Ύστερα από πολλούς simulator τίτλους, με τον τελευταίο που δοκιμάσαμε να είναι το Chef Life: A Restaurant Simulator, η Nacon κυκλοφόρησε πλέον και στις κονσόλες το δικό της παιχνίδι προσομοίωσης: το Train Life: A Railway Simulator.
Στη νέα δημιουργία λοιπόν της εταιρείας, θα ιδρύσουμε μια νέα σιδηροδρομική εταιρεία, με την οποία θα μετακινούμαστε σε αρκετές χώρες τις Ευρώπης, είτε μεταφέροντας επιβάτες, είτε εμπορεύματα. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας, θα βρεθούμε να εξερευνούμε περίπου 10 χώρες, πολλές μικρές πόλεις, ψηλά βουνά και καταπράσινες πεδιάδες. Όλα αυτά, από τη σκοπιά της μικρής, αλλά άνετης καμπίνας του τραίνου μας, μέσα από την οποία θα πρέπει να έχουμε και το νου μας για τυχόν απρόοπτα, ώστε η πορεία μας να διατηρείται ασφαλής.
Παρόλα αυτά, το Train Life: A Railway Simulator δεν εστιάζει τόσο στις διαδρομές και τα ταξίδια μεταξύ των χωρών, όσο στη διαχείριση και τη σωστή λειτουργία της εταιρείας συνολικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πιθανόν πιο διασκεδαστικό κομμάτι του τίτλου, το οποίο δεν είναι άλλο από το gameplay -οδηγώντας το τραίνο με τους ενδιαφέροντες μηχανισμούς του και χαζεύοντας τον κόσμο του, να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Επομένως, αυτό είναι ένα σημείο το οποίο μας βρήκε λίγο αντίθετους.
Ο χειρισμός των τραίνων στο Train Life: A Railway Simulator, αν και στην αρχή μπορεί να σας φανεί περίπλοκος, είναι κατά κύριο λόγο απλός. Ξεκινώντας για πρώτη φορά, θα συναντήσουμε ένα πραγματικά μεγάλο, αλλά αναγκαίο tutorial, το οποίο θα μας δώσει όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχουμε. Θα μάθουμε πώς να οδηγούμε ένα τραίνο, πώς να δεχόμαστε παραγγελίες για μεταφορά εμπορευμάτων, πώς να προσλαμβάνουμε προσωπικό, τα σήματα κυκλοφορίας, πώς να αγοράζουμε και πως να πουλάμε, και πολλά ακόμη. Συνολικά, αν και το tutorial ήταν αναμφισβήτητα κατατοπιστικό, περιείχε τόσο πολλή μαζεμένη πληροφορία, που ήταν σχεδόν αποπνικτική. Θα προτιμούσαμε όλα αυτά να τα μαθαίναμε οργανικά, καθώς κάναμε πρόοδο στο παιχνίδι.
Αφού λοιπόν ολοκληρώσουμε το tutorial, θα ξεκινήσουμε και επίσημα αναλαμβάνοντας δουλειές, έτσι ώστε να βγάλουμε χρήματα για να αναπτύξουμε και να αναβαθμίσουμε την σιδηροδρομική εταιρεία μας. Με κάθε δουλειά που αναλαμβάνουμε, είτε μεταφέροντας επιβάτες, είτε εμπορεύματα και αλληλογραφία, θα κερδίζουμε χρήματα τα οποία θα πρέπει να ξοδεύουμε με σύνεση αν θέλουμε να επιτύχουμε. Για παράδειγμα, θα γίνει κατανοητό από την αρχή του Train Life: A Railway Simulator, ότι ένα ποσοστό από κάθε είσπραξη που κάνουμε θα πρέπει να διατίθεται για τη συντήρηση των τραίνων, έτσι ώστε η μεταφορά των ανθρώπων και των φορτίων να γίνεται με ασφάλεια, αποφεύγοντας τυχόν ατυχήματα.
Αν τώρα προκύψουν κάποιες λάθος αποφάσεις ή κινήσεις κατά τη διάρκεια οδήγησης του τραίνου μας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό βέβαια λειτουργεί θετικά, αλλά και αρνητικά. Το Train Life: A Railway Simulator δεν πρόκειται να “τιμωρήσει” τόσο τον παίκτη για τις επιλογές του. Σχεδόν όλα τα λάθη που γίνονται, μπορούν να διορθωθούν. Αυτό, εκ πρώτης όψεως, λειτουργεί θετικά, καθώς σίγουρα όλοι μας κάποια στιγμή θα κάνουμε κάπου λάθος και θα θέλουμε να μην μπούμε σε μεγάλο κόπο για να το διορθώσουμε. Από την άλλη όμως, η λογική αυτή δεν δίνει στο παιχνίδι τον απαραίτητο ρεαλισμό που θα θέλαμε να δούμε. Επομένως, θα θέλαμε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των αποφάσεων και των συνεπειών αυτών.
