SnowRunner – Review

SnowRunner

Όντας έτοιμοι να ξεκινήσουμε το SnowRunner στην κονσόλα μας για πρώτη φορά, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι υπήρχαν αρκετές ανησυχίες στο μυαλό μας, ειδικά από τη στιγμή που δεν είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε και την πρώτη έκδοση του παιχνιδιού, η οποία κυκλοφόρησε το 2020. Παρόλα αυτά, μπαίνοντας για πρώτη φορά στο κόσμο του SnowRunner, τα πράγματα πήγαν αρκετά διαφορετικά από όσο περιμέναμε.

Στο SnowRunner, αναλαμβάνουμε τη θέση ενός οδηγού ισχυρών οχημάτων, καθώς προσπαθούμε να “κατακτήσουμε” τεράστιες, δύσβατες περιοχές. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με λάσπες, καταρρακτώδη βροχή, χιόνι, καθώς και παγωμένες λίμνες, ενώ προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας επικίνδυνες και δύσκολες αποστολές. Κατά τη διάρκεια αυτών, ωστόσο, θα έχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίζουμε τα οχήματα μας, μιας και με τη πάροδο του χρόνου, θα χρειαζόμαστε νέα ειδικά εξαρτήματα για να καταφέρουμε ό,τι μας έχει ανατεθεί. Ακόμα, εκτός από αναβαθμίσεις και εξαρτήματα, έχουμε τη δυνατότητα να τροποποιήσουμε σχεδόν εξ ολοκλήρου το όχημά μας, από το χρώμα του, μέχρι τις ζάντες και τα λάστιχα που φοράει.

Αν βρίσκεστε στην ίδια θέση με εμάς, δηλαδή δεν είχατε την ευκαιρία να παίξετε τον αρχικό τίτλο πριν δύο χρόνια, δε χρειάζεται να αγχώνεστε καθόλου. Η next-gen έκδοση του SnowRunner αποτελεί μια ανεξάρτητη, μοναδική εμπειρία από μόνη της, η οποία δεν απαιτεί από τον παίκτη καμία είδους σχέση με το franchise. Φυσικά, αν έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με το MudRunner, τότε το SnowRunner θα σας φανεί πολύ πιο οικείο. Αν όχι όμως, τότε το SnowRunner είναι ένα ιδανικό μέρος για να γνωριστείτε με το είδος.

SnowRunner

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, στο SnowRunner, το οποίο αποτελεί ένα μερικώς open world παιχνίδι προσομοίωσης, δουλειά μας είναι, κατά κύριο λόγο, να μεταφέρουμε φορτία σε διάφορα μέρη, οδηγώντας σε ποικιλόμορφα, αλλά δύσβατα εδάφη. Το παιχνίδι περιέχει επίσης ένα σύστημα ζημίας του φορτίου και του οχήματος, προσφέροντας έτσι μια ισχυρή δόση πρόκλησης στον παίκτη. Σκεφτείτε το σαν ένα Death Stranding, αλλά με αυτοκίνητα. Σε κάθε επίπεδο του παιχνιδιού επίσης, τα γεγονότα διαδραματίζονται μετά από μια φυσική καταστροφή, της οποίας τις συνέπειες, καλούμαστε να διορθώσουμε ή να επισκευάσουμε. Ολοκληρώνοντας αποστολές κερδίζουμε χρήματα, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για αναβαθμίσεις των οχημάτων που ήδη έχουμε στη κατοχή μας, ή ακόμα και να επενδύσουμε σε ένα εντελώς νέο, με σκοπό να διευκολύνουμε τους εαυτούς μας στη συνέχεια.

Κάθε χάρτης και κάθε δρόμος στο SnowRunner, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δοκιμάζει τα όρια και τις γνώσεις του παίκτη, όσον αφορά στα οχήματα και στον τρόπο που τα χρησιμοποιεί. Κάποια οχήματα για παράδειγμα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου καλά σε απότομες κλίσεις με νερά, ενώ άλλα, δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά με τη λάσπη και τα χώματα. Γενικά, προετοιμάστε τους εαυτού σας, διότι πρόκειται να περάσετε πολύ από το χρόνο σας παίζοντας στη λάσπη. Αυτό ίσως αποτελεί ένα από τα πιο ενοχλητικά σημεία που εντοπίσαμε, τουλάχιστον κατά τις πρώτες ώρες του παιχνιδιού, καθώς αργότερα μπορείτε να τις ξεπεράσετε ευκολότερα.

Όπως και να έχει όμως, το SnowRunner αναμένεται να σας κουράσει ή να σας εκνευρίσει σε πολλά σημεία, μιας και μιλάμε για καταστάσεις στις οποίες δε θα θέλατε να βρίσκεστε. Θα βαρεθείτε να βλέπετε τις πίσω ρόδες των οχημάτων σας να γυρνάνε γρήγορα προσπαθώντας να ξεκολλήσετε από τη λακκούβα που έχετε κολλήσει, ενώ παράλληλα να προσέχετε μην τρακάρετε το όχημά σας σε κάποιο δέντρο, το οποίο προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Σε κάτι τέτοιες καταστάσεις είναι που το SnowRunner επιδιώκει να τεστάρει τα όρια του παίκτη και του οχήματος που οδηγεί.

