Transport Fever 2 – Review

Transport Fever 2

Ύστερα από την πρώτη κυκλοφορία του Transport Fever 2 σε υπολογιστές πίσω τον Δεκέμβριο του 2019, η ομάδα ανάπτυξης του τίτλου, Urban Games, επιστρέφει κυκλοφορόντας το simulator μεταφορών και στις κονσόλες. Ώρα να δούμε, λοιπόν, αν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες που το ίδιο είχε θέσει το 2019.

Στο Transport Fever 2 ξεκινάμε την ιστορία μας περίπου στο 1850, όπου με ένα μικρό κεφάλαιο και ένα μεγάλο όνειρο, ξεκινάμε τη προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια σπουδαία εταιρεία στον τομέα των μεταφορών. Έτσι, ξεκινώντας από το μηδέν, θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την εταιρεία μας, αγοράζοντας νέα οχήματα, ενώ παράλληλα διατηρούμε αυτά που έχουμε ήδη σε καλή κατάσταση, μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα με ασφάλεια και αποδοτικότητα. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι το Campaign Mode του Transport Fever 2 έρχεται με τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους σε τρεις διαφορετικές ηπείρους σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας έτσι στους παίκτες να βιώσουν με αρκετή δόση ρεαλισμού τον τρόπο με τον οποίο άλλαξαν οι μεταφορές στο πέρασμα του χρόνου. Συνολικά πρόκειται για μια αρκετά ευπρόσδεκτη προσθήκη, η οποία λειτουργεί με εξαιρετικό τρόπο.

Αναλυτικότερα, στο Campaign Mode του Transport Fever 2 θα βρείτε διαθέσιμες πάρα πολλές επιλογές, με τις οποίες μπορείτε να δημιουργήσετε σχεδόν τα πάντα. Για παράδειγμα, υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα από την Ευρώπη, την Ασία, και την Αμερική, τα οποία παρουσιάζονται με τρομερή λεπτομέρεια, ενώ την ίδια στιγμή, μέσω του Map Editor, μας δίνεται η ευκαιρία να επεξεργαστούμε και να “πειράξουμε” όλα όσα υπάρχουν μέσα σε αυτές τις τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, με τις δικές μας προσωπικές πινελιές. Επιπρόσθετα, τα voiceovers σε συνδυασμό με τα cutscenes, εμπλουτίζουν με επιτυχία το storytelling καθώς και συνολικά το κομμάτι του gameplay.

Πέρα από τις πολλές επιλογές που μας δίνονται όσον αφορά στο χτίσιμο και τη δημιουργία τρόπων μεταφορών, στο Transport Fever 2 θα πρέπει να προσέχουμε και να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες της εκάστοτε πόλης και οικονομίας. Αυτές ποικίλουν από γέφυρες, σήραγγες, σιδηροδρομικά οχήματα και σηματοδότες, λωρίδες λεωφορείων και πολλά ακόμη. Γενικά, θα πρέπει να έχουμε το νου μας και να προσπαθούμε να βελτιστοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υποδομές μεταφορών μας, έτσι ώστε οι πόλεις να μένουν ικανοποιημένες με τη δουλειά μας και να έχουμε περισσότερα έσοδα. Σε αυτό βοηθούν και οι επιπλέον πληροφορίες που μας δίνονται επεκτείνοντας τις υποδομές μας.

Εκτός από το Campaign Mode τώρα, στο Transport Fever 2 υπάρχει και ένα Free Play Mode, στο οποίο οι παίκτες μπορούν να απολαύσουν μια πιο χαλαρή και ήπια κατάσταση, καθώς στο συγκεκριμένο mode δεν υπάρχουν άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες. Με αυτό το μονοπώλιο λοιπόν, θα βρεθείτε να έχετε στη διάθεσή σας ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, με το οποίο μπορείτε να χτίσετε μια πραγματικά εντυπωσιακή και αποδοτική εταιρεία μεταφορών, χωρίς να ανησυχείτε τόσο για τα χρήματα.

Στον οπτικό τομέα -με μερικές εξαιρέσεις- το Transport Fever 2 δείχνει αρκετά ικανοποιητικό και στις κονσόλες. Το γρασίδι δείχνει πλούσιο και όμορφο, οι άνθρωποι που περιφέρονται στους δρόμους και τα πεζοδρόμιο εκτελούν ρεαλιστικές κινήσεις αποτυπώνοντας συνολικά έναν αρκετά ζωντανό κόσμο, ενώ η λεπτομέρεια που υπάρχει σε όλα τα οχήματα είναι εκπληκτική. Τεχνικά, από την άλλη, υπήρχαν αρκετά προβλήματα όπως bugs και crashes, ενώ το παιχνίδι δεν έτρεχε σχεδόν ποτέ τόσο ομαλά όσο περιμέναμε.

Επιπλέον, ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Transport Fever 2 -μετά την έλλειψη του multiplayer- στις κονσόλες, είναι τα κουμπιά του. Από τις πολύ απλές εντολές όπως το να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα πράγματα, μέχρι όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να χτίσουμε όλες τις υποδομές που χρειάζονται, όλα έδειχναν ότι δεν ήταν φτιαγμένα για χειριστήριο. Ειδικά από προεπιλογή, τα κουμπιά ήταν πολύ περίεργα τοποθετημένα. Κατά κύριο λόγο, η κακή τοποθέτηση των κουμπιών είναι αρκετή ώστε να χαλάσει η εμπειρία για πολλούς παίκτες.

Transport Fever 2

Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Transport Fever 2 για PS5 η οποία μας παραχωρήθηκε από την AVE.

Τελικές εντυπώσεις

Το Transport Fever 2 αποτελεί συνολικά ένα από τα πιο άρτια simulators που έχουμε δει. Περιέχει μια τεράστια ποικιλία επιλογών χάρη στο Campaign Mode και τον τρόπο που χειρίζεται την εξέλιξη στον τομέα των μεταφορών, η οποία συνδυάζεται με όλες τις προκλήσεις και υποχρεώσεις που συνοδεύουν μια εταιρεία μεταφορών. Αυτό, πρόσθετα με τα πάνω από 200 οχήματα και τη συνεχή πρόκληση του να επεκτείνουμε και να διατηρήσουμε τις υποδομές μας, έχει ως αποτέλεσμα το παιχνίδι να είναι ικανό να προσφέρει αμέτρητες ώρες στους παίκτες, χωρίς να φανεί στιγμή βαρετό ή επαναλαμβανόμενο. Επίσης, τα γραφικά του βρίσκονται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο για παιχνίδι προσημείωσης, ο κόσμος του είναι ζωντανός, ενώ παράλληλα η μουσική του επένδυση είναι αρμόζουσα, παίζοντας σχεδόν πάντα πιασάρικες και χαλαρές μελωδίες, που δεν αποσπούν, την προσοχή του παίκτη. Από την άλλη όμως, η εμφανής έλλειψη του multiplayer, συνδυαστικά με τα τεχνικά του προβλήματα και τα ολοκληρωτικά άβολα κουμπιά, υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την συνολικά εξαιρετική εμπειρία που προσφέρει η Urban Games με το Transport Fever 2 στις κονσόλες.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.