Tiny Tina’s Wonderlands – Review

Tiny Tina's Wonderlands Review Featured

Τοποθετημένο στο σύμπαν του Borderlands και δημιουργημένο χρησιμοποιώντας τις βάσεις που έκαναν τη σειρά Borderlands αυτό που είναι, το Tiny Tina’s Wonderlands αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια επέκταση του franchise. Παρόλα αυτά, είναι επίσης πολύ περισσότερα. Έχει μια δική του προσωπικότητα, που από ορισμένες απόψεις το κάνει να στέκεται άξια δίπλα στους προκατόχους του.

Στο Tiny Tina’s Wonderlands, αντί να αναλάβουμε το ρόλο ενός Vault Hunter που τριγυρνάει έξω σε άγριες και αφιλόξενες περιοχές, είμαστε ο Fatemaker. Ένας βασικός παίκτης στο παιχνίδι ρόλων, Bunkers & Badasses, εμπνευσμένο από το Tiny Tina’s Dungeons & Dragons. Ό,τι μας συμβαίνει υπαγορεύεται από την ίδια την Tina, την Bunker Master. Και έτσι, όπως θα περίμενε κανείς, η ιστορία που εκτυλίσσεται καθώς παίζουμε, είναι ίσως η πιο τρελή και παράλογη από οποιαδήποτε άλλη που έχουμε δει σε κάποιο παιχνίδι Borderlands. Και αυτό σίγουρα, αποτελεί από μόνο του κάτι διασκεδαστικό.

Ξεκινώντας, το παιχνίδι σίγουρα είναι οικείο. Τα όπλα αποτελούν το κύριο μέρος του οπλοστάσιού μας και έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να εξοντώσουμε τους εχθρούς με μια ποικιλία από Sniper Rifles, SMGs, Shotguns, καθώς και Bazookas. Όλα τα παραπάνω όμως, περιέχουν και μια δόση μαγείας. Παραδείγματος χάρη, μπορείτε να πυροβολήσετε ρόπαλα ή βολίδες αντί για τυπικές σφαίρες. Σε μεγάλο βαθμό, όμως, το σύστημα των όπλων είναι ίσως το πιο οικείο πράγμα του Tiny Tina’s Wonderlands. Όπως και στο Borderlands 3, πολλά από τα όπλα έχουν διπλές λειτουργίες πυροδότησης, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε το τι θα πυροβολείτε ανάλογα τη περίσταση. Και όπως κάθε παιχνίδι Borderlands, θα έχετε πολύ περισσότερο Loot από όσο μπορείτε να φανταστείτε.

Αυτό που διαφέρει ωστόσο, είναι ότι μπορούμε να εξοπλίσουμε τον χαρακτήρα μας με περισσότερη πανοπλία. Μαζί με μια ασπίδα ή αλλιώς ward, όπως αναφέρεται στο παιχνίδι, μπορούμε και ξεκλειδώνουμε μερικές υποδοχές για το Chest Armor, τα δαχτυλίδια και ένα φυλαχτό. Το καθένα από αυτά, έχει τη δυνατότητα να μας προστατεύσει και να μας προσφέρει ένα Buff με κάποιον τρόπο. Επίσης, μια νέα διαφορά είναι και η έλλειψη χειροβομβίδων στο Tiny Tina’s Wonderlands. Αντιθέτως, ο χαρακτήρας μας έχει τη γνώση ενός μαγικού ξορκιού, που καθορίζεται από το Spellbook που έχετε. Γενικότερα, ίσως είναι πιο ενδιαφέρουσες και ποικίλες από τις χειροβομβίδες του Borderlands, προσφέροντας διάφορα προνόμια, enchantments, καθώς και είδη ζημιάς.

Δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός μας που κάνει τον χαρακτήρα μας πιο δυνατό όμως, στο Tiny Tina’s Wonderlands. Ξεκινώντας, επιλέγουμε μια κατηγορία χαρακτήρων, δίνοντας έτσι στο χαρακτήρα μας ένα Signature Ability και ένα Skill Tree, έτσι ώστε να ξεκλειδώνουμε Skills, Benefits και να ανεβαίνουμε επίπεδο. Αργότερα στο παιχνίδι, θα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ένα δευτερεύον Class, δίνοντάς μας πρόσβαση σε περισσότερα Signature Abilities και ένα δεύτερο Skill Tree. Ακόμα, κάθε φορά που ανεβαίνουμε επίπεδο, θα λαμβάνουμε έναν πόντο, τον οποίο μπορούμε να επενδύσουμε στο Skill Tree μας, καθώς και ένα Hero Point, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσουμε ένα Primary Stat, όπως το Max HP μας, το Cooldown των Skill μας, ή το Crit Chance.

