Uncharted: Legacy of Thieves Collection – Review

Uncharted Legacy of Thieves Collection

Η Naughty Dog αποτελεί μια εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην αφήγηση μοναδικών ιστοριών μέσω των βιντεοπαιχνιδιών της, πράγμα που κάνει θαυματουργά εδώ και πολλά χρόνια. Μέσω των παιχνιδιών της, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ελαττωματικούς, αλλά άκρως ρεαλιστικούς χαρακτήρες, ένα πλήθος συναισθηματικών σκηνών, κόσμους με εκπληκτική υλοποίηση, όπου όλα έχουν αίσθηση φυσική και ζωντανή και κορυφώνονται με μερικά από τα καλύτερα voice actings στη βιομηχανία. Η σειρά Uncharted, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της. Μια σύγχρονη, χολιγουντιανή ιστορία τύπου Indiana Jones, που δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να βιώσουν τη συγκίνηση ενός κυνηγιού θησαυρού, με τρόπους που δε θα μπορούσε ποτέ να το κάνει μια ταινία.

Δυστυχώς, η σειρά Uncharted με πρωταγωνιστή τον Nathan Drake, φαινομενικά τελείωσε με το Uncharted 4: A Thief’s End, και παρόλο που η μεταγενέστερη αυτόνομη επέκταση του Lost Legacy έδωσε στην αγαπημένη Chole τη δική της περιπέτεια, μια σωστή συνέχεια δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Αν και δεν υπάρχουν ακόμα νέα για τη συνέχιση της σειράς, η Sony είχε την καλοσύνη να κυκλοφορήσει τη συναρπαστική συλλογή Uncharted: Legacy of Thieves Collection, που συγκεντρώνει και τους δύο τίτλους σε ένα τίμιο πακέτο.

Αν και κανένας από τους τίτλους που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συλλογή δεν είναι τόσο παλιός, με το Uncharted 4 να έχει κυκλοφορήσει το 2015, η Legacy of Thieves Collection αποδεικνύει αμέσως την αξία της παίρνοντας μερικούς από τους καλύτερους τίτλους της φαρέτρας του PlayStation και αναβαθμίζοντάς τους ώστε να μοιάζουν με καινούργια παιχνίδια PS5. Η νέα σειρά, διαθέτει πολλαπλές επιλογές γραφικών, όπως HDR, λειτουργία απόδοσης που εξισορροπεί την ανάλυση και το ρυθμό καρέ με στόχο τα 60 fps, μια λειτουργία Performance+ που ευνοεί το ρυθμό καρέ έναντι της ανάλυσης με στόχο τα 120 fps και ένα Fidelity Mode, που ευνοεί την ανάλυση έναντι του ρυθμού καρέ στα 30 fps. Εν ολίγοις, το Uncharted: Legacy of Thieves παρέχει ρυθμίσεις ακόμα και για τους πιο επιλεκτικούς παίκτες εκεί έξω.

Uncharted Legacy of Thieves Collection

Όσον αφορά στο παιχνίδι καθαυτό, θεωρούμε πως δε χρειάζεται να γίνει κάποια μεγάλη ανάλυση, καθώς είναι γνωστό ότι και οι δύο τίτλοι εντάσσονται μέσα σε αυτούς με τις υψηλότερες βαθμολογίες στον κατάλογο του PlayStation 4. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία να ξαναπαίξουμε τους τίτλους μετά από μερικά χρόνια, μας έκανε να θυμηθούμε πόσο πραγματικά καλή είναι η Naughty Dog σε αυτό που κάνει. Η ιστορία του Nathan Drake είναι η ιστορία του να μεγαλώνεις και να επιλέγεις να ζεις για περισσότερα από τον εαυτό σου, να μάθεις πώς να βάζεις την οικογένεια πρώτα από όλα και να είσαι ικανοποιημένος να αφήνεις το παρελθόν στο παρελθόν, αντί να μένεις στις μέρες της δόξας σου με κίνδυνο να χάσεις αυτά που έχεις. Το A Thief’s End είναι γεμάτο αριστουργηματικές σκηνές, που φέρνουν κάθε καρέ του ταξιδιού του Nathan, στην πραγματική ζωή. Μαθαίνεις να νοιάζεσαι για αυτούς τους χαρακτήρες και θέλεις να κάνουν τις σωστές επιλογές, καταλαβαίνοντας ταυτόχρονα γιατί είναι τόσο δύσκολο να μάθεις να αφήνεσαι.

