Τour de France 2022 – Review

Τour de France 2022

Ακόμα και για όποιον δε γνωρίζει πολλά σχετικά με την ποδηλασία, το Τour de France αποτελεί ένα από τα events που έχει ακουστά τουλάχιστον, ή ενδεχομένως και παρακολουθήσει κάποια στιγμή. Ο Γύρος της Γαλλίας, όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι ίσως ο πιο γνωστός αγώνας του εν λόγω αθλήματος και επομένως, η ονομασία Τour de France 2022 καθιστά το παιχνίδι εύκολα αναγνωρίσιμο, ακόμα και αν δεν πρόκειται για το πιο δημοφιλές άθλημα που θα βρείτε.

Φυσικά, το Τour de France 2022 δεν περιλαμβάνει μόνο τις διαδρομές που βρίσκονται στη Γαλλία, αλλά όλο το καλεντάρι του αθλήματος. Έτσι, βρίσκουμε μια μεγάλη ποικιλία διαδρομών, με διαφορετική γεωγραφία και καιρικά φαινόμενα, που απαιτούν διαφορετική διαχείριση. Παράλληλα, στο παιχνίδι βρίσκουμε και όλους τους αναβάτες και τις ομάδες που συμμετέχουν στο Tour, με τα χαρακτηριστικά του καθενός να αποτυπώνονται μέσω στατιστικών. Άλλος είναι καλύτερος σε καταστάσεις sprint, άλλος στο να διατηρεί υψηλό ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πάει λέγοντας.

Τour de France 2022

Φυσικά, όπως σε κάθε αθλητικό παιχνίδι, έτσι και στο Τour de France 2022 έχουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ομάδας και διοίκησης αυτής. Ωστόσο, θεωρούμε αρκετά δύσκολο να βρούμε ενδιαφέρον σε κάτι τέτοιο για αρκετή ώρα. Γενικά το παιχνίδι έχει πρόβλημα στο κομμάτι αυτό, με τους αγώνες να είναι τεράστιοι σε διάρκεια και χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό από άποψης χειρισμού. Ενδεχομένως αν υπήρχε μία μεγαλύτερη πρόκληση στο χειρισμό να είχαμε κάτι καλύτερο. Το εν λόγω άθλημα ουσιαστικά επικεντρώνεται απόλυτα στη διαχείριση δυνάμεων και καταστάσεων, γεγονός που καθιστά εξαρχής δύσκολο το να γίνει ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον για ένα video game.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων στο Τour de France 2022 απαιτούνται προσαρμογές για να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είτε πρόκειται για ένα αργό ξεκίνημα με σκοπό να διατηρήσουμε δυνάμεις, είτε πρόκειται να μείνουμε πίσω από έναν σχετικά γρήγορο αναβάτη για να εκμεταλλευθούμε αεροδυναμικά την παρουσία του για να διατηρήσουμε μία ικανοποιητική ταχύτητα χωρίς να σπαταλάμε δυνάμεις, ουσιαστικά τα πάντα κρίνονται από αποφάσεις που λαμβάνουμε. Επί της ουσίας, το κλειδί είναι να μην αγχωθούμε βλέποντας κάποιον αναβάτη να ξεμακραίνει, καθότι ο αγώνας είναι πολύ μεγάλος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα έρχονται μηνύματα από την ομάδα που αφορούν στη στρατηγική, βοηθώντας τον παίκτη να αποφασίσει πώς θα κινηθεί.

Από άποψης gameplay, το Τour de France 2022 δεν προσφέρει τίποτε το ιδιαίτερο. Όπως προαναφέραμε, έχει απλό χειρισμό και ουσιαστικά ο αναβάτης πηγαίνει στον αυτόματο, με τις στιγμές κατά τις οποίες χρειάζεται να παρέμβει ενεργά ο παίκτης να είναι ελάχιστες. Τα tutorial μέσω των οποίων ο παίκτης μαθαίνει πώς θα ενεργεί σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά σαφή και βοηθούν τον παίκτη να κατανοήσει γρήγορα τους βασικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού, αλλά τελικά πολλά από αυτά σπάνια χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα 200 χιλιομέτρων. Γενικά υπάρχει αρκετή λεπτομέρεια στο τι επηρεάζει την ταχύτητα και τις δυνάμεις του αναβάτη, αλλά μάλλον δεν είναι αρκετό για να κάνει το Τour de France 2022 πολύ πιο ενδιαφέρον από ό,τι είναι.

