Tchia – Review

Tchia

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το Tchia, μας τράβηξε με έναν πολύ όμορφο τρόπο την προσοχή. Έδειχνε να είναι ένα πολύ προσεγμένο indie, το οποίο εκτός από το υπέροχο εικαστικό του και την ζεστή ατμόσφαιρά του, περιείχε και έναν μεγάλο ανοιχτό κόσμο έτοιμο για εξερεύνηση.

Το Tchia, λοιπόν, αποτελεί την νέα δημιουργία της Awaceb, ενός μικρού στούντιο ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, το οποίο εμπνεύστηκε το Tchia από τον τόπο καταγωγής των δημιουργών του. Την Νέα Καληδονία, ένα αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά της Αυστραλίας. Στο παιχνίδι, θα αναλάβουμε τον ρόλο της ηρωίδας Tchia, ενός νεαρού κοριτσιού, το οποίο ζει χαρούμενο με τον πατέρα της σε ένα νησί. Τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν όμως, όταν ο πατέρας της θα πέσει θύμα απαγωγής από τον Meavora, ενός ανθρώπου που εξουσιάζει το αρχιπέλαγος της Νέας Καληδονίας. Έτσι, θα ξεκινήσουμε ένα δύσκολο ταξίδι με σκοπό να σώσουμε τον πατέρα μας και να τον φέρουμε πίσω στο νησί.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε έναν αχανή ανοιχτό κόσμο, ενώ παράλληλα θα γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, οι οποίοι με τον τρόπο τους θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε το στόχο μας. Η πλοκή του κατά βάση μπορεί να είναι απλή και να μην κάνει αυτό το παραπάνω βήμα που θα θέλαμε να δούμε, ωστόσο η Awaceb κατάφερε με τρομερή επιτυχία και επίκληση στο συναίσθημα, να μας παρουσιάσει αρκετές από τις πτυχές της κουλτούρας της. Από την πρώτη κιόλας στιγμή στο Tchia θα μάθουμε για το Coutume, μια τελετή κατά την οποία δωρίζουμε ταπεινά αγαθά προς κάποιον, ως σύμβολο φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα πάντα, από τους διαλόγους μέχρι και τα τραγούδια, παρουσιάζονται στη δική τους μητρική γλώσσα, μας βοηθάει να βυθιστούμε στον κόσμο τους και να μάθουμε για τους ανθρώπους και τις παραδόσεις τους. Σε αυτό, συμβάλει αναμφισβήτητα και το υπέροχο art style, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μας γίνεται η αφήγηση της ιστορίας της Tchia.

Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι η Tchia δεν είναι ένα συνηθισμένο νεαρό κορίτσι. Αντιθέτως, μέσα της κρύβει μια ειδική ικανότητα, η οποία της επιτρέπει να μεταμορφώνεται σε ζώα και αντικείμενα που βρίσκονται στο οπτικό της πεδίο. Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος ονομάζεται “Soul Jump”, λειτουργεί εξαιρετικά και αποτελεί σχεδόν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του traversal. Έχουμε την δυνατότητα να μεταμορφωθούμε σε σχεδόν οτιδήποτε συναντάμε, από πουλί, ελάφι, δελφίνι και χελώνα, μέχρι απλά αντικείμενα και τρόφιμα, όπως πέτρες και φρούτα. Επίσης, κάνοντας Soul Jump κάπου, αποκτάμε πρόσβαση και στις εκάστοτε ικανότητες του ζώου/αντικειμένου. Όταν γινόμαστε πουλί για παράδειγμα, μπορούμε να πετάμε γρήγορα από το ένα μέρος στο άλλο, ενώ ακόμα και να κουτσουλάμε τα πάντα. Ο χρόνος μεταμόρφωσης ωστόσο, είναι περιορισμένος. Δεν μπορούμε να μένουμε για όσο χρόνο θέλουμε ως κάποιο ζώο ή αντικείμενο. Παρόλα αυτά, ο χρόνος επαναφόρτισης είναι σχετικό μικρός και επανέρχεται γρήγορα ως ένα σημείο, ενώ μπορεί να αναπληρωθεί πλήρως όταν φάμε κάτι. Φαγητό μπορούμε να βρούμε σε δέντρα (φρούτα), καθώς και δωρεάν σε διάφορους πάγκους σε διάσπαρτα σημεία στον κόσμο.