SnowRunner

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ο παίκτης αν θέλει να τα βγάλει πέρα στον κόσμο του τίτλου, θα πρέπει να γνωρίζει καλά τα οχήματα που χρησιμοποιεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να απολαύσετε έστω και λίγο το SnowRunner, αν δεν ασχοληθείτε λίγο περισσότερο με τις δυνατότητες και τα μειονεκτήματα των οχημάτων σας. Αυτό όμως που συμβαίνει, είναι ξεκάθαρα προς όφελος του τίτλου, μιας και αυτό είναι το όλο νόημα που προσπάθησε να υλοποιήσει. Μην περιμένετε, δηλαδή, να μπείτε σε ένα οποιοδήποτε αμάξι και να κάνετε βόλτες. Ένας βασικός μηχανισμός για παράδειγμα, είναι αυτός των ταχυτήτων των οχημάτων, τον οποίο το παιχνίδι επιδιώκει να μάθει στο παίκτη από τη πρώτη κιόλας στιγμή. Ίσως όχι με τεράστια επιτυχία, αλλά σίγουρα το προσπαθεί.

Παρόλα αυτά όμως, όλες αυτές οι δυσκολίες και οι αντίξοες συνθήκες, οδηγούν πάντα σε μια τρομερή αίσθηση ικανοποίησης. Όταν, λοιπόν, καταφέρετε να βγάλετε εις πέρας μια δύσκολη αποστολή ή απλά καταφέρετε να περάσετε με επιτυχία ένα πολύ δύσβατο έδαφος, τότε, το συναίσθημα είναι χωρίς καμία αμφιβολία αυτό της ικανοποίησης και εν μέρει της ανακούφισης. Μπορεί αρχικά όλες οι αποστολές να φαίνονται ακατόρθωτες και δημιουργημένες με σκοπό να σας φθείρουν ψυχολογικά, ωστόσο όταν πιάσετε το νόημα και τον τρόπο που δουλεύουν τα πράγματα, τότε θα αρχίσετε να περνάτε ευχάριστα την ώρα σας. Σίγουρα το SnowRunner δεν είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε όλους. Ωστόσο, όντας και εμείς νεοεισερχόμενοι στο franchise, καθώς δεν είμαστε και ιδιαίτερα ενθουσιώδεις με το είδος, μπορούμε να πούμε με άνεση ότι περάσαμε ευχάριστα το χρόνο μας.

Σχετικά με τον κόσμο του SnowRunner, κάθε επίπεδο και χάρτης διαφέρουν σχεδόν ριζικά, ενώ αποτελούν αγροτικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής ή της Ρωσίας. Σε καθέναν από αυτούς, βρίσκουμε μια πληθώρα από objectives. Επιπλέον, όπως στους περισσότερους open world τίτλους, έτσι και εδώ, η εξερεύνηση πάντα λειτουργεί προς όφελος του παίκτη, προσφέροντας συνήθως αξιόλογες ανταμοιβές, ενώ ακόμα, υπάρχει μεγάλη ελευθερία ως προς την πορεία και τη σειρά με την οποία θα ακολουθήσουμε τις αποστολές, πράγμα που λειτουργεί αρκετά άρτια στην προκειμένη περίπτωση.

Ο τεχνικός τομέας του SnowRunner με την έκδοση νέας γενιάς είναι εμφανώς ανανεωμένος, με το πιο βασικό από όλα να είναι η αναπαραγωγή του σε 4K ανάλυση στα 60FPS. Γενικότερα, ωστόσο, τα πάντα δείχνουν πολύ πιο όμορφα, τα textures έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και ειδικά στο έδαφος, πράγμα που βοηθάει πολύ, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο καλούμαστε να ασχοληθούμε με αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του τίτλου. Παρόλα αυτά, υπήρχαν περιοχές που πιστεύουμε ότι χρειάζονταν λίγη περισσότερη προσοχή και βελτίωση, ενώ ακόμα το draw distance του παιχνιδιού, σε τι βάθος και απόσταση δηλαδή γίνεται rendered ο κόσμος του, δε λειτουργεί ιδανικά, με πολλά από τα αντικείμενα και τα κτήρια, να φαίνονται αρκετές φορές παραμορφωμένα.

Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του SnowRunner για Xbox Series X/S, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Ave.

Τελικές εντυπώσεις

To SnowRunner αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι για όλους. Θα χρειαστεί να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή και όρεξη. Αν το κάνετε αυτό, τότε θα είστε σε θέση να απολαύσετε ίσως την πιο προηγμένη υλοποίηση εδάφους σε βιντεοπαιχνίδι, έναν πελώριο, όμορφο, άλλα δύσβατο κόσμο, καθώς και να δοκιμάσετε τα όριά σας κάτω από συνθήκες με τις οποίες δεν έχετε βρεθεί αντιμέτωποι ξανά.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.