Αυτό που δίνει πραγματικά το προβάδισμα στο Tiny Tina’s Wonderlands όμως, είναι η φανταστική του αφήγηση, ο κόσμος του και το Voice Acting. Ενώ παίζετε, θα απολαμβάνετε συχνά τους διαλόγους από την Tiny Tina και τους άλλους χαρακτήρες στο ταμπλό. Αν έχετε παίξει το Borderlands 2 ή 3, γνωρίζετε ήδη πόσο μοναδική είναι η Tiny Tina. Η Ashly Burch κάνει μια απίστευτη δουλειά στο να τη φέρει στη ζωή. Συνδυαστικά με τη Wanda Sykes ως Frette και τον Andy Samberg ως Valentine, πραγματικά μιλάμε για απόλυτη απόλαυση. Προσθέστε σε αυτούς τους διάφορους χαρακτήρες που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένου του Dragon Lord, του οποίου τη φωνή έχει δανείσει ο Will Arnett, και θα έχετε στη κατοχή σας ένα φανταστικό Cast γεμάτο αστέρια, που πραγματικά δίνει στο παιχνίδι αυτό το κάτι για να λάμψει.

Ο κόσμος στον οποίο τοποθετείται το Tiny Tina’s Wonderlands, είναι επίσης πλουσιότερος και πιο ποικίλος από τον τυπικό κόσμο των Borderlands που έχουμε συνηθίσει. Αρχικά, είναι τεράστιος. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της ιστορίας, θα έχετε ξεμείνει με μισοτελειωμένους χάρτες και νέες περιοχές με τις οποίες δεν έχετε καν ασχοληθεί. Κατά τη γνώμη μας, αξίζει να ασχοληθείτε και να το ψάξετε λίγο παραπάνω, γιατί υπάρχουν αρκετά Side Quests και διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα που αξίζει να βρείτε. Τα πιο συνηθισμένα από τα αυτά, αποτελούν τα Lucky Dice, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο του τίτλου. Κάθε φορά που βρίσκετε ένα από αυτά, το επίπεδο τύχης σας -η πιθανότητα να βρίσκετε καλύτερο Loot- αυξάνεται ελαφρώς και επομένως, αν είστε «πεινασμένοι» για καλύτερο Loot, αξίζει να τα αναζητήσετε. Υπάρχουν ακόμα και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα, τα οποία όλα προσφέρουν Rewards αν καταφέρετε να τα ανακαλύψετε.

Ένα από τα σημεία που απολαύσαμε περισσότερο στο Tiny Tina’s Wonderlands, είναι αναμφισβήτητα το Overworld. Μεταξύ των κύριων περιοχών του παιχνιδιού, μεταφερόμαστε σε έναν Top-Down Third Person κόσμο, σαν ένα ζωντανό επιτραπέζιο παιχνίδι περιπέτειας. Ενώ το Overworld είναι απλώς ένας τρόπος για να μετακινηθείτε από μια περιοχή στην άλλη, περιέχει επίσης τις δικές του αποστολές, τα δικά του κρυφά μυστικά που πρέπει να αποκαλυφθούν και πολλά ακόμη. Υπάρχουν ακόμα Dungeons και Camps, στα οποία μπορούμε να μεταβούμε, ξεκινώντας μια συγκεκριμένη μάχη, που συνήθως αποφέρει μερικές αρκετά πολύτιμες ανταμοιβές. Και καθώς παίζουμε στο παιχνίδι, ξεκλειδώνουμε νέες ικανότητες που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε σε νέες περιοχές του Overworld. Έχοντας ξοδέψει αρκετό χρόνο απλά εξερευνώντας και αποκαλύπτοντας όσο μεγαλύτερο μέρος του μπορούσαμε, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι σχεδόν αποτελεί ένα παιχνίδι μικρότερης κλίμακας από μόνο του.

Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε μόνο με την κύρια ιστορία του Tiny Tina’s Wonderlands, πιθανότατα να έχετε τελειώσει σε περίπου 15 με 20 ώρες. Ωστόσο, αν ασχοληθείτε και με τα Side Quests/Activities του, ο παραπάνω χρόνος μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί. Ολοκληρώνοντας τη βασική καμπάνια του τίτλου, θα αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα νέο Mode. Έχοντας ασχοληθεί μόνο λίγο με το «Chaos Chamber», μπορούμε να πούμε ότι είναι ουσιαστικά ένα Roguelike Mode διαρκώς αυξανόμενης δυσκολίας. Θα βρείτε τον εαυτό σας σε μια τυχαία μάχη, θα διασχίσετε μια σειρά από δωμάτια, κερδίζοντας Loot και διαφόρων ειδών Buffs και Curses στην πορεία. Αν μας ρωτάτε, δεν το βρήκαμε τόσο ελκυστικό όσο την κύρια ιστορία του Tiny Tina’s Wonderlands, αλλά χωρίς καμία αμφιβολία μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο που υπάρχει και πιστεύουμε ότι θα εκτιμηθεί από το κοινό που αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί του λίγο παραπάνω.

Παρόλα αυτά, δεν είναι τα πάντα τέλεια στο Tiny Tina’s Wonderlands. Ακόμη και τη στιγμή που γράφεται το review, δηλαδή αρκετές ημέρες μετά την κυκλοφορία του, έχει αρκετά τεχνικά προβλήματα. Δεν αντιμετωπίσαμε κάτι ακραίο κατά τη διάρκεια του δικού μας playthrough, ωστόσο μπορείτε να περιμένετε διάφορα Bugs και ένα αρκετά κακό AI, που μπορεί να σας εκνευρίσουν λίγο. Όσο ενοχλητικά κι αν είναι μερικά από αυτά τα ζητήματα ωστόσο, δεν αρκούν για να χαλάσουν σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία και πιστεύουμε ότι με ένα-δύο patch, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Ακόμα, όντας τόσο παρόμοιο με το Borderlands, φαίνεται πως το Tiny Tina’s Wonderlands κληρονόμησε μερικά από τα ελαττώματά του. Παραδείγματος χάρη, το Shooting και το Looting σε μερικές πελώριες περιοχές, μπορεί να γίνει λίγο επαναλαμβανόμενο. Επιπρόσθετα, τα Cel-Shaded γραφικά και τα έντονα χρώματα, δεν κάνουν και την καλύτερη δουλειά εδώ, δίνοντάς μας έναν ακόμη λόγο να πιστεύουμε ότι η μηχανή γραφικών είναι αρκετά παλιά, ενώ ακόμη και τα Animations φαίνονται πια ξεπερασμένα.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Tiny Tina’s Wonderlands για PS5, η οποία μας παραχωρήθηκε από την CD Media.

Τελικές εντυπώσεις

Αν δε σας ενοχλούν μερικά τεχνικά προβλήματα, το ξεπερασμένο οπτικό κομμάτι και το γεγονός ότι μετά από κάποια στιγμή το παιχνίδι ελαφρώς επαναλαμβάνεται, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να απολαύσετε παίζοντας το Tiny Tina’s Wonderlands. Η ιστορία του θα σας κρατήσει απορροφημένους χάρη στην εξαιρετική αφήγηση, ενώ ο κόσμος του ξεπερνά σχεδόν όλους όσους έχουμε δει στη σειρά Borderlands. Είναι τεράστιος και προσφέρει τόσο μεγάλο περιθώριο εξερεύνησης ακόμα και πέρα από την κύρια ιστορία και τις δευτερεύουσες αποστολές. Το Chaos Chamber είναι επίσης ένα πολλά υποσχόμενο Mode, το οποίο θα αποτελέσει σίγουρα για πολλούς παίκτες έναν καλό λόγο για να συνεχίσουν να επιστρέφουν στο παιχνίδι.

Συνολικά, αποτελεί μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία για όλους τους θαυμαστές του Borderlands. Είναι αρκετά διαφορετικό, έτσι ώστε οι βετεράνοι της σειράς να έχουν ένα λόγο να ασχοληθούν μαζί του, και αρκετά οικείο για να χαθούν σε έναν νέο, αλλά συνάμα, γνώριμο κόσμο. Το Voice Acting είναι μακράν το καλύτερο μέχρι σήμερα, με τρομερές ερμηνείες να το απαρτίζουν. Η Ashly Burch, η οποία έχει δανείσει τη φωνή της στη Tina δίνει μία εντελώς διαφορετική «παράσταση», ειδικά συγκριτικά με την ερμηνεία της ως Aloy στους Horizon τίτλους. Το Tiny Tina’s Wonderlands έχει σίγουρα αρκετά προβλήματα στα οποία υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ωστόσο και πάλι αποτελεί ένα απολαυστικό παιχνίδι με πολλά για να σας διασκεδάσει.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.