Εκτός από το Soul Jump, το Tchia έχει δανειστεί μερικούς μηχανισμούς από παλαιότερους τίτλους. Συνολικά, το gameplay του θα λέγαμε πως μας θύμισε αρκετά αυτό του Breath of the Wild, χωρίς όμως να το αντιγράφει. Υπάρχει ένας ανοιχτός κόσμος με μεγάλη ελευθερία εξερεύνησης, καθώς και μηχανισμοί όπως το gliding και το stamina meter. Βέβαια, η ελευθερία εξερεύνησης είναι πραγματικά μεγάλη, καθώς μπορούμε να σκαρφαλώσουμε και να αιωρηθούμε σε ό,τι βλέπει το μάτι μας, αρκεί φυσικά να μας το επιτρέπει το stamina μας. Πρόσθετα με αυτά, στο Tchia υπάρχουν και κάποια Viewpoints τοποθετημένα σε πολύ υψηλά σημεία, τα οποία οι δημιουργοί έχουν δανειστεί από τα παιχνίδια Assassin’s Creed. Φτάνοντας σε ένα Viewpoint, θα βγάλουμε μια δυνατή κραυγή, η οποία θα μας ξεκλειδώσει διάφορα σημεία στον χάρτη. Σε γενικές γραμμές αποτελεί έναν αρκετά χρήσιμο μηχανισμό, ο οποίος βοηθάει αρκετά λόγω του μεγέθους του χάρτη, ακόμα κι αν τα περισσότερα σημεία που υπάρχουν σε αυτόν, δεν εξυπηρετούν κάποιον απώτερο σκοπό, πέρα από απλά cosmetics.

Η μάχη, η οποία αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά στοιχείο του παιχνιδιού μετά από αυτό της εξερεύνησης, είναι κατά βάση απλή, χωρίς ιδιαίτερο βάθος, ενώ παράλληλα δεν είναι και τόσο άρτια στημένη όπως η εξερεύνηση. Στην κατοχή μας έχουμε πάντα μια σφεντόνα, ωστόσο στις μάχες δεν την χρησιμοποιούμε σχεδόν ποτέ. Αντ’ αυτού, παίζουμε κυρίως με τον μηχανισμό της μεταμόρφωσης, όπου μεταμορφωνόμαστε σε αντικείμενα και τα πετάμε στους εχθρούς. Πολλές ήταν οι φορές όμως, που κάτι στη μάχη δε γινόταν σωστά trigger, (για παράδειγμα δεν εκτελούταν σωστά μια έκρηξη) ενώ αρκετά ενοχλητικοί ήταν και οι εχθροί, οι οποίοι με έναν κάπως εκνευριστικό τρόπο, μπορούν και μας ρίχνουν κάτω από μεγάλη απόσταση.

Οπτικά, ακόμα κι αν είναι ξεπερασμένο για τα σημερινά δεδομένα, το Tchia καταφέρνει να σου περάσει με επιτυχία την αίσθηση και την ατμόσφαιρα που παρουσιάζει. Σε αυτό φυσικά, συνεισφέρουν κι άλλοι παράγοντες, όπως η υπέροχη αναπαράσταση της κουλτούρας και των  παραδόσεων, συνδυαστικά με την καθηλωτική μουσική της Νέας Καληδονίας. Υπάρχουν ακόμη και μερικά μουσικά mini games, μέσα από τα οποία συμμετέχουμε ενεργά στις μαζώξεις και στα γλέντια των ανθρώπων που ζουν εκεί, καθώς και μερικές ακόμη δραστηριότητες σε μορφή παιχνιδιού. Φαίνεται χωρίς καμία αμφιβολία πάντως, πως το Tchia έχει φτιαχτεί με πολλή αγάπη και προσοχή, από ανθρώπους που νοιάζονται και πιστεύουν πραγματικά σε αυτό που κάνουν.

Στον τεχνικό τομέα, δυστυχώς συναντήσαμε αρκετά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια πέσαμε πάνω σε μερικά crashes, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χάνουμε ένα μικρό μέρος της προόδου μας, ενώ ακόμα, υπήρχαν πολλά frame drops σε εντελώς τυχαίες στιγμές. Το πιο πιθανό είναι βέβαια να διορθωθούν σύντομα τα παραπάνω προβλήματα, ωστόσο αναφέρεται καθώς μας χάλασε ελαφρώς την εμπειρία σε μερικά σημεία.

Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Tchia για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από το studio ανάπτυξης.

Τελικές εντυπώσεις

Το Tchia αποτελεί ένα φόρο τιμής για την πατρίδα των δημιουργών, οι οποίοι κατάφεραν με πολλή αγάπη και προσοχή να αποτυπώσουν άψογα την κουλτούρα τους και να μας βυθίσουν οργανικά σε αυτή. Ακόμα κι αν υπάρχουν αρκετά αδύναμα σημεία, το Tchia προσφέρει έναν γεμάτο χρώματα ανοιχτό κόσμο, έναν έξυπνο και άρτιο μηχανισμό εξερεύνησης και μετακίνησης, συμπαθητικούς χαρακτήρες, καθώς και υπέροχη μουσική στη μητρική γλώσσα της Νέας Καληδονίας. Αν δε σας ενδιαφέρει τόσο η δράση και προτιμάτε την χαλαρή εξερεύνηση και την ατμόσφαιρα, το Tchia είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να δοκιμάσετε.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.