Uragun – Review

Uragun

Το 2022 έως τώρα έχει ήδη αποτελέσει μία πολύ δυνατή χρονιά για το gaming, με μεγάλα παιχνίδια να έχουν έρθει, αλλά ακόμα και μικρής κλίμακας τίτλους να παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει το Uragun, ένα top-down shooter γεμάτο δράση, το οποίο μπορεί αρχικά να μη γεμίζει το μάτι, αλλά μετά από λίγο gameplay το potential που έχει γίνεται αισθητό.

Το σενάριο στο οποίο μας φέρνει ο τίτλος της Kool2Play δεν αποτελεί κάτι το επαναστατικό. Αντ’ αυτού έχουμε να κάνουμε με πολυχρησιμοποιημένη συνταγή, η οποία, όμως, πάντα έχει το ενδιαφέρον της όταν υλοποιείται ορθά. Το Uragun, λοιπόν, μας τοποθετεί σε μία μελλοντική δυστοπία, όπου η γη φαίνεται να έχει ερημώσει και να έχει κατακτηθεί από εχθρικά robot. Εμείς από την πλευρά μας χειριζόμαστε επίσης ένα robot, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλικό, αλλά ταυτόχρονα θανατηφόρο για τους εχθρούς του.

Uragun

Κάτι που οφείλουμε να σημειώσουμε προτού μπούμε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον τίτλο, είναι ότι βρίσκεται σε Early Access, με το περιεχόμενο που προσφέρει να αυξάνεται και τα features του να υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν μελλοντικά, προς το καλύτερο. Δεδομένου αυτού, μπορούμε να πούμε ότι το παιχνίδι ξεκινά από μία πολύ καλή βάση, που δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές με κατάλληλες ενέργειες να έχουν στα χέρια τους ένα εξαιρετικό προϊόν, όταν έρθει η ώρα για την πλήρη κυκλοφορία του.

Το Uragun αποτελεί ένα παιχνίδι που βασίζεται σε επίπεδα. Καθένα από τα επίπεδα έχει διαφορετικό σχεδιασμό και αρκετές φορές έχει διαφορετικό στόχο. Τα επίπεδα είναι αρκετά σύντομα σε διάρκεια, αλλά ο παίκτης μπορεί να παραμείνει σε αυτά για όσο επιθυμεί, αφού η αποστολή τερματίζεται όταν το επιλέξετε εσείς και όχι όταν ολοκληρωθεί το objective που έχει. Υπάρχουν και επίπεδα που αποτελούνται αποκλειστικά από ένα boss fight, που μπορούμε να πούμε ότι έχουν αρκετή δυσκολία ώστε να προσφέρουν μία πρόκληση και παράλληλα μία ικανοποίηση μετά την επίτευξη του στόχου. Κάθε επίπεδο έχει τρία Intel που μπορείτε να συλλέξετε και χρησιμεύουν στην αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων του robot. Η συλλογή αυτών είναι προαιρετική και μετά τα πρώτα επίπεδα είναι σχετικά κρυμμένα, σε σημεία που δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς, αλλά ενδεχομένως πάνω στη δράση και το ρυθμό που έχει το παιχνίδι, να ξεχάσει να ψάξει. Στην πορεία εμφανίζονται και άλλα κρυμμένα αντικείμενα, που ξεκλειδώνουν κρυμμένες αποστολές.

Γενικότερα η πλοήγηση στα διάφορα επίπεδα του Uragun δε μοιάζει με ιδιαίτερη σπαζοκεφαλιά, αλλά υπάρχουν στιγμές που απαιτεί από τον παίκτη να σταματήσει και να σκεφτεί αν έχει περάσει από το συγκεκριμένο σημείο ξανά και τι του μένει να κάνει από άποψης objective. Επίσης, το περιβάλλον παρουσιάζει μια σχετική δυνατότητα αλληλεπίδρασης, που μπορεί να παίξει ρόλο στην έκβαση μίας μάχης, δίνοντας μία ακόμα νότα στο σύστημα μάχης που παρουσιάζεται αρκετά ανεπτυγμένο για τέτοιου είδους παιχνίδι. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι αντικειμένων, που αντιδρούν διαφορετικά όταν τα πυροβολήσει ο παίκτης. Υπάρχουν μεγάλα container που εκρήγνυνται άμεσα, άλλα που το κάνουν με μία καθυστέρηση και μεγαλύτερη εμβέλεια και άλλα που απλώς καταστρέφονται. Ένας άλλος τρόπος να περάσετε από εμπόδια είναι απλά να κάνετε dash επάνω τους, αλλά αν πρόκειται για εκείνα που εκρήγνυνται, γίνεται κατανοητό πως είναι σοφότερο να τα καταστρέψετε από απόσταση.

Uragun

Με τη μάχη να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στο gameplay που προσφέρει το Uragun, δε γίνεται να μην κάνουμε ειδική αναφορά σε αυτή. Η μάχη στο παιχνίδι χαρακτηρίζεται τόσο από ποικιλία εχθρών όσο και από διαφόρους τρόπους αντιμετώπισής τους, με τα δύο παραπάνω στοιχεία να γίνονται ορατά από νωρίς. Αναμφίβολα, για έναν τίτλο αυτού του μεγέθους, το Uragun παίρνει πολύ καλό βαθμό στον τομέα αυτό και δεδομένου ότι πρόκειται για το κυρίαρχο στοιχείο του, η επιτυχία του συστήματος μάχης καθίσταται ακόμα πιο σημαντική. Ανάλογα με τον τύπο του εχθρού που επιτίθεται, αλλά και τους συνδυασμούς αυτών, ο παίκτης καλείται να αντιμετωπίσει διαφορετικά την κατάσταση και να χρησιμοποιήσει διαφορετικά τόσο τα όπλα του όσο και τον τρόπο που θα κινηθεί γενικότερα, προκειμένου να αποφύγει τη ζημιά.

Οι μηχανισμοί στους οποίους αναφερόμαστε παραπάνω, κάνουν το Uragun ένα παιχνίδια που μπορεί να προσφέρει μία πρόκληση, αλλά παράλληλα δεν είναι δύσκολο να προχωρήσει κανείς σε αυτό. Αυτή η ισορροπία μεταξύ δυσκολίας και πρόκλησης επιτυγχάνεται χάρη σε δύο παράγοντες. Ο ένας έχει να κάνει με το ότι υπάρχουν τρεις “ζωές”, δηλαδή η δυνατότητα επιστροφής μέχρι και τρεις φορές αφού αδειάσει το health bar του παίκτη. Αυτό συνδέεται άμεσα και με το δεύτερο παράγοντα, που είναι η ύπαρξη μίας βαθμολογίας στο τέλος κάθε επιπέδου, που αξιολογεί την επίδοση του παίκτη σε αυτό. Η ολοκλήρωση του επιπέδου με 0 death, όπως καταλαβαίνετε, δίνει μεγαλύτερη βαθμολογία με άριστα στο “S”, χωρίς να είναι το μόνο πράγμα που την επηρεάζει, ωστόσο. Ο χρόνος ολοκλήρωσης παίζει επίσης το ρόλο του και κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο που είναι εφικτό να περάσει κανείς κάθε επίπεδο, ενώ παράλληλα μπορεί να θέσει πρόκληση στον εαυτό του, αν επιθυμεί να φτάσει κάθε επίπεδο στη μέγιστη δυνατή βαθμολογία. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα να παίξει κανείς όσες φορές επιθυμεί το κάθε επίπεδο, οπότε με νέο εξοπλισμό τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.

Uragun

Αναπόσπαστο κομμάτι της μάχης είναι και τα όπλα που χρησιμοποιούνται σε αυτή. Στα διάφορα επίπεδα του Uragun ξεκλειδώνουμε νέα όπλα αλλά και αναβαθμίσεις για τα ήδη υπάρχοντα. Από ένα σημείο και έπειτα οι αναβαθμίσεις αυτές είναι πολλές και ο παίκτης καλείται να χρησιμοποιήσει αυτές που προτιμά σε κάθε περίπτωση ή εκείνες που θεωρεί ότι θα του είναι περισσότερο χρήσιμες, ανάλογα με τη μορφή του επιπέδου. Αναμφίβολα, η ποικιλία που έχει καθιστά το Uragun αρκετά ενδιαφέρον και “κρατά” τον παίκτη. Ωστόσο, είναι δύσκολο από ένα σημείο και έπειτα παιχνίδια αυτού του τύπου να μη δίνουν μία αίσθηση επαναληψιμότητας, αφού όσα διαφορετικά πράγματα και αν υπάρχουν, κάποια στιγμή παύουν να υπάρχουν ριζικές αλλαγές.

Από άποψης γραφικών, το Uragun δεν προσφέρει κάτι το επαναστατικό. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως τα γραφικά κάνουν τη δουλειά τους αρκετά ικανοποιητικά, προσφέροντας ένα επαρκές οπτικά αποτέλεσμα, όπου είναι ευδιάκριτα όσα πρέπει να αποφύγει ο παίκτης και παράλληλα τοποθετούν το παιχνίδι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο από αισθητικής άποψης. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιδόσεις, η αλήθεια είναι πως το παιχνίδι είναι πιο βαρύ από ότι θα φανταζόταν κανείς. Έχει ως προτεινόμενη κάρτα γραφικών μία RTX 2060 και πράγματι, φαίνεται πως είναι πιο απαιτητικό από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Χρησιμοποιώντας μία RTX 3060 Ti και παίζοντας στα 1080p είχαμε σταθερές επιδόσεις και απουσία tearing σε monitor 144 Hz, εκτός από μία περίπτωση, όπου πέσαμε κάτω από 60 fps και συγκεκριμένα στα 54 για μερικά δευτερόλεπτα. Επρόκειτο για την πιο έντονη μάχη που είχαμε και ήταν λογικό να έχουμε πτώση, αλλά γενικότερα για το οπτικό αποτέλεσμα που έχουμε, φαίνεται πως το Uragun είναι πιο απαιτητικό από όσο θα έπρεπε. Άλλωστε, έχουμε να κάνουμε με έναν τίτλο που σε πρώτη ματιά φαίνεται ότι απευθύνεται σε κοινό που δεν έχει συστήματα υψηλών επιδόσεων απαραίτητα, αλλά οι επιδόσεις του δε μαρτυρούν κάτι τέτοιο. Φυσικά, πρέπει να σημειώσουμε ότι, ειδικά για παιχνίδι που βρίσκεται σε early access, είναι αρκετά σταθερό, αλλά αυτό ισχύει για hardware που θα φάνταζε υπέρ αρκετό για τέτοιου στυλ παιχνίδι, με τα πράγματα τελικά να μην είναι ακριβώς έτσι.

Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Uragun για PC που μας παραχωρήθηκε.

Τελικές εντυπώσεις

Το Uragun αποτελεί ένα προσεγμένο παιχνίδι, που μπορεί να κρατήσει οποιοδήποτε είδος gamer απασχολημένο για αρκετή ώρα. Είτε ψάχνετε έναν ευχάριστο τρόπο να περάσετε το χρόνο σας, είτε αναζητάτε μία πρόκληση, ο τίτλος της Kool2Play μπορεί να σας το προσφέρει. Ακόμα και για όσους αναζητούν τη νοσταλγία, έχει αρκετά στοιχεία από τίτλους που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τη μορφή που είχαν τα βιντεοπαιχνίδια στο παρελθόν, αλλά παράλληλα κατορθώνει να τα φέρει στο σήμερα, έχοντας περισσότερη λεπτομέρεια και φυσικά πιο προηγμένα γραφικά. Με την πάροδο του χρόνου, όταν θα έχουμε την πλήρη κυκλοφορία του, αν προστεθεί περισσότερο περιεχόμενο και υπάρξουν μικρές βελτιώσεις στο ήδη υπάρχον, θα έχουμε ένα αξιοπρεπέστατο παιχνίδι στα χέρια μας, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και ικανό να προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης.