The Pedestrian – Review

The Pedestrian

Το The Pedestrian της Skookum Arts, αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό Puzzle Slide Scrolling Platformer. Είναι από αυτά τα παιχνίδια, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας τραβήξει αμέσως. Είναι παρόμοιο με άλλα side-scrollers που έχουμε δει στο παρελθόν, ωστόσο ο σχεδιασμός του αποτελεί κάτι ολόφρεσκο και μοναδικό. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όμως.

Στο νέο τίτλο της Skookum Arts,ξεκινάτε απλά, μαθαίνοντας τα βασικά σχετικά με το τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα και οι μηχανισμοί του, ενώ αργότερα, θα προχωρήσετε στο κύριο κομμάτι του, το οποίο έχει να κάνει με πραγματικούς γρίφους. Ως παίκτης που ελέγχει τόσο το άτομο όσο και το περιβάλλον, έχετε την αποστολή να χειριστείτε το όλο πεδίο του παιχνιδιού, έτσι ώστε ο χαρακτήρας σας να μπορεί να κινείται σωστά γύρω του. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν τρεις πινακίδες όλες με διαφορετικές πόρτες και σκάλες, πρέπει να φτιάξετε τις πινακίδες με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πόρτες και οι σκάλες να συνδέονται, για να μπορέσει ο χαρακτήρας σας να τις περάσει, και να σκαρφαλώσει για να φτάσει ως στην έξοδο.

The Pedestrian

Καθώς προχωράτε, λοιπόν, στο The Pedestrian, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Όχι μόνο θα πρέπει να χειρίζεστε το περιβάλλον, κρατώντας τις πινακίδες στη σωστή θέση, ώστε ο χαρακτήρας σας να μπορεί να κινείται ανάμεσά τους, θα πρέπει επίσης να μαζεύετε τα κλειδιά για να ξεκλειδώσετε τις πόρτες, να κινείστε και να πηδάτε στις πλατφόρμες, να μετακινείτε κουτιά, να αποφεύγετε λέιζερ και πολλά ακόμη. Ενώ οι γρίφοι γίνονται λίγο πιο περίπλοκοι με τη πάροδο του χρόνου, σπάνια βρήκα τον εαυτό μου να κολλάει σε έναν για περισσότερα από λίγα λεπτά. Με αρκετές δοκιμές και πολλά λάθη, δεν πρόκειται να συναντήσετε κανένα πρόβλημα με το The Pedestrian, το οποίο προσφέρει περίπου πέντε ώρες αγνού gameplay, αν και αυτό είναι κάτι σχετικό, μιας και μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός.

Αυτό που κάνει το The Pedestrian, όμως, να ξεχωρίζει και να λάμπει πραγματικά, είναι η συνολική του ιδέα. Χωρίς καμία αμφιβολία, θα ήταν εύκολο να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι όπου ο παίκτης απλώς πηγαίνει από αριστερά προς τα δεξιά, λύνοντας γρίφους στην πορεία, όπως πολλά παιχνίδια στο είδος του platforming άλλωστε. Αλλά η προσθήκη του να μπορείς να χειρίζεσαι ο ίδιος το περιβάλλον, και συγκεκριμένα αυτό το περιβάλλον, και έπειτα να κυκλοφορείς μέσα στις πινακίδες, είναι μια φανταστική ιδέα που μας κάνει να αισθανόμαστε το The Pedestrian, σαν κάτι εντελώς νέο. Πρόσθετα με τα παραπάνω, κάθε περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό και η αίσθηση που αφήνει στους παίκτες, είναι σαν να κινούνται σε μια γεμάτη κίνηση πόλη. Στο γεγονός αυτό, συμβάλλει εμπράκτως και η μουσική επένδυση του παιχνιδιού, η οποία προσφέρει όποτε χρειάζεται μια άκρως χαλαρωτική και ανάλαφρη συνοδεία.