Επίσης, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι το παιχνίδι δεν είναι συμβατό με ποντίκι και πληκτρολόγιο. Απαιτεί χειριστήριο για να λειτουργήσει, αλλά είναι φτιαγμένο μόνο για χειριστήριο Xbox, χωρίς να προσαρμόζεται σε αυτό του PlayStation.

Κάπου εδώ ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει το Τour de France 2022. Και αυτό δεν είναι άλλο από το οπτικό κομμάτι. Τα γραφικά του θυμίζουν άλλη εποχή, προσφέροντας πολύ χαμηλή ποιότητα. Η συνολική προσέγγιση στα γραφικά του θυμίζει άλλη εποχή και το τελικό αποτέλεσμα δε συνάδει σε καμία περίπτωση με το ότι το παιχνίδι κυκλοφορεί το 2022. Τα μοντέλα των θεατών και του περιβάλλοντος, οριακά μοιάζουν με 2D και θεωρούμε αδύνατο να αφήσουν ικανοποιημένο ακόμα και το μεγαλύτερο fan του αθλήματος. Θα περίμενε κανείς ότι τα μοντέλα των αναβατών θα ήταν καλύτερα, αλλά δεν είναι πολύ ανώτερα από τα υπόλοιπα και σίγουρα δεν είναι σε θέση να αλλάξουν την άποψη κάποιου για τον τίτλο.

Να προσθέσουμε ότι και οι επιλογές σχετικά με την ποιότητα των γραφικών στο Τour de France 2022 είναι πολύ περιορισμένες, πράγμα που εξηγείται απόλυτα από το οπτικό αποτέλεσμα. Είναι ήδη πολύ απλοϊκά και λίγα μπορούν να γίνουν, είτε μιλάμε για βελτίωση, είτε μιλάμε για υποβάθμιση. Επιπλέον, τα animations είναι κάτω του μετρίου. Υπάρχει ένα animation για την πτώση, ένα για τη χρήση των ενεργειακών ποτών και ένα για το pedal, ουσιαστικά, τα οποία δεν αλλάζουν ό,τι και αν συμβεί. Αν εξαιρέσουμε ότι διαφέρει η κίνηση για το πιο επιθετικό pedaling, δεν αλλάζει τίποτα όταν διαφέρουν οι συνθήκες και ακόμα και τα λίγα που βλέπουμε είναι μετρίως φτιαγμένα στην καλύτερη.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε και ότι ουσιαστικά γίνεται να περάσουμε μέσα από ανθρώπους και εμπόδια χωρίς να συμβεί τίποτα. Ούτε κάποια πτώση, ούτε κάποια αντίδραση από τον κόσμο ή έστω το παιχνίδι, να δείξει με κάποιον τρόπο, πέρα από την ελάττωση της ταχύτητας που συμβαίνει γενικά όταν βγαίνουμε εκτός πίστας. Αν μη τι άλλο, δε χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό κάτι τέτοιο.

Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Τour de France 2022 για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την AVE.

Τελικές εντυπώσεις

Το Τour de France 2022 ξεκινάει από μειονεκτική θέση εξαιτίας του μικρού κοινού στο οποίο απευθύνεται, ενώ έχει να καλύψει και το μειονέκτημα ότι έχει να κάνει με ένα σπορ που έχει πολύ αργό ρυθμό και βασίζεται στη διαχείριση και την υπομ0νή. Έχοντας ήδη το δύσκολο έργο να φέρει κάτι ενδιαφέρον που θα πείσει κόσμο που δε θα σκεφτόταν να το δοκιμάσει, το παιχνίδι αποτυγχάνει πλήρως, όχι μόνο σε αυτό, αλλά και στο πιο βασικό πράγμα: να μοιάζει με παιχνίδι του 2022.