Η Elena, ως σύζυγος του Nate, είναι ένας από τους πιο καλογραμμένους γυναικείους χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών μέχρι σήμερα. Είναι έξυπνη και ικανή, μια γυναίκα που καταλαβαίνει τι παρακινεί τον άντρα της, αλλά επίσης δε φοβάται να τον αφήσει πίσω αν εκείνος δε βγάλει εις πέρας τους δύσκολους στόχους τους. Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο κατανοώ τα θέματα του A Thief’s End και με εξέπληξε το συναίσθημα που μπορεί να περιέχει ένα παιχνίδι, ενώ εξακολουθεί να παρέχει απίστευτες, εξαιρετικά γυρισμένες, χολιγουντιανές σκηνές δράσης. Το Uncharted 4 πιθανότατα περιέχει τις λιγότερες “πλήρεις” σκηνές δράσης της σειράς, αλλά προσωπικά πάντα έπαιρνα τον χρόνο μου και απολάμβανα την εξερεύνηση στον απίστευτα λεπτομερή κόσμο του, αρκετές φορές περισσότερο από μερικές απλές stealth, fight σκηνές.

Uncharted 4

Το Lost Legacy, από την άλλη, δίνει τελικά στην Chloe χρόνο να λάμψει, αφού υποβιβάστηκε σε έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα, με εν δυνάμει ερωτικό ενδιαφέρον, στις προηγούμενες συμμετοχές. Το Lost Legacy, παρά το γεγονός ότι είναι μια περιπέτεια μόνο 7 ωρών, καταφέρνει να εμπλουτίσει την Chloe εξαιρετικά, δίνοντας στους παίκτες λόγο να νοιάζονται για αυτήν, να κατανοήσουν τα κίνητρά της και τελικά να μάθουν λίγα πράγματα για την ιστορία της. Το Lost Legacy καταφέρνει επίσης να συνδεθεί όμορφα με τα γεγονότα του A Thief’s End, χωρίς οι παίκτες να χρειάζεται να έχουν παίξει αυτόν τον τίτλο για να απολαύσουν την περιπέτεια. Το γεγονός ότι το παιχνίδι ευδοκιμεί χωρίς τη συμπερίληψη του Nathan Drake, αποδεικνύει ότι η σειρά Uncharted είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα άτομο. Ακόμα καλύτερα, είναι ένας φανταστικός, συνεκτικός κόσμος κυνηγιού θησαυρού, γεμάτος με πολύ και βαθύ lore, κορυφαίους, ρεαλιστικούς κακούς και πολλές κρυφές, πανέμορφες πόλεις για εξερεύνηση.

Γιατί να αγοράσει όμως κάποιος την νέα συλλογή Uncharted; Ο κύριος λόγος για να αγοράσετε τo Uncharted: Legacy of Thieves Collection είναι πολύ απλά, η ποιότητα των remasters. Αξίζουν τον κόπο; Με μια λέξη, ναι. Αλλά αυτό δε συνοψίζει με ακρίβεια πόσο αριστοτεχνικά είναι αυτά τα remaster. Σίγουρα, βοηθάει το γεγονός ότι η ραχοκοκαλιά κάθε παιχνιδιού ξεχωριστά ήταν ήδη κορυφαία στο PlayStation 4, αλλά από την πρώτη στιγμή που δοκιμάσαμε το A Thief’s End και ξανά αργότερα το Lost Legacy, η ποιότητά τους ήταν κάτι που μας συνεπήρε αμέσως. Και οι δύο τίτλοι μοιάζουν και παίζουν σαν εγγενείς τίτλοι του PlayStation 5, κοντράροντας σχεδόν εύκολα όλες τις άλλες κυκλοφορίες της κονσόλας μέχρι στιγμής. Τα καταπληκτικά animations των προσώπων και γενικότερα των χαρακτήρων, η άψογη χρήση του φωτισμού με τον ήλιο να φωτίζει τέλεια μέσα από ένα καταπράσινο δάσος, και οι μικρές λεπτομέρειες, όπως ο τρόπος με τον οποίο η λάσπη, η βρωμιά και το νερό προσκολλώνται στον παίκτη, τα animations καθώς περνάτε ανάμεσα από πολύ κόσμο, είναι όλα στοιχεία, που συνδυαστικά μας υποδεικνύουν το πόσο πιο μπροστά από τα περισσότερα παιχνίδια, είναι τα Uncharted. Το πραγματικό αστέρι του σόου, ωστόσο, είναι τα τοπία και πραγματικά η ομορφιά τους είναι ανυπέρβλητη.

