθως είναι τα κλασικά κουμπιά και όχι κουμπιά αφής ή κάτι πιο ριζοσπαστικό. Και μιλώντας για το μενού, να αναφέρουμε πως το μενού της οθόνης είναι το κλασικό “απλό” που προσφέρει στα περισσότερα μοντέλα της η εταιρεία, παρέχοντας ωστόσο πλήθος ρυθμίσεων. Μέσα από αυτές, δοκιμάσαμε τα εργοστασιακά gaming modes της AOC, ενώ μάλιστα ορισμένα από αυτά είναι πολύ ανώτερα από τις γενικές εργοστασιακές ρυθμίσεις της οθόνης. Στο πακέτο δεν προσφέρεται κάποιο χειριστήριο ή αυτό το ξεχωριστό module της AOC με τα κουμπιά ρύθμισης του μενού που τοποθετείται επάνω στο γραφείο, ωστόσο η πλοήγηση και με τα κουμπιά της ίδιας της οθόνης δεν είναι κάτι που θα δυσκολέψει κανέναν.

AOC Q27G2S5

AOC Q27G2S6

Στα των χρωμάτων και της απόδοσης τώρα, όσο και να παλέψουμε να βρούμε κάποιο αρνητικό, πραγματικά δεν μπορούμε. Έχουμε μπροστά μας ένα εξαιρετικό IPS panel, που σε συνδυασμό με τις 27 ίντσες και την QHD ανάλυση, το αποτέλεσμα που προσφέρουν είναι πραγματικά μοναδικό. Τα χρώματα της οθόνης είναι αρκετά ζωηρά και έντονα, ενώ έχουμε μια τεράστια γκάμα χρωμάτων που φτάνει τα 10bit βάθος χρώματος. Με πιο απλά και κατανοητά νούμερα, οι συνηθισμένες οθόνες των 8bit μπορούν να προσφέρουν “μόλις” 16.7 εκατομμύρια χρώματα, την στιγμή που η AOC Q27G2S έχει την δυνατότητα να αναπαράγει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο χρώματα. Όλα τα παραπάνω, έρχονται και δένουν απόλυτα με τον λόγο αντίθεσης 1000:1 και την φωτεινότητα των 350cd/m², δίνοντας πραγματικά μια εικόνα που δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει όποιον την βλέπει. Δυστυχώς, μέσα από τις φωτογραφίες δεν είναι εφικτό να μεταφέρουμε την ποιότητα και την ακρίβεια των χρωμάτων που είδαμε με γυμνό μάτι, ωστόσο η αποτύπωση και η καθαρότητα της εικόνας είναι αρκετά διακριτές.

AOC Q27G2S

Μιας και τόση ώρα μιλάμε για ένα gaming monitor, δε γίνεται να μην αναφέρουμε τα 165Hz ρυθμού ανανέωσης που προσφέρει η AOC, καθώς επίσης και το 1ms στον χρόνο απόκρισης. Δύο στοιχεία που βοηθούν ιδιαίτερα στο gaming. Και πράγματι, στις δοκιμές που είχαμε με την οθόνη δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με κολλήματα ή κινήσεις με καθυστέρηση και έτσι το παιχνίδι μας ήταν πιο ευχάριστο. Για αυτούς που θέλουν το απόλυτο από την gaming οθόνη τους, η AOC Q27G2S προσφέρει και τεχνολογία Nvidia G-Sync, επιτρέποντας στο χρήστη να βοηθήσει την οθόνη να συνεργαστεί απόλυτα με την Nvidia κάρτα γραφικών του για μοναδικό αποτέλεσμα και απόλυτη gaming εμπειρία.

Η AOC Q27G2S/EU κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από τα τέλη Νοεμβρίου 2021, με τιμή περί τα 310€. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο gaming monitor που θα ικανοποιήσει και τους απαιτητικούς χρήστες, τόσο στην απλή χρήση και το browsing, όσο και στο gaming. Περισσότερες πληροφορίες για την οθόνη μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.

Από μικρός χωμένος μέσα στον κόσμο της τεχνολογίας και του gaming. Του αρέσουν ανταγωνιστικά παιχνίδια για να βλέπει το όνομά του πρώτο στα leaderboards και πιστεύει ότι είναι μηχανικός υπολογιστών και φωτογράφος. Όσο υπάρχει Internet, θα είναι μόνιμα online.