Για να μην είμαστε και τελείως άδικοι όμως, ρεαλισμός υπάρχει σε γενικές γραμμές στο Train Life: A Railway Simulator, και μάλιστα σε ικανοποιητικό επίπεδο, ειδικά στο gameplay. Για παράδειγμα, κάθε δρομολόγιο που εκτελούμε έχει συγκεκριμένες οδηγίες, όπως η ώρα που θα φτάσουμε στον προορισμό μας. Το να διανύουμε λοιπόν μεγάλες αποστάσεις, ενώ παράλληλα ακολουθούμε τον κώδικα κυκλοφορίας, προσέχουμε για τυχόν δέντρα ή ζώα στις ράγες, και σταματάμε για καύσιμα, μπορεί εν τέλει να αποτελέσει ένα δύσκολο εγχείρημα. Ένας αρκετά ενδιαφέρον μηχανισμός που παρατηρήσαμε, ήταν ότι όταν χρησιμοποιούσαμε αρκετές φορές το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουμε γρήγορα και να αποφύγουμε κάτι, τότε προκαλούσαμε ζημιά στο τραίνο, την οποία έπρεπε να επιδιορθώσουμε. Γενικότερα, οποιαδήποτε κατάχρηση ή υπερβολή στη χρήση των τραίνων, πρόκειται να σας κοστίσει. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε τη δυνατότητα να αγοράζουμε νέα, καλύτερα τραίνα, τα οποία δεν παρουσιάζουν βλάβες τόσο εύκολα όσο κάποια άλλα.
Μια ακόμα ωραία προσθήκη στο Train Life: A Railway Simulator, είναι οι επιλογές κάμερας που προσφέρει. Μπορούμε να εκτελούμε δρομολόγια βλέποντας τα πάντα είτε μέσα από την καμπίνα του τραίνου, είτε από έξω, ενώ παράλληλα μας δίνεται η δυνατότητα να εναλλάσσουμε την οπτική μας ανά πάσα στιγμή. Το θέμα με τις επιλογές της κάμερας όμως, δεν είναι μόνο το οπτικό κομμάτι. Αντιθέτως, αν επιλέξουμε την τύπου First-person κάμερα που βρισκόμαστε μέσα στην καμπίνα, τότε ο χειρισμός του τραίνου αλλάζει. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα κουμπιά που υπάρχουν διαθέσιμα μπροστά μας, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά το τραίνο. Ο χειρισμός πάντως μέσα από την καμπίνα -αν και αρκετά πιο ρεαλιστικός- είναι κάπως δυσκολότερος και ελαφρώς μπερδεμένος, ενώ επίσης η προοπτική του να βλέπεις τα πάντα μέσα από το τραίνο, είναι κάπως αδιάφορη.
Οπτικά, το Train Life: A Railway Simulator υστερεί. Καθώς ταξιδεύουμε με το τραίνο, θα παρατηρούμε τριγύρω διάφορα όμορφα τοπία, τα οποία δυστυχώς δείχνουν φτωχά. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου λεπτομέρεια στις τοποθεσίες, στους ανθρώπους, και στα οχήματα που συναντήσαμε. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία ζωντάνια στον κόσμο που κινούμαστε, γεγονός που καθιστά την ύπαρξη ενός καλύτερου οπτικού τομέα, περισσότερο αναγκαία. Τεχνικά, εκτός από μερικά crashes τα οποία απαιτούσαν να κάνουμε restart το παιχνίδι και κάποια θέματα με το GPS των διαδρομών, το Train Life: A Railway Simulator έτρεχε απροβλημάτιστα στο Nintendo Switch.
Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Train Life: A Railway Simulator για Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την AVE.
Τελικές εντυπώσεις
Το Train Life: A Railway Simulator παρά τα προβλήματά του, αποτελεί συνολικά ένα ευχάριστο simulator τραίνων. Προβλήματα όπως ο φτωχός οπτικός του τομέας, μερικά τεχνικά προβλήματα, και ο άψυχος κόσμος του συνδυαστικά με την πολλή μαζεμένη πληροφορία, δεν το αφήνουν να λάμψει με τον τρόπο που θα ήθελε. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο τίτλος προσφέρει στους παίκτες πολλές επιλογές, έναν μεγάλο χάρτη με πολλές τοποθεσίες, και έναν συνολικά άρτιο χειρισμό των τραίνων.

Leave a Reply
View Comments