Ενώ η ιδέα του παιχνιδιού ήταν κάτι που τράβηξε τη προσοχή μου από τη πρώτη στιγμή που το είδα, οι γρίφοι στην αρχή έμοιαζαν οικείοι με πολλούς άλλους τίτλους του είδους. Τι εννοώ; Εντελώς κλασικοί μηχανισμοί που συναντάμε στα platformers. Θα τραβήξετε ένα μοχλό, μια πλατφόρμα θα ανέβει, θα σπρώξετε ένα κουτί για να μπλοκάρετε ένα λέιζερ. Το πιάσατε το νόημα. Όλα αυτά είναι πράγματα που έχουμε κάνει χιλιάδες φορές στο παρελθόν σε παρόμοια παιχνίδια. Το καλό με το The Pedestrian όμως, είναι ότι το παιχνίδι μονίμως εξελίσσεται. Πάντα καταφέρνει και προσφέρει κάτι καινούργιο. Αυτό συμπεριλαμβάνει διαφόρων ειδών πόρτες, ή ακόμα και κάποια τμήματα του παιχνιδιού, που απαιτούν από το παίκτη να συγκεντρώσει όλα τα κομμάτια για να μπορέσει να λύσει το παζλ και να συνεχίσει. Σίγουρα, με τη πάροδο του χρόνου, θα βρείτε πολλά κοινά στοιχεία όσον αφορά το περιβάλλον και γενικότερα το τρόπο σκέψης και επίλυσης των γρίφων, ακόμα και αν η όλη ιδέα, αποτελεί κάτι εντελώς νέο. Παρόλα αυτά, δε με ενόχλησε ιδιαίτερα και δε βρήκα τον εαυτό μου να κουράζεται καθόλου σχετικά με αυτό.

The Pedestrian

Ένα κομμάτι ακόμα που πραγματικά εκτίμησα στο The Pedestrian, είναι το ότι μπορούν να το παίξουν όλοι. Χωρίς καμία υπερβολή, το παιχνίδι λειτουργεί συνολικά τόσο άρτια, που αναμφισβήτητα μπορεί να το απολαύσει ο καθένας, είτε έχει εμπειρία στο είδος, είτε όχι. Ενώ η δυσκολία όπως προανέφερα αυξάνεται καθώς συνεχίζετε με την ιστορία, οι γρίφοι ποτέ δεν αισθάνονται αδύνατο να λυθούν ή είναι αποθαρρυντικά περίπλοκοι. Έτσι, είτε είστε έμπειρος και σας αρέσουν τα παζλ, είτε αρχάριος, είτε παιδί ή ενήλικας, το παιχνίδι σας κάνει να αισθάνεστε άνετα και σας επιτρέπει να το απολαύσετε ολοκληρωτικά. Σε αυτό φυσικά, βοηθάει και το γεγονός πως το gameplay δεν περιέχει κάποιο κείμενο ή διάλογο, και γενικότερα, ο χειρισμός του δεν αποτελεί κάτι το δύσκολο, επομένως μπορεί να γίνει κατανοητό και να παιχτεί από οποιονδήποτε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Προσωπικά, συνήθως δε δίνω τόσο μεγάλη σημασία σε puzzle παιχνίδια. Είμαι πιο πολύ των action story driven παιχνιδιών, αλλά ειλικρινά δεν μπορούσα να μη ρίξω μια ματιά στο The Pedestrian μόλις είδα το concept του. Και πραγματικά, χαίρομαι που το έκανα. Όλοι οι άνθρωποι στη Skookum Arts, εργάζονται σε αυτό το παιχνίδι περίπου επτά χρόνια, ξεκινώντας χωρίς να έχουν τη παραμικρή ιδέα σχετικά με την ανάπτυξη παιχνιδιών. Όπως όλα δείχνουν, η σκληρή δουλειά και ο χρόνος που αφιέρωσαν, πραγματικά απέδωσαν, καθώς από το πουθενά, μας προσέφεραν κάτι μοναδικό.

Τελικές εντυπώσεις

Υπάρχει μια πραγματική φρεσκάδα στην αντίληψη και τη προοπτική που προσφέρει στο παίκτη το The Pedestrian, τόσο στο κομμάτι του puzzle platforming, όσο και στο χειρισμό του μοναδικού του κόσμου. Η συνεχής εισαγωγή νέων ιδεών και μηχανισμών, είναι παραπάνω από αρκετά για να σας κρατήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια, καθώς προχωράτε στις πολύ όμορφα δομημένες προκλήσεις. Τα ίδια τα επίπεδα, μπορεί να επαναλαμβάνονται κάποιες φορές, τόσο στην εμφάνιση όσο και στην αίσθηση, ωστόσο όχι σε βαθμό να καταστήσουν το παιχνίδι κουραστικό. Επιπλέον, το παιχνίδι κρατάει συνεχώς έναν πολύ ωραίο και γρήγορο ρυθμό, ενώ παράλληλα, δε σας αφήνει ποτέ να νιώσετε χαμένοι στον κόσμο του. Το The Pedestrian εκτελεί άριστα το φανταστικό του concept, με τα πολύ όμορφα γραφικά και τον εξαιρετικό σχεδιασμό του να το καθιστούν κάτι πολύ ξεχωριστό, με την κατάλληλη πολυπλοκότητα για να διατηρήσει τον εγκέφαλό σας ευχάριστα σε εγρήγορση.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του The Pedestrian για PC.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.