Από τις ερειπωμένες πόλεις του A Thief’s End, μέχρι τον καταπράσινο κόσμο του Lost Legacy, έπιασα τον εαυτό μου να σταματάει για να απολαύσω τα τοπία, σχεδόν σε κάθε νέα περιοχή που εξερευνούσα. Η ποσότητα της λεπτομέρειας που ξεχύνεται σε κάθε πτυχή του κόσμου είναι συγκλονιστική. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο κόσμος παρουσιάζεται χωρίς χρόνους φόρτωσης ή οτιδήποτε άλλο που να χαλάει έστω και λίγο την εμπειρία. Ο κόσμος εμφανίζεται πλήρως από όλες τις γωνίες, σχεδόν προσκαλώντας τους παίκτες να τον εξερευνήσουν. Σκεφτείτε το σαν ένα χώρο, που δε μοιάζει με κανέναν άλλον και έχει κατασκευαστεί με δεξιοτεχνία για να επιτρέπει στους παίκτες να εξερευνούν σχεδόν με πλήρη ελευθερία, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει αρκετές μικρές λεπτομέρειες για να ωθήσουν τους παίκτες προς τη σωστή κατεύθυνση, αν σκοπεύουν να προχωρήσουν αποκλειστικά στην κύρια ιστορία.

Επιπρόσθετα, τα επίπεδα δυσκολίας δίνουν μεγάλη ελευθερία στους παίκτες να επιλέξουν το τρόπο με τον οποίο προτιμούν να απολαύσουν τους τίτλους. Γενικά κυμαίνονται από πολύ εύκολο, ώστε οι παίκτες να μπορούν απλώς να απολαύσουν την ιστορία χωρίς να αγχώνονται για τη δυσκολία των μαχών, έως και τα πολύ δύσκολα επίπεδα, όπου ακόμη και ένα μικρό λάθος, μπορεί να σας στοιχίσει. Ένα θετικό κομμάτι όσον αφορά στη δυσκολία, είναι ότι μπορεί να αλλάξει και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οπότε στη περίπτωση που παρά είστε γενναίοι στην αρχή ή δεν ξέρετε τι ακριβώς σας περιμένει, δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να μπείτε στις ρυθμίσεις ανοίγοντας το μενού και να αλλάξετε το επίπεδο δυσκολίας, σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεστε εκείνη τη στιγμή.

Όσον αφορά στη σχέση ποιότητας τιμής τώρα, από μόνο του, ολόκληρο το πακέτο κοστίζει 49,99€. Ένα σχετικά μεγάλο ποσό, καθώς οποιοσδήποτε από τους δύο τίτλους μπορεί να αγοραστεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή στις PS4 εκδόσεις τους. Ωστόσο, αυτή η συλλογή αποτελεί την οριστική έκδοση κάθε τίτλου, με τα δύο παιχνίδια να προσφέρουν αρκετές ώρες φανταστικού παιχνιδιού, που πραγματικά δε θα μετανιώσετε. Παρόλα αυτά, αν αυτή τη στιγμή διαθέτετε έναν από τους δύο τίτλους, τότε μπορείτε να διαλέξετε την άλλη εναλλακτική και να κάνετε αναβάθμιση στις PS5 εκδόσεις και των δύο τίτλων μόνο με 10€, κάτι που πραγματικά αξίζει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τελικές εντυπώσεις

Το Uncharted: Legacy of Thieves Collection φέρνει δύο από τα καλύτερα παιχνίδια του PlayStation 4, σε κονσόλα νέας γενιάς, μέσα από δύο εξαιρετικά remasters, τα οποία θα έκαναν ακόμη και τους πιο επιλεκτικούς παίκτες, να πιστέψουν ότι είναι εγγενείς τίτλοι του PlayStation 5. Δύο τίτλοι γεμάτοι περιπέτεια, καρδιά, απίστευτη αφήγηση, φανταστικά γραφικά και πολυαγαπημένοι, ρεαλιστικοί και πιστευτοί χαρακτήρες. Η συλλογή Legacy of Thieves, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, για το τι είναι ικανή να κάνει η Naughty Dog και γιατί είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα studios στη gaming βιομηχανία.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Uncharted: Legacy of Thieves Collection για